Czy można w tym prostokącie parkować tam gdzie stoją samochody?

19 Lis 2023, 00:24

Czy można w tym prostokącie parkować tam gdzie stoją samochody?
oczywiście nie w tym miejscu ogrodzonym zresztą normalnie niema tego ogrodzenia niema też żadnego znaku
pytam gdyż dostałem mandat
wojtar
Nowicjusz

Zdjęcia: 1

19 Lis 2023, 13:33

Wygląda jak stanowisko postojowe ale ...dziwnie oznaczone
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2018

21 Lis 2023, 12:13

A na jakiej podstawie dostałeś mandat? I od kogo - policja, SM, UM? Są tam jakieś znaki poziome, pionowe? ewentualnie zapodaj gdzie to konkretnie jest, to będzie można zobaczyć na google maps i ocenić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lis 2023, 22:31

Mandat wypisała straż miejska napisałem odwołanie i czekam teraz na ich ruch Zobaczę co odpiszą w każdym razie nie mam pojęcia do kogo się udać po poradę
Nie było żadnego znaku oprócz tej linii na ziemi
link z lokalizacją https://maps.app.goo.gl/Tz4Wpa4JydCbGR5r7
wojtar
Nowicjusz

21 Lis 2023, 23:02

To wygląda na wydzielony kostką jakiś pas obok chodnika. Ale nie widzę znaków pionowych ani poziomych. Sam nie wiem co to może być i o co w tym wszystkim może chodzić .Ale na mandacie powinno być napisane za jakie wykroczenie zostałeś ukarany lub podany co najmniej art. kodeksu drogowego który naruszyłeś.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

22 Lis 2023, 14:29

No tutaj jest jedna sprawa, nad którą należy się zastanowić. Street viev jest z 2023 roku, a więc świeże. Wjeżdżając w tą ulicę z każdej strony stoi znak "Strefa zamieszkania". W strefie zamieszkania panują pewne zasady dotyczące parkowania - można parkować tylko i wyłącznie na miejscach do tego przeznaczonych, a więc odpowiednio oznakowanych i wydzielonych. Czy ty parkowałeś w takim wyznaczonym miejscu?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

22 Lis 2023, 17:01

stałem tam gdzie te białe samochody
wojtar
Nowicjusz

22 Lis 2023, 17:02

zostałem ukarany za złe parkowanie w strefie zamieszkania
wojtar
Nowicjusz

22 Lis 2023, 17:07

Właśnie nie wiem czy to jest wyznaczone miejsce i co to za prostokąt
Byłem pewien ze mogę parkować było jedno miejsce wolne to wjechałem jaki ja byłem szczęśliwy ze za darmoszke sobie zaparkuje
wojtar
Nowicjusz

22 Lis 2023, 19:32

W strefie zamieszkania pojazdy mogą poruszać się maksymalnie z prędkością 20 km/h. Parkowanie ich w dowolnym miejscu nie jest dozwolone — postój pojazdu może mieć miejsce tylko w specjalnie do tego wyznaczonych obszarach. W strefie zamieszkania należy przestrzegać tej zasady i nie możesz pozostawić samochodu w dowolnym miejscu. Ale co tu dużo mówić nie wszyscy jej tak rygorystycznie przestrzegają :( sam wiem bo widzę jak parkują u mnie nie tylko mieszkańcy ale i przyjezdni. :D To wynik takiego układu ..dużo samochodów ..mało miejsca. Na szczęście u nas straż miejska raczej się tego nie czepia wiec jest trochę samowolka. :D .Ciekaw jestem tylko czy przy wjeździe do strefy zamieszkania do której wjechałeś jest informacja o sposobie parkowania.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

23 Lis 2023, 11:15

wojtar napisał(a):stałem tam gdzie te białe samochody

wojtar napisał(a):zostałem ukarany za złe parkowanie w strefie zamieszkania

wojtar napisał(a):Właśnie nie wiem czy to jest wyznaczone miejsce i co to za prostokąt

No jak nie wiesz czy to jest miejsce wyznaczone do parkowania? Masz prawo jazdy? Jak masz, to masz obowiązek wiedzieć, jak oznakowane jest miejsce do parkowania. Tutaj mandat dostałeś całkiem słusznie.
Linia P18, P19, znak D18, tabliczka T30. Mówi ci to coś? :wink:
Ja jednak myślę, że jadąc nie patrzyłeś na znaki, i nawet nie wiedziałeś, że wjechałeś do strefy zamieszkania. A to bardzo nie dobrze, bo ta strefa rządzi się nieco bardziej rygorystycznymi przepisami niż normalnie na drogach.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

23 Lis 2023, 13:22

MotoAlbercik ma w 100% rację..zachwyciłeś się tym ,że znalazłeś miejsce i to darmowe...które w konsekwencji okazało się bardzo drogie o 1 pkt karnym na koncie już nie wspomnę.Zapewne w ogóle nie zwróciłeś uwagi na to ,że wjechałeś w strefę zamieszkiwania a jeśli o tym wiedziałeś to zapomniałeś o znakach i informacjach co do miejsc i sposobu parkowania w strefie .A co do tego że stały tam inne auta ..cóż być może ,,Straż Miejska" czekała i na pozostałych właścicieli aut ale złowili ciebie
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lis 2023, 00:55

Ja rozumiem że strefa zamieszkania ma bardziej rygorystyczne przepisy tylko że miejsca postojowe w tych strefach sa oznaczane przez artystów spod sklepu monopolowego lub przez mieszkańców
interesuje mnie co to za prostokąt był narysowany na ziemi i czy to jest jakieś miejsce wyłączone z ruchu i czy można tak oznaczać takie miejsca
wojtar
Nowicjusz

27 Lis 2023, 08:36

Na pewno nie jest to oznaczenie poziome ,,ogólnie stosowane" w ruchu drogowym.Może to jakieś lokalne ,,tworzydło" artystów amatorów tego osiedla.
U mnie jest znak ,,strefa zamieszkiwania" a pod znakiem tabliczka.
Parkowanie pojazdów dopuszczalne po obu stronach drogi równolegle do krawędzi chodnika oraz na parkingu osiedlowym.Niech Straż Miejska pokaże ci zdjęcie gdzie wskazano sposób parkowania na tym osiedlu .Chodzi o drogę djazdową po której ty się poruszałeś od wjazdu do miejsca zatrzymania twojego pojazdu .Strażnik Miejski to nie wyrocznia i też musi działać w oparciu o konkretne przepisy.Jeśli na drodze po której ty się poruszałeś nie ma takiej informacji to znaczy ,że zadziałali na zasadzie ,,łapanki". To że gdzieś tam....stoi znak z taką informacją nie obliguje ciebie do latania po osiedlu i sprawdzania wszystkich znaków na drodze dojazdowej.Taka informacja ma być na każdym odcinku drogi dojazdowej.Jeśli do osiedla prowadzi 4 drogi dojazdowe to taka informacja powinna być na wjeździe w każdą taką drogę dojazdową.
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

27 Lis 2023, 12:58

Droga, na której zaparkował autor tematu znajduje się w strefie zamieszkania. Tak czy nie? Czy autor tematu zaparkował na miejscu parkingowym oznaczonym jako miejsce do parkowania ( wcześniej napisałem jak takie miejsce ma wyglądać ) ? SM nie jest od wskazywania miejsc, gdzie kierowca może zaparkować. SM przyjeżdża, weryfikuje czy pojazd jest zaparkowany prawidłowo i na tej podstawie wystawia ( lub nie ) mandat. SM nic nie musi wskazywać.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika