Czy podczas stania na czerwonym mogę wrzucić jedynkę?

02 Cze 2008, 18:08

jestem swierzym kierowca, ale pamietam slowa mojego instruktora "trzymasz na biegu. to tak jak bys stal z workiem kartofli na plecach " no to zycze powodzenia w 3maniu jedynki badz innego biegu :) a chlop ma 60 lat i wie co mowi 34 lata jezdzi "L"
lehmk
Nowicjusz

21 Lip 2008, 17:11

hmm też muszę to ograniczyć :P ale z tego co widać to wielu kierowców tak robi bo każdy tak szybko rusza :D
ja często daje od razu jedynkę bo mam coś ze skrzynią biegów i często trudno mi ją wrzucić więc wolę od razu wrzucić żeby potem się nie stresować niepotrzebnie :P
Madzia
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zabrze

23 Lip 2008, 13:10

Ja czekam sobie na luzie, jak jest żółte to szybko wrzucam 1 i wiooo xD
Denerwuje Was jak niektórzy kierowcy wooolllnnnooo ruszają? Mnie denerwuje jak są krótkieświatła a ten 1 zaśpi. Ostatnio stałem za babką w Citroenie i leciutko nacisnąłem klakson. (Chyba z 5 sekund stała na zielonym) Co zrobiła? Powoli pokazała mi "faka" i pooooowolutku ruszyła. Eh te Blondynki :X
Rodri94

23 Lip 2008, 14:34

Jak masz kase na nową tarczę sprzęgła lub docisk to nie ma problemu :)
Zazwyczaj sprzęgło wytrzymuje około 200 tys km ;) Choć przy u niektórych siada po 50 tysiacach ;)
Rumpel
Nowicjusz
Awatar użytkownika

24 Lip 2008, 16:18

Ja również stanowczo to odradzam. Jedyna sytuacja, w której można sobie pomóc trzymając wciśnięte sprzęgło to taka, gdzie chcemy już ruszać, a stoimy lekko pod górkę. Samochód trochę drży, ale dla tych, którzy mają problem z hamulcem ręcznym zawsze jest nieco łatwiej.
Polska młodzież driftuje polskimi samochodami
polakko
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

15 Sie 2008, 23:01

Kto naopowiadał wam takich bzdur że stanie na czerwonym na sprzęgle zużywa tarczę sprzęgła.
Maki
Początkujący

Miejscowość: z daleka

25 Sie 2008, 09:42

Nie tarczę, a docisk...
Ale i tak wiąże się to potem z robotą kompletu (przynajmniej ja zawsze wymieniam komplecik - bo po co za 50-70kkm znowu rozbierać skrzynię, skoro można wszystko za jednym zamachem?)...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

08 Lis 2008, 22:33

Każdy trochę filozofuje to ja się też dorzucę:
Mnie na przykład irytują kierowcy którzy się spod śwaiteł wytaczają tudzież ruszają z kilkusekundowym opóźnieniem dlatego sam trzyamam na światłach jedynkę w pogotowiu i ręcznego nie zaciągam. Oczywiście nie jest to konieczne jak ktoś patrzy do przodu (zielone strzałki, światła dla pieszych itp) może rozkminić kiedy zielone światełko się niezbędene operacje wykonać. Generalnie niech sobie każdy robi co chce byleby tylko ruszał ze skrzyżowania sprawnie. Ja nawet gasze samochód jak wiem, że będe dłużej czekał i jak na razie nikogo nie zblokowałem.
Tak w ogóle to ruszać się chyba powinno dodając też gazu z umiarem ale dodając. Jak ktoś ma diesla np 65 Km i będzie ruszał na sprzęgle to też skrzyżowanie zblokuje.
Jak kogoś oślepiają światła stopu to niech przestanie jeździć w okularach przeciwsłonecznych 8) Ja olewam nawet jak mi ktoś miga długimi czy coś w nocy bo nie mam nawyku ciemnych okularków nosić.
Gizu
Początkujący

Miejscowość: Piotrków/Warszawa

02 Gru 2008, 18:31

Generalnie na czerwonym - na luzie z zaciągniętym ręcznym. Czas włączenia pomarańczowego w zupełności wystarcza na właczenie pierwszego biegu, puszczenie ręcznego i sprawne ruszenie na zielonym świetle.
azja43
Nowicjusz

04 Gru 2008, 23:08

Jeżeli pedał sprzegła jest wciśniety to sprzęgło się nie zużywa! Sprzęgło dostaje najbardziej jak się jeździ na "półsprzęgle" niektórzy kierowcy tak jeżdżą np w korku - dużo gazu a autko ledwo się toczy.
Najlepiej wyrobić sobie odruch że jak zatrzymujesz auto na światłach to na luz i spokojnie wbijasz jedynke jak gaśnie czerwone, a to że wystartujesz sekunde później tym się nie stresuj.
Freelander 2.0TD
SIVON
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

05 Gru 2008, 00:16

SIVON napisał(a):Jeżeli pedał sprzegła jest wciśniety to sprzęgło się nie zużywa!

SIVON, a Ty znasz budowe i zasadę działania sprzęgła? Nie zużywa sie tylko TARCZA.
SIVON napisał(a):Najlepiej wyrobić sobie odruch że jak zatrzymujesz auto na światłach to na luz i spokojnie wbijasz jedynke jak gaśnie czerwone, a to że wystartujesz sekunde później tym się nie stresuj.

Takie startowanie sekunde później może i nie jest problemem, ale na wiekszych skrzyżowaniach odczuwalnie zmniejsza przepustowość skrzyżowania! Wystarczy obserwować skrzyżowanie i spokojnie można ruszyć gdy tylko błyśnie zielone, wrzucajac bieg gdy piesi dostaną czerwone. Bez blokowania ruchu.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

05 Gru 2008, 00:19

Jak sie zapala pomarańczowe światło to jest wystarczająco czasu by spokojnie wrzucić jedynkę i ruszyć. Ja zawsze trzymam na luzie i na hamulcu. Ktos pisał wcześniej że trzymając na hamulcy oślepiamy kierowcę z tyłu, nie wiem ale mi jeszcze nigdy sie nie zdażyło by raziło mnie swiatło stopu poprzedzającego samochodu, a na hamulcu stoi 95% kierowców.
zbychu57
Aktywny

Miejscowość: Białystok

05 Gru 2008, 00:24

No jasne że na pomarańczowym da sie ruszyć z luzu. Ale trzeba pilnować świateł a nie rozglądać sie niewiadomo gdzie.

Mnie też nie rażą STOP-y, nie wiem jak mogą być oślepiajace. Nawet są przydatne, przynajmniej wiadomo, że czas ruszać.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

06 Gru 2008, 17:25

Czasem mi się zdarza, że światła stop auta poprzedzającego oślepiają mnie, ale tylko wtedy, gdy jest ciemno i samochód mnie poprzedzający ma dość wysoko umieszczone te światła
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

08 Gru 2008, 13:53

Żółte włącza się w większości przypadków po włączeniu się czerwonego dla pieszych. Dla pieszych czerwone włacza się po miganiu zielonego dla nich. To też jest znak dla nas, że możemy przygotować się do włączenia biegu.
azja43
Nowicjusz