Ubezpieczenie - przejestrowanie -kupno auta

22 Sty 2011, 19:24

Witam mam nastepujący problem, trafiło mi sie w ciekawej cenie auto lecz niezostało ono jescze przejesetrorwane na obecnego własciciela a co gorsza ubezpieczenie "stoi" jeszcze na wczesniejszego właścieciela, wiem ze to troche nielogiczne ale postaram sie wam to wytłumaczyc na podstawie tego schematu

A - 1 własciciel, ubezpieczenie samochodu jest na niego
B - 2 właciciel, figuruje w dowodzie rejestracyjnym
C - obecny własciciel, nieprzejestrował samochodu
D - to jestem ja, mam pytanko czy niebęde miał problemow z przerejestrowaniem auta, lub jego zezłomowaniem, lub co gorsza jesli będe uczestniczył w kolizji drogowej czy niebęde miał z tego tytułu jakihs problemow ? Pozdrawiam
night91
Nowicjusz

Miejscowość: Sanok

22 Sty 2011, 20:03

night91 napisał(a):mam pytanko czy niebęde miał problemow z przerejestrowaniem auta, lub jego zezłomowaniem,

1/ Nie... ale pod warunkiem ze jn.
2/ Musisz dostac orginał umowy k/s pomiędzy B a C.Jezeli wartośc rynkowa sam.przekracza 1.000.- to musi byc zaplacony podatek 2% w US...
night91 napisał(a): lub co gorsza jesli będe uczestniczył w kolizji drogowej czy niebęde miał z tego tytułu jakihs problemow ?

Tego nie jestem pewny w 100% czy jeszcze będziesz mogl korzystac z OC własciciela A.... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Sty 2011, 13:33

Wrzuc sobie zapytanie do doradcy na portlau jakieubezpieczenie, szybko info zwrotne z kompetentną odpowiedzią dostaniesz.
kingiko
Początkujący

Miejscowość: warszawa

27 Sty 2011, 22:22

wypowiedzenie umowy ubezpieczenia

witam wszystkich ,.mam nie typowy problem.
kupilem auto w komisie (03.09.2008)ZBYWCA dodal mi ksero wypowiedzenie umowy ubezpieczenia na to auto.wszystko bylo wporzadku do dnia dzisiejszego.15.01.2011.
ubezpieczalnia nalozyla mi skladke naliczona za druga rate wynikajaca z polisy z dnia 03.090 2008.zaczalem interweniowac z ubezpieczalnia jak sie okazalo:
---w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej przeslalem skan rozwiązania
umowy
-----dostalem odp-----po sprawdzeniu wszystkich dokumentów okazuje się, że firma ????
nie poinformowała nas o sprzedaży w ciągu ustawowych 30 dni.
> Wzywaliśmy firmę do zapłaty i dopiero, kiedy wysłaliśmy
ostateczne wezwanie do zapłaty firma przysłała nam fakturę sprzedaży
samochodu gdzie kupującym jest Pan. Kopie tej faktury otrzymaliśmy dnia
13 stycznia 2011r.
-----odpowiedzialem

Witam, z listu od Pani wynika że to firma ????? powinna wysłac do
Państwa rezygnację czego nie uczyniła. Wobec tego prosze o rozstrzenie
sie z firmą ?????,ewidentnie widac ze wina pochodzi od firmy ?????

nie wiem co dalej robic doradzcie mi .jest taka luka w prawie
Art.32.1 Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu ubezpieczeń, w terminie 30 dni od zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.
to co mam placic czy nie????????? :cry:
arczi666
arczi666
Nowicjusz

Miejscowość: Oswiecim
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2009 / relacja
    Summer Cars Party - Najszybsza impreza tego lata już za nami! Powoli opadają emocje po Summer Cars Party 2009 - imprezie która odbyła się 26 września 2009 na Lotnisku Sportowym "Muchowiec" w Katowicach. Można było ...