Czy można sprzedać auto przed zarejestrowaniem ?? Pomocy !!!

20 Sie 2007, 10:57

Witam jakiś tydzień temu kupiłem vw golfa III 1.9 diesel Autko na pierwszy rzut oka niczego sobie no i ten ekonomiczny silniczek co spala 4.5 , 5 ON na trasie , ale jak sie okazało od spodu to duszlak jednak za późno się skapowałem i teraz mam.... NIe zastanawiając się dłużej postanowiłem że go sprzedam i w związku z tym mam takie pytanie Czy mógłbym go sprzedać bez uprzedniego zarejestrowania czy wogóle istnieje taka możliwość przypominam że auto zostało kupione w komisie i mam fakture vat Bardzo prosze o jaką kolwiek wskazówke lub odpowiedź osoby która sie na tym zna lub przez coś podobnego przechodziła Help doradźcie coś :cry:
stodek1
Nowicjusz

19 Lut 2010, 15:28

Witam
A jesli chcialabym sprzedac autko kupione na mnie , polskie blachy , wyrejestrowane do Francji lub Afryki to co wtedy?
Czy musze je zarejestrowac na siebie wczesniej w Polsce?
A moze na meza obywatela Francj, bez meldunku w Polsce ?
Autko jest na fakturke .
Dziekuje za pomoc.
baha
Nowicjusz

Miejscowość: Francja

22 Lut 2010, 00:10

Istnieje jakies prawo mowiace o zwrocie samochodu w przypadku wad ukrytych, tylko musisz udowodnic, ze sprzedawca wiedzial o tych wadach i nie powiedzial o tym przy sprzedazy, lub tez mozesz wywalczyc pieniazki na pokrycie kosztow naprawy - poczytaj na ten temat. Co do samego pytania to tak - mozesz sprzedac samochod, ktory nie jest zarejestrowany na Ciebie, potrzebna Ci umowa, ze samochod jest twoja wlasnoscia i musisz zmiescic sie w 30 dniach od daty zakupu.
mala88
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

22 Lut 2010, 00:16

stodek1, oczywiście że możesz sprzedać twoje prawo, ale sprzedając auto wcześniej niż 6 miesięcy od kupna płacisz podatek dochodowy od różnicy w cenie zakupu i sprzedaży (czy jakoś tak to było) :mrgreen:

mala88, ok ale pewnie w umowie jest napisane że kupującemu jest znany stan techniczny samochodu ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

22 Lut 2010, 17:17

Twoja sprzedaż będzie trochę podejrzana. Nie sądzisz..?
Musisz naściemniac jak tobie naściemniał komis,a pózniej jeszcze się bunkrowac żeby cię nie znaleziono...
Skoro piszesz,że silnik jest ok oraz wadą jest rdza podłogi,to może warto poprostu przełknąc pigułkę i potraktowac to jako nauczkę na przyszłośc i dac to auto do blacharza !!! Niekoniecznie musisz z niego zrobic nówką ale doprowadzic do stanu używalności i "suchych nóg"... Pojezdzisz z rok i możesz spokojnie i bez stresu sprzedac.
Myślę,że to jest jakieś wyjście. :wink:
Pod domem : MEGANE IV 1,5 dci-110KM , MEGANE III 1,6-16V - 110KM lpg -jest paliwowa alternatywa bez elektryki.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

22 Lut 2010, 22:27

Dobrze gadasz Artur. Niech to bedzie nauczka... Jak mozna kupic auto bez wczesniejszego sprawdzenia ? Zwlaszcza auto z komisu ;/ pewnie kolejna super okazja byla :)
komandor
Początkujący

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 28 12 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła LED (2014)
    Dwa lata po wprowadzeniu systemu AHS w reflektorach ksenonowych, firma Lexus zastosowała zmodyfikowane rozwiązanie dla reflektorów opartych na diodach LED. W 2014 roku zaprezentowano system, w którym zamiast ...