Czy warto kupić klasę wyższą średnią za 5 tys zł ?

21 Kwi 2012, 11:50

Witajcie.
Tak jak w temacie.
Rozważam zakup autka które będzie mi służyć jako środek transportu na uczelnię.
W okresie letnim będzie używany w celach rekreacyjnych.
Coraz bardziej zastanawiam się nad autem przestronnym z mocnym silnikiem.

Jednym z tego typu modelów jest Volvo 850 , zbiera bardzo dobre opinie.
Silniki benzynowe podobno dobrze znoszą pracę na LPG , konstrukcja prosta to i naprawy nie były by drogie.
Szczególnie polecany motor to 2.5 benzyna 170KM.
Spalanie w mieście to ok.13l LPG.
Całkiem w porządku jak na tę moc zwłaszcza że moja skoda w mieście z małym silnikiem (1.2 64KM) pali ok 9/10l PB95.
I tutaj pytanie do was :
Czy jest sens ponoszenia większych kosztów z tytułu ubezpieczenia oraz spalania na rzecz komfortu i przestronności ?

Ps: Czy miał ktos do czynienia z peugeot'em 406 w wersji kombi ?
Jesli tak to bardzo bym prosił o opinię na temat tego modelu
Pozdrawiam wszystkich !
kasamoah
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2010
Auto: Skoda Fabia I 1.2HTP

21 Kwi 2012, 12:02

To volvo to czołg :D pomijać wygląd volvo to wytrzymały samochód, napewno będzie miało spory przebieg i to chyba 5cio cylindrowiec ,więc w ewentualnej naprawie będzie drożej... 13l na instalacji 2 gen to tak umownie przy tej masie i pojemności... może lepiej do 6 tys poszukać Audi 80 2.0 z gazem, będzie napewno przyjemniej niż w skodzie a taniej niż w volvo :D
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

21 Kwi 2012, 15:35

Tak, volvo 850 jest nie do zajechania. Milion kilometrów łykają z podstawową konserwacją, więc przebiegiem aż tak bardzo się nie sugeruj.
Od benzyniaka jest o wiele bardziej oszczędny diesel (o około 40% w tym wypadku), a 140 kucyków w tym aucie nie najgorzej się zbiera. Samochód jest bardzo przestronny, bagażnik duży jak na kombiaka, a po złożeniu siedzeń robi się naprawdę pakowny. Komfort jazdy jak na auto z tamtego okresu jest naprawdę dobry.
407 nie będzie aż tak wytrzymałe i niezawodne, jednak komfort będzie trochę lepszy, ale nie warto takim kosztem.
Rodney
Początkujący

21 Kwi 2012, 16:10

Tylko pytanie czy będziesz w stanie utrzymać takie Volvo jak jesteś studentem.
Nie lepiej było by kupić taką Carisme [link do oferty na Allegro wygasł] ?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Kwi 2012, 16:35

Dzięki za odpowiedzi.
Wygląd 850-tki jest ponad czasowy , wielu moich znajomych fascynuje się stylistyką i osiągami E30/e34 lub W124. Niestety chyba nigdy ich nie zrozumiem , A volvo , te kanciate kształty , prawdziwy szwed :)
O ile ubezpieczenie byłbym w stanie zapłacić ( rejestracja na mojego ojca ) to obawiam się czy te 13l w mieście było by realne.
Myślałem nad Dieslem 2.5 140km ponoć konstrukcja niezawodna to nie wiedzieć czemu ciągnie mnie do Benzyniaka+ LPG.
Ciekawe czy na 1.5t wagi najmniejszy motor 2.0 126 km byłby wystarczający na trasie (przyspieszenie, elastyczność etc.)
Barol - poleciłeś mi carismę - czyli Volvo s40 w trochę lepszym wydaniu :)
Mój brat odradzał mi carismę ze względu na słabą blachę. Twierdzi że rozbierając np. do naprawy 95% przypadków ma zaawansowaną korozję w wielu punktach , nadkola , progi itp.

Miesięcznie pokonywał bym przebieg około 1500/1700km

Zapytałem o peugeot'a bo wielu twierdzi (w tym mechanicy) że to jeden z bardziej udanych modeli.
kasamoah
Nowicjusz

21 Kwi 2012, 17:11

Przy tych przebiegach mozna by sie pokusić o diesla tylko pytanie czy nie będzie już zmęczony?
Peugeot 406 jak najbardziej tak ale nie w tych pieniądzach.
Ja od siebie polece coś co sam mam aktualnie czyli Daewoo Leganza,silniki dobrze znoszą lpg,części tanie,zadbany egzemplarz lekko zrobi 500tys.km bez remontu (wkońcu pare egzemplarzy jeżdziło w naszym rządzie więc o czymś to chyba świadczy),wnętrze przestronne i wygodne no i auto świetnie nadaje się w dalsze trasy (133KM wystarczą spokojnie).

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...

21 Kwi 2012, 22:26

Bierz 850 :D miałem chwilę takie z 2.5 170 KM i oceniam to auto jako jedyne prawdziwe z tzw duszą. Żadne W124 ( które też miałem ) ani BMW Ci tego nie da, ewentualnie Saab 9-5. 13 litrów da się osiągnąć ale przy lekkiej nodze. A uwierz mi, że dźwięk tej 2.5 litrowej pięciocylindrówki spowoduje, że na każdych światłach będziesz chciał cisnąć do spodu. Poza tym to najwygodniejsze auto jakim jeździłem. Naprawy nie są takie znowu drogie, auto nie jest nowe. Polecam nawet dla studenta, życie jest za krótkie żeby jeździć nudnymi japońcami i francuzami ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

21 Kwi 2012, 23:33

Przekonaliście mnie.Jutro skoczę obejrzeć 850-tke 2.5l w kombi z gazem sekwencją.
Pozdrawiam i zapewne niedługo odezwę się czy zdecydowałem sie na konkretny samochód
kasamoah
Nowicjusz

22 Kwi 2012, 12:15

TFSI napisał(a):Przy tych przebiegach mozna by sie pokusić o diesla tylko pytanie czy nie będzie już zmęczony?Peugeot 406 jak najbardziej tak ale nie w tych pieniądzach.Ja od siebie polece coś co sam mam aktualnie czyli Daewoo Leganza,silniki dobrze znoszą lpg,części tanie,zadbany egzemplarz lekko zrobi 500tys.km bez remontu (wkońcu pare egzemplarzy jeżdziło w naszym rządzie więc o czymś to chyba świadczy),wnętrze przestronne i wygodne no i auto świetnie nadaje się w dalsze trasy (133KM wystarczą spokojnie).

A benzyna nie będzie zamęczona?
A co do leganzy: porównujesz klasę najtańszych samochodów do prawie luksusowego auta jak na tamte czasy. Jak myślisz - dlaczego cena volvo jest nadal duża mimo, że to starsze auto w porównaniu do daewoo.
I przede wszystkim rząd kupuje u tego producenta, który zaproponuje najniższą cenę, a nie jest najlepszy, bo gdyby tak było to z całą pewnością kupiliby co innego.
Rodney
Początkujący

22 Kwi 2012, 13:30

Diesel będzie miał przejechane więcej od benzyny bo przecież zazwyczaj kupuje sie go na dłuższe dystanse,do tego dochodzi droższe serwisowanie,zresztą napewno pare osób z tego forum to potwierdzi.

Co do Leganzy to akurat prawda,jest to "limuzyna" za smieszne pieniądze tylko na przyzwoity egzemplarz trzeba najmniej wydać 6-7tys.zł.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback

22 Kwi 2012, 21:41

Dzisiaj odwiedziłem jedno volvo 2.5 170km benzyna+lpg.
Masakra!- silnik przekraczając 3,5 tys obr/min zaczyna przepięknie grać.
Tylko R5 daje taki dźwięk , na seryjnym wydechu,
Byłem baardzo pozytywnie zaskoczony,silnik z przebiegiem 300tys(podobno).
Wspomaganie chodzi chyba trochę za lekko,choć pewnie da się do tego przyzwyczaić.
Pozatym że deska wygląda dosyć "spartańsko" to czułem się jakbym prowadził czołg - w pozytywnym tego słowa znaczeniu.
Pozdrawiam
kasamoah
Nowicjusz