Czy LPG szkodzi autku ?

19 Wrz 2009, 22:31

Ostatnio zacząłem dyskutować ze znajomymi na temat : w czym wziąć samochód ?
Ja chciałem w LPG bo oczywiście , że to oszczędniejsze , ale czy na pewno ?

Znajomi mówili , że na gazie nie pojeżdżę samochodem dłużej niż 3 lata .
Najlepiej mam brać Diesla .

A jakie jest wasze zdanie na ten temat ?
vector_90
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

19 Wrz 2009, 23:40

Gdyby tak było jak twierdzi znajomy to instalacje nie były by tak powszechne, a producenci samochodów nie wprowadzali by do sprzedaży samochodów z instalacjami gazowymi fabrycznymi.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

20 Wrz 2009, 00:01

Migaz napisał(a):Gdyby tak było jak twierdzi znajomy to instalacje nie były by tak powszechne, a producenci samochodów nie wprowadzali by do sprzedaży samochodów z instalacjami gazowymi fabrycznymi.

Czyli mogę szukać śmiało z LPG ? ;> :)
vector_90
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

20 Wrz 2009, 07:16

Tylko zwróć uwagę ile lat samochód ma założona instalację i ile km przejechało na gazie. Najlepiej jak będzie książka gwarancyjna z regularnymi przeglądami LPG
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2001

20 Wrz 2009, 16:49

VECTOR ,nie oszczędzaj tylko na jakości instalacji a zapewniam cię ciężko jest znależć uciążliwe minusy związane z zagazowaniem auta ,ja już zrobiłem na gazie 200 kkm i nie odczuwam żadnego ujemnego wpływu LPG na silnik :!: reaguję zawsze natychmiast na jakiekolwiek niedomagania związane z układem zasilania LPG ,jak dotąd wymieniam tylko filtry gazu(6 zł .szt) oraz wymieniłem membranę reduktora(65 zł komplet naprawczy oryginalnego Landi Renzo :grin: )Jestem zaskoczony trwałoscią oraz niezawodnością instalacji gazowej,spadki mocy są znikome a silnik chodzi ciszej ,jedyny minus to butla w bagażniku ale odkąd wymieniłem z 60 litrowej na 30 -sto,nie mam powodu do narzekania,łatwiej jest mi także zdiagnozować przyczyny ewentualnych usterek i jeśli mi coś się stanie z układem benzynowym na gazie mogę jechać :grin: .
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Wrz 2009, 08:02

Powiedz znajomym,że mają się zacząć wypowiadać na pewne tematy jak sprawdzą te zagadnienia osobiście ,a nie powtarzają bzdury które gdzieś usłyszeli.
Mam trzeci samochód na gaz i jestem fanem gazu..! :grin:
Czy instalacja się psuje ..? Tak. Tak samo jak każde urządzenie w domu czy biurze. Skoro jest,to się może popsuć jak telewizor czy odkurzacz...który też JEST !!!
Moim zdaniem dobrze założona instalacja LPG do pełnosprawnego silnika nie jest dla silnika szkodliwa.
Do tej pory miałem z LPG- CC 900 i tam silnik się zużył w tym momencie i przy takim przebiegu jak siadłby normalnie fiatowski silniczek bez gazu intensywnie użytkowany w mieście- 210tys.(110 tys na LPG)
Golf 1,3 460tys od 200 tys na LPG i chodzi nadal idealnie (nawet nie bierze oleju)
Astra 1,4 150tys od 30tys na LPG -bez zarzutu.
I kilkanaście przykładów aut moich znajomych,którzy raczej chwalą sobie jazdę na LPG. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Dacia Duster 2018 - komfort i terenowe właściwości
    Nowa Dacia Duster zaprezentowana po raz pierwszy na wrześniowym Salonie Samochodowym we Frankfurcie zaprezentowała całkowicie zmieniony design nadwozia i zaprojektowane od nowa wnętrze. Jest połączeniem komfortu i terenowych ...

22 Wrz 2009, 09:21

po części wszyscy macie racje :mrgreen:
nie do wszystkich silników LPG się nadaje, niestety w silnikach z mechanicznym wtryskiem, po jakimś czasie padną wtryskiwacze (smarowane przez benzynę, a chodzące na pusto na LPG) nożna stosować instalacje podwójnego zasilania czyli benzyna+LPG,
a czy LPG szkodzi silnikowi?? w zasadzie tak :wink: szybciej wypalają się gniazda zaworów, większa temperatura silnika, co teoretycznie wpływa na zmniejszenie żywotności silnika,
przykładowo przejedzie 400 tysięcy zamiast 420 :mrgreen: więc różnica w zasadzie pomijalna z korzyściami jakie uzyskujemy jeżdżąc na LPG :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Wrz 2009, 19:50

artur73 napisał(a):Golf 1,3 460tys od 200 tys na LPG i chodzi nadal idealnie (nawet nie bierze oleju)

To że może chodzić idealnie to się zgodzę ale z tym olejem to już nikomu nie uwierzę, że nie bierze oleju. Nawet nowe auta biorą olej.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Wrz 2009, 21:33

Pocieszny- to nie dokońca tak. Wtryski mechaniczne nie padają przy jeździe nja gazie. Tam nie ma membrany tylko tłoczysko w rozdzielaczu paliwa. Jak dobrze poszukasz to znajdziesz Mercedesowskie instalacje LPG w takich samochodach jak w201 z duuuuuużym przebiegiem. Przy tych silnikach należy wiedzieć jak to zrobić.
Co do wypalania gniazd zaworowych to ta opinia wzięła się ze źle wyregulowanych instalacji, gdzie samochody jezdziły na ubogich mieszankach (zresztą podobny efekt jest łatwy do osiągnięcia przy benzynie). Zeczywiście w latach 80-tych gdzie dużo samochodów jeździlo na benzynie ołowiowej należało ustawiać znacznie bogatszą mieszankę spalania gazu, gdyż Propan butan nie zawiera ołowiu i nie smarował gniaz. Przy obecnych silnikach nie ma tego problemu.
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1994

22 Wrz 2009, 21:42

PrezesArtek napisał(a):
artur73 napisał(a):Golf 1,3 460tys od 200 tys na LPG i chodzi nadal idealnie (nawet nie bierze oleju)

To że może chodzić idealnie to się zgodzę ale z tym olejem to już nikomu nie uwierzę, że nie bierze oleju. Nawet nowe auta biorą olej.
Prezesie wierz mi,mam Renault Clio 1.2 ,od wymiany do wymiany a wymieniam olej co 20 kkm nie weżmie mi ani grama oleju a silnik ma już ponad 180 kkm,mnie to ciekawi gdyż nie miałem jeszcze auta którego silnik nie brałby w ogóle oleju,pisałem kiedyś,że każdy silnik dobry musi wziąć chociaż trochę oleju zapomniałem o moim Clio ale tam jest silniczek malutki.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Wrz 2009, 21:47

może dopełnia w zamian innymi płynami :?: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

22 Wrz 2009, 22:19

Racja ,może tak być ,nie jestem w stanie stwierdzić ile jest benzyny w oleju ale gdybym zrobił sobie specjalną pochylnię i zmierzył czas ścieknięcia oleju silnikowego zużytego i świeżego to bym wiedział mniej więcej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Wrz 2009, 22:35

zacytuje starą dewizę mojego ulubionego mechanika :mrgreen:
Działa- nie dotykać :!: :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

23 Wrz 2009, 05:48

PrezesArtek napisał(a):

Chłopie ..! nie mam powodu pisać bzdur.
Ten Golf od wymiany do wymiany (10 tys) zjada tyle oleju,że od pełnego stanu na bagnecie ubywa mu do nieco ponad minimum.W takim razie o "braniu oleju" w potocznym tego słowa znaczeniu,nie może być mowy.Po prostu dobry egzemplarz z dobrym silnikiem. :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

23 Wrz 2009, 06:56

artur73 napisał(a):Chłopie ..! nie mam powodu pisać bzdur.
Ten Golf od wymiany do wymiany (10 tys) zjada tyle oleju,że od pełnego stanu na bagnecie ubywa mu do nieco ponad minimum.W takim razie o "braniu oleju" w potocznym tego słowa znaczeniu,nie może być mowy.Po prostu dobry egzemplarz z dobrym silnikiem. :smile:

To nie mów, że nie bierze oleju bo bierze i już pisałem możecie mówić co chcecie i tak nie uwierzę bo miałem już takie zdarzenia że samochód który ma nie cały rok na gwarancji silniczek i wszystko chodziło jak marzenie a i tak od jednego przeglądu do drugiego zapaliła się kontrolka oleju, auto zostało odstawione do ASO, po całym dniu sprawdzania nie stwierdzili żadnych nieprawidłowości w silniku i zero wycieków.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika