Czy to zużyte koło dwumasowe ?

04 Kwi 2011, 11:48

W moim VW touranie DSG 1,9 tdi tylko przy prędkości 70-90km/h (niezależnie od biegu 5 lub 6) drzy karoseria - przy tej prędkości jak docisnę pedał gazu to drżenie jest coraz większe ale przy około 100 km/h zanika. Przy zapalaniu,gaszeniu,ruszaniu - nic się nie dzieje. Czytałem że jeśli dwumas to objawy są przy ruszaniu, przy małych prędkościach - ja mam inaczej - czy to zużyte koło dwumasowe ?
cario14
Nowicjusz

Miejscowość: Rybnik

05 Kwi 2011, 16:51

dwumas powinien jeszcze hałasować, ja skupiłbym się na kolach , może wystarczy wyważyć?
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

09 Kwi 2011, 12:45

prawdopodobnie to nie jest dwumas, dlaczego podałeś tylko 5 i 6 bieg ? na 3 , 4 jest tak samo? sprawdź tez półosie, potrafią telepać budą
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

11 Maj 2011, 13:45

DSG ma osobne sprzegla dla biegow parzystych i osobne(2-gie) dla nieparzystych, kolo dwumasowe chyba tez jest osobne dla parzystych i nieparzystych. A czasem nie masz babla gdzies na oponie? Bo znajomemu caly samochod wpadal w drgania wlasnie przez opone. Babel byl na dodatek od strony wewnetrznej, pewnie od najechania na dziure i bylo go ciezko zauwazyc, lub cos z zawieszeniem po prostu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

11 Maj 2011, 14:45

Bez przesady sprzęgło dwu masowe podobnie jak zwykle jest jedno i łączy silnik ze skrzynią biegów.Osobne dla parzystych i nie parzystych biegów to chyba jakiś kawał albo brak pojęcia co to w ogóle jest.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Maj 2011, 15:39

kant95 napisał(a):Bez przesady sprzęgło dwu masowe podobnie jak zwykle jest jedno i łączy silnik ze skrzynią biegów.Osobne dla parzystych i nie parzystych biegów to chyba jakiś kawał albo brak pojęcia co to w ogóle jest.

DSG czytaj- "skrzyniowy wynalazek" Czimi pisze o sprzęgłach w skrzyni a nie o dwuch kołach dwumasowych.

cario14: miałem przypadek w passacie że drgał tylko na 4 i 5 biegu (tylko to że manual) szczególnie pod obciążeniem tj gaz w podłogę i tylko przy przyspieszaniu. Delikatnie przyśpieszając problemu nie było. Winny temu był zawór EGR a dokładnie jego sterowanie.
Wymiana zaworu sterującego i korekta dawek usunęła problem. Spróbuj zaślepić przewód do EGR -a i przejedz się na próbę zobaczysz czy są zmiany na gorsze czy lepsze.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekologiczny samochód – to może się opłacić
    Chociaż zanieczyszczenie środowiska to problem, z którym borykamy się już od lat, obecnie coraz więcej ludzi, firm i władz publicznych stara się coś z tym zrobić. Świadomość ekologiczna rośnie, a to jeden z głównych ...
    Night Power GP 2012 - Łomża
    Trzecia runda Night Power GP 2012 odbyła się w Łomży 18 sierpnia. Na ulicach miasta można było zobaczyć rzadko spotykane samochody, a ulica Spokojna zmieniła się w strefę streetracingu. Na NIGHT POWER Grand Prix w Łomży chyba ...