Czy możliwe jest zdanie egzaminu na prawo jazdy w wieku 15

03 Mar 2008, 17:34

Tak jak w temacie czy możliwe jest zdanie egzaminu na prawo jazdy w wieku 15 .Chodzi mi o dostanie dokumentu (prawa jazdy)
cichys
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 21:44

Niee nie ma takiej możliwości. Kurs na prawo jazdy możesz zacząć nie wcześniej niż 3 miesiące przed uzyskaniem 18 roku życia. Egzamin na prawo jazdy będziesz miał dopiero po przekroczeniu wieku 18 lat
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

03 Mar 2008, 22:42

w wieku 16 lat mozesz zdawać na prawo jazdy a1 czyli motocykl do pojemności 125 ccm

a w wieku 15 lat możesz dostać co najwyżej karte motorowerową
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

03 Mar 2008, 23:06

B1 również jest chyba od 16 roku zycia :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Mar 2008, 23:10

Bryann napisał(a):Niee nie ma takiej możliwości. Kurs na prawo jazdy możesz zacząć nie wcześniej niż 3 miesiące przed uzyskaniem 18 roku życia. Egzamin na prawo jazdy będziesz miał dopiero po przekroczeniu wieku 18 lat

Zgadzam się
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2008, 00:54

o B1 nigdy w życiu nie słyszałem :D
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW Concept Active Tourer 2012
    Koncepcyjne BMW Concept Active Tourer o harmonijnych proporcjach wyróżnia się sportową elegancją, potwierdzając jednocześnie, że kompaktowe rozmiary, funkcjonalność oraz wszechstronność mogą iść w parze z dynamiczną ...

04 Mar 2008, 02:05

siwy napisał(a):o B1 nigdy w życiu nie słyszałem :D

Pojazdy o dopuszczalnej masie całkowitej 550kg. Czy jakoś tak :) było to już na forum.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2008, 22:37

Cieżko znaleść takie auto, wiem, bo jak miałem 16 lat to też szukałem;p
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

04 Mar 2008, 23:20

No ale w przepisach jest takie coś, prawko na te pojazdy są, więc coś, gdzieś napewno jest :D
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2008, 23:40

po co robić jakies b1
to sie wogóle nie opłaca kosztuje tak jak normalne prawojazdy a potem trzeba robić jeszcze raz na B i wychodzi 2* tyle
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 13:07

siwy napisał(a):po co robić jakies b1
to sie wogóle nie opłaca kosztuje tak jak normalne prawojazdy a potem trzeba robić jeszcze raz na B i wychodzi 2* tyle

Dokładnie tak. Ale jak ktoś nie ma co robić z pieniędzmi a chce np mieć wszystkie kategorie :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 13:24

to chyba taniej wyjdzie pojechać do Lwowa :D
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 22:25

A ja słyszałem o czymś takim tylko nie wiem czy to jest prawda, a mianowicie, prawo jady bedzie można zdać od 16 lat, ale trzeba bedzie jeździć z osobą pełnoletnia lub opiekunem. Czy to prawda ... :D jak tak to robie już zaraz

I mam jeszcze jedno pytanie, bo nauke jazdy mozna zacząć nie mając jeszcze 18 lat (3 miech przed) a czy w wieku 16 lat można jeździć z instruktorem po mieście ?? Jednorazowo, bez egzaminu ;)
sirf3ar
Początkujący
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 23:45

sirf3ar napisał(a):A ja słyszałem o czymś takim tylko nie wiem czy to jest prawda, a mianowicie, prawo jady bedzie można zdać od 16 lat, ale trzeba bedzie jeździć z osobą pełnoletnia lub opiekunem. Czy to prawda ... :D jak tak to robie już zaraz

Jeśli o to chodzi to co rusz słyszy się, że takie ustawy idą do Sejmu, ale nie stety nie zostanie to zaakceptowane. Ja od bardzo dawna o tym wiem, ale niestety jest jak jest. Prawko można robić od 18 i tak zapewne zostanie.

[quote="sirf3ar']
I mam jeszcze jedno pytanie, bo nauke jazdy mozna zacząć nie mając jeszcze 18 lat (3 miech przed) a czy w wieku 16 lat można jeździć z instruktorem po mieście ?? Jednorazowo, bez egzaminu ;)[/quote]

Mozna wykupić u instruktorów godziny jazdy dodatkowo. W Legnicy np kosztuje to około 40zł. Nie sprawdzają dokumentów ani niczego, więc jakbyś miał 16 lat, zapłacił, i chciał pojeździć, z pewnością udałoby Ci się
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

10 Mar 2010, 17:13

siwy napisał(a):po co robić jakies b1

Dwa razy to chyba nie, bo mając B1 masz wg przepisów tylko 20h do wyjeżdżenia na B zamiast 30h, a to jest w końcu główny składnik kosztów kursu.

Poza tym coś mi świta że na B1 masz chyba tylko JEDNĄ trasę egzaminacyjną, którą na dodatek odpowiedni ośrodek ma obowiązek opublikować.

Poza tym drobne bonusy wstylu tego że zdając egzamin w wieku 18 lat nie musisz zdawać teorii, masz dwa lata więcej stażu w posiadaniu PJ/płaceniu OC, albo jadąc normalnym samochodem/motorem/ciężarówką dostajesz z prawem jazdy B1 mandat 300 PLN zamiast 500 PLN gdybyś w ogóle nic nie miał :wink:

EDIT: nie popatrzyłem na datę... kurcżę, chyba zostanę archeologiem
GB
Początkujący

Miejscowość: Wrocław