Czy po sprzedaży auta trzeba je wyrejestrować w ciągu 30 dni

13 Lip 2008, 19:22

Witam,

Nie chcac zakladac nowego tematu, korzystajac z podobnej tematyki chcialbym zapytac apropos sprzedazy samochodu.

Otoz sprzedalem auto, ktore byly zarejestrowane na kogos innego. Czy musze w takim razie cokolwiek robic? Ubezpieczenie OC kontynuuje lub wypowiada klient.

Dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

13 Lip 2008, 21:44

W tej sytuacji wszystkie czynności powinna wykonać osoba, na którą auto było zarejestrowane, a skoro Ty nie byłeś właścicielem, to nie musisz tego robić, tylko tamta osoba
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

14 Lip 2008, 13:19

Problem w tym,że sprzedałeś coś,co nie było twoje...A to nieciekawa sytuacja z widoku prawa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2008, 18:33

Witam,

Ale tak chyba duzo osob robi, ze kupuje auto okazyjnie i na przyklad za 3 dni sprzedaje komus innemu.
Przez ten okres chyba nie trzeba przejestrowywac auta na siebie?

Ja w sumie zrobilem tak, ale trwalo to jakies...120 dni
Ubezpieczyciel mowil, ze moge jezdzic na tablicach bylego wlasciciela, tylko ze musze jezdzic z umowa kupna sprzedazy

Czy zrobilem cos nie tak?

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

14 Lip 2008, 20:48

MotoAlbercik jakto auto nie było jego. przeciez najpierw je kupił od czlowieka z dowodu a pożniej sprzedał dalej. Przecież nie podpisał sie za kogos z dowodu tylko za siebie. Najważniejsze zeby dal kupujacemu ta umowe co on kuił i po sprawie.
kropka1
Początkujący

14 Lip 2008, 21:20

kropka1 napisał(a):MotoAlbercik jakto auto nie było jego. przeciez najpierw je kupił od czlowieka z dowodu a pożniej sprzedał dalej. Przecież nie podpisał sie za kogos z dowodu tylko za siebie. Najważniejsze zeby dal kupujacemu ta umowe co on kuił i po sprawie.

No wlasnie w ten sposob zrobilem!
jfd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kalkulator średniego spalania
    Policzenie wartości średniego spalania jest dosyć istotne dla większości kierowców dlatego też przygotowaliśmy kalkulator kosztów zużycia paliwa który pozwala obliczyć średnie spalanie na określonym dystansie, ...

16 Lip 2008, 11:24

Sprzedawałem w lutym auto i była kwestia tylko zgłoszenia do ubezpieczyciela /okazało sie, że nie musiałem bo kupujący ubezpieczał w tej samej firmie/... do żadnego WK się nie fatygowałem i nie mam najmniejszego zamiaru.... zresztą wszyscy, których znam a sprzedawali auto w ostatnim czasie nic nie zgłaszali do WK.... wg mnie to kwestia stania kilku h jest tego powodem... można by np. za pośrednictwem internetu zgłaszać takie pierdoły.
jusiek
Nowicjusz

16 Lip 2008, 17:21

No to,to zmienia postać rzeczy.Trza było napisć,że kupiłeś samochód,nie przerejestrowałeś go i po 3 miesiącach sprzedałeś.To co innego.Tak,to raczej nic ci nie grozi.Chyba,że jak nowy właściciel pójdzie to autko przerejestrować do WK,to może być sytuacja,że pani w okienku doczepi się do tego,że u niej w systemie samochód jest zarejestrowany na inną osobę niż ta,która jest w umowie kupna-sprzedaży.I tu mogą zacząc sie schody.Nowego właściciela mogą ominąć,jak pokaże umowę z tym,od kogo ty kupiłeś samochód i tą,którą spisał z Tobą.WK może(ale zazwyczaj tego nie robią) skierować sprawę do US(nie przerejestrowałeś samochodu po 30 dniach od daty zakupu,a i pewnie nie opłaciiłeś podatku...Ale to wszystko zależy od pani w okienku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000