Czy płukanki do silnika rzeczywiście pomagają?

07 Maj 2020, 10:30

@barteq99 to twoje zdjęcia :naughty: zapewniam Cię że inne sobie też tak poradzą.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

15 Maj 2020, 11:54

Poleci ktoś specjalistów z Rzeszowa ?
moklocz85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 08 06 2009
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Peugeot 307
Silnik: 2,0
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Maj 2020, 12:07

moklocz85 napisał(a):Poleci ktoś specjalistów z Rzeszowa ?
Do czego Ci potrzebni ci specjaliści? Od tego masz osobny dział serwisy-warsztaty-myjnie-auto-komisy-vf16.htm tu jest dyskusja o płukankach a nie o specjalistach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

15 Maj 2020, 12:26

Pewnie za 5 minut sam sobie odpowie z drugiego konta :wink:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

03 Wrz 2020, 10:59

Wracając do tematu to znajomy polecił mi tą płukankę TEC 2000 System Clear i mówi że to działa. Nie kosztuje dużo a codziennie konserwuje silnik, wtryskiwacze i układ paliwowy. Ja nie mam doświadczenia co do płukanek i szczerze to nigdy nie myślałem o dolewaniu czegokolwiek ale może warto
Zbyszko101
Nowicjusz

03 Wrz 2020, 11:47

Zbyszko101 napisał(a):Nie kosztuje dużo a codziennie konserwuje silnik, wtryskiwacze i układ paliwowy
tak i co jeszcze ? Pewnie odrazu zbiornik i klimatyzację.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...

04 Wrz 2020, 08:03

Zbyszko101 napisał(a):codziennie konserwuje silnik, wtryskiwacze i układ paliwowy. Ja nie mam doświadczenia co do płukanek
Jak płukanka może konserwować silnik? Przeczytaj najpierw cały temat o tych płukankach od początku i będziesz wiedział ze ona nie konserwuje silnika tylko go czyści i dolewa się ją przed wymianą oleju. Nie można jeździć z dolaną płukanką w silniku.
Zbyszko101 napisał(a):znajomy polecił mi tą płukankę TEC 2000
Jedna z najtańszych więc dlatego poleca. Ja stosowałem różne i uważam że są lepsze.
Rokiko
Forumowicz VIP

29 Wrz 2020, 17:54

Ja lałem tego teca juz pare razy przed wymianą i zero nagaru. Myślę, że nie ma co przepłacać za droższe płukanki.
malmon3
Aktywny

29 Wrz 2020, 19:20

A przed laniem sprawdziłeś czy miałeś nagar?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

30 Wrz 2020, 11:20

Kao napisał(a):A przed laniem sprawdziłeś czy miałeś nagar?
Pewnie nie :) ale zaraz napisze że i tak pomogła :mrgreen:

Jak silnik czysty wewnątrz to nie ma sensu lać takiej płukanki oczywiście zaszkodzić nie zaszkodzi.

Ja widzę, że w benzynie jak wymieniam olej regularnie co 10tkm to silnik w środku jest jak nowy nawet pod dużym przebiegu.
Rokiko
Forumowicz VIP

30 Wrz 2020, 16:42

Źle się określiłem, nie lałem jej tylko do mojego samochodu, lecz i w moim po zakupie silnik był cały uwalony. Płukanka pomogła. Być może nie powinienem lać jej teraz gdy olej wymieniam częściej lecz co 2-3 wymiane nie zaszkodzi.
malmon3
Aktywny

30 Wrz 2020, 18:50

malmon3 napisał(a):lecz i w moim po zakupie silnik był cały uwalony.
ale co rozbierałeś go żeby to zweryfikować? No i co potem? Wlałeś płukankę i nagle czysty? Rozbierałeś go ponownie?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

25 Maj 2021, 14:40

Zbyszko101 napisał(a):Wracając do tematu to znajomy polecił mi tą płukankę TEC 2000 System Clear i mówi że to działa. Nie kosztuje dużo a codziennie konserwuje silnik, wtryskiwacze i układ paliwowy. Ja nie mam doświadczenia co do płukanek i szczerze to nigdy nie myślałem o dolewaniu czegokolwiek ale może warto

U mnie podobnie sytuacja wygląda :)
Pała
Nowicjusz

25 Maj 2021, 14:53

Pała napisał(a):
Zbyszko101 napisał(a):codziennie konserwuje silnik, wtryskiwacze i układ paliwowy
U mnie podobnie sytuacja wygląda
Przecież to nie płukanka do silnika :shock: Jak już piszecie reklamując coś to chociaż dobrze by było jak byście wiedzieli do czego jest dany środek!

Nie polecam TEC bo wciskają to wszędzie marketingowo w necie gdzie się da, a tak naprawdę jakość jest wątpliwa. Raz używałem i więcej nie będę bo są lepsze środki w podobnej cenie.
Ostatnio edytowany przez Rokiko, 25 Maj 2021, 15:33, edytowano w sumie 1 raz
Rokiko
Forumowicz VIP

25 Maj 2021, 15:26

@rokiko jeżeli kolego chcesz mnie zacytować, to przynajmniej zrób to zgodnie z cytatem :) poza tym mnie chodzi o wersję INNEGO preparatu.
Sam robisz antyreklamy czy masz gorszy dzień. Przepraszam, ale dostaje ostrzeżenia za niereklamowanie niczego :) (sic!)
Pała
Nowicjusz