Czy zapłon jest odcinany przy hamowaniu silnikiem?

19 Sie 2019, 15:42

Po zdjęciu nogi z gazu jest odcinany dopływ paliwa. Słyszałem, że zapłon pozostaje aktywny, to znaczy jest iskra na świecach. Czy to prawda i dlaczego zapłon nie jest odcinany?
aGradory

• 19 Sie 2019, 16:09

Iskra na świecach pozostaje aktywna ponieważ chodzi tu o niedopalone paliwo które mogło by się pojawić w przypadku wyłączenia również generowania takiej iskry, a tak silnik nie zużywa paliwa i jest bezpieczny oraz gotowy na szybki start po dodaniu gazu.

Hamując silnikiem przy manualnej skrzyni chwilowe spalanie wynosi wtedy 0 na komputerze ale zauważyłem, że w automacie przy sprzęgle hydrokinetycznym nigdy takie spalanie nie spada do zera i z moich obserwacji to przeważnie 1-2 litry / 100km.

Tu na forum jest też więcej na temat samego hamowania silnikiem hamowanie-silnikiem-nizsze-spalanie-i-bezpieczenstwo-vt81956.htm
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

24 Sie 2019, 16:23

Cichy77 napisał(a):automacie przy sprzęgle hydrokinetycznym nigdy takie spalanie nie spada do zera

U mnie jest zero.
    aGradory

25 Sie 2019, 00:52

Jasne jasne, jak setki aut przerobiłem tam tego nie widzialem, wrzuć film, może cos nowego sie dowiemy
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

26 Sie 2019, 21:59

Kao, nie wierzysz, więc proszę.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

aGradory

26 Sie 2019, 22:51

Oj troszku oszukujesz..... a zrób tak ze 100 na godzinę, zobaczymy po jakim czasie osiągniesz te 0 bo narazie widzę w okolicach 30km/h i 1400 obrotów :ok:
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
      Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...

27 Sie 2019, 21:56

Oj, Kao.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Sprawdzałem przy 60, 70, 80 km/h. To samo. Sprawdzałem w trybie ręcznym skrzyni biegów na 2. oraz 3. i też jest zero nawet jak się puści gaz przy 5500 obrotów.
    aGradory

02 Wrz 2019, 15:53

@Gradory a jaką ty masz tam skrzynię? Możesz podać jej oznaczenie? Jakoś nie wydaje mi się żeby to była skrzynia ze sprzęgłem hydrokinetycznym :sly:

Moim zdaniem masz tam skrzynię GM Hydra-Matic 6t35, lub 6T45, a to już inna konstrukcja sprzęgła. tu jest postawione na oszczędzanie, zobacz jakie niskie obroty masz na szóstym biegu przy 140km/h chyba około 2,5 tyś. Masz też możliwość manualnego przełączania biegów itd.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

02 Wrz 2019, 20:49

Cichy77 napisał(a):@Gradory a jaką ty masz tam skrzynię? Możesz podać jej oznaczenie?

6T45 MHG. Wersja MHG to chyba do współpracy z systemem Start/Stop.

Cichy77 napisał(a):Moim zdaniem masz tam skrzynię GM Hydra-Matic 6t35, lub 6T45, a to już inna konstrukcja sprzęgła.

Jakie tam jest sprzęgło jak nie hydrokinetyczne?

Cichy77 napisał(a):tu jest postawione na oszczędzanie, zobacz jakie niskie obroty masz na szóstym biegu przy 140km/h chyba około 2,5 tyś. Masz też możliwość manualnego przełączania biegów itd.

Tak, obroty są 2500 przy 140. W trybie sportowym trzyma generalnie wyższe obroty. Ale jakie to może mieć znaczenie dla sprawy zerowego zużycia paliwa przy zdjętej nodze z gazu?
    aGradory