Czy po sprzedaży auta trzeba je wyrejestrować w ciągu 30 dni

13 Lip 2008, 20:22

Witam,

Nie chcac zakladac nowego tematu, korzystajac z podobnej tematyki chcialbym zapytac apropos sprzedazy samochodu.

Otoz sprzedalem auto, ktore byly zarejestrowane na kogos innego. Czy musze w takim razie cokolwiek robic? Ubezpieczenie OC kontynuuje lub wypowiada klient.

Dziekuje za odpowiedzi

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

13 Lip 2008, 22:44

W tej sytuacji wszystkie czynności powinna wykonać osoba, na którą auto było zarejestrowane, a skoro Ty nie byłeś właścicielem, to nie musisz tego robić, tylko tamta osoba
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

14 Lip 2008, 14:19

Problem w tym,że sprzedałeś coś,co nie było twoje...A to nieciekawa sytuacja z widoku prawa.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Lip 2008, 19:33

Witam,

Ale tak chyba duzo osob robi, ze kupuje auto okazyjnie i na przyklad za 3 dni sprzedaje komus innemu.
Przez ten okres chyba nie trzeba przejestrowywac auta na siebie?

Ja w sumie zrobilem tak, ale trwalo to jakies...120 dni
Ubezpieczyciel mowil, ze moge jezdzic na tablicach bylego wlasciciela, tylko ze musze jezdzic z umowa kupna sprzedazy

Czy zrobilem cos nie tak?

Pozdrawiam
jfd
Nowicjusz

14 Lip 2008, 21:48

MotoAlbercik jakto auto nie było jego. przeciez najpierw je kupił od czlowieka z dowodu a pożniej sprzedał dalej. Przecież nie podpisał sie za kogos z dowodu tylko za siebie. Najważniejsze zeby dal kupujacemu ta umowe co on kuił i po sprawie.
kropka1
Początkujący

14 Lip 2008, 22:20

kropka1 napisał(a):MotoAlbercik jakto auto nie było jego. przeciez najpierw je kupił od czlowieka z dowodu a pożniej sprzedał dalej. Przecież nie podpisał sie za kogos z dowodu tylko za siebie. Najważniejsze zeby dal kupujacemu ta umowe co on kuił i po sprawie.

No wlasnie w ten sposob zrobilem!
jfd
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pasażerowie, nogi w dół!
    W Polsce ponad 90% kierowców i pasażerów zapina pasy(1). Mogą one jednak nie spełnić swojej funkcji, jeśli nie zapniemy ich prawidłowo i nie zajmiemy odpowiedniej pozycji. Kierowca powinien ustawić zagłówek, ...

16 Lip 2008, 12:24

Sprzedawałem w lutym auto i była kwestia tylko zgłoszenia do ubezpieczyciela /okazało sie, że nie musiałem bo kupujący ubezpieczał w tej samej firmie/... do żadnego WK się nie fatygowałem i nie mam najmniejszego zamiaru.... zresztą wszyscy, których znam a sprzedawali auto w ostatnim czasie nic nie zgłaszali do WK.... wg mnie to kwestia stania kilku h jest tego powodem... można by np. za pośrednictwem internetu zgłaszać takie pierdoły.
jusiek
Nowicjusz

16 Lip 2008, 18:21

No to,to zmienia postać rzeczy.Trza było napisć,że kupiłeś samochód,nie przerejestrowałeś go i po 3 miesiącach sprzedałeś.To co innego.Tak,to raczej nic ci nie grozi.Chyba,że jak nowy właściciel pójdzie to autko przerejestrować do WK,to może być sytuacja,że pani w okienku doczepi się do tego,że u niej w systemie samochód jest zarejestrowany na inną osobę niż ta,która jest w umowie kupna-sprzedaży.I tu mogą zacząc sie schody.Nowego właściciela mogą ominąć,jak pokaże umowę z tym,od kogo ty kupiłeś samochód i tą,którą spisał z Tobą.WK może(ale zazwyczaj tego nie robią) skierować sprawę do US(nie przerejestrowałeś samochodu po 30 dniach od daty zakupu,a i pewnie nie opłaciiłeś podatku...Ale to wszystko zależy od pani w okienku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000