Czyja wina? mała kolizja z innym kierowcą

19 Lut 2013, 17:27

Witam, wczoraj miałem małą kolizję z innym kierowcą. Nie wzywaliśmy policji a niestety nie wiemy czyja jest wina. Pomóżcie proszę. na tym skrzyżowaniu ostatnio domalowano pasy zaznaczyłem je kolorem pomarańczowym. Ja jechałem pasem tam gdzie strzałka jest żółta a drugi kierowca tym gdzie jest niebieska. obydwoje chcieliśmy wjechać na pas gdzie jest gwiazdka. Kto miał pierwszeństwo wjazdu na ten pas? Ja mam uszkodzony prawy błotnik (nad kołem) on zderzak.

klamocik

19 Lut 2013, 20:29

Według mnie wina jest jego, bo z tego co piszesz to jechałeś trochę przed nim, tak więc mogłeś go nie widzieć w lusterkach jeśli był w martwej strefie, a on widząc, że zmieniasz pas ruchu powinien ograniczyć zaufanie ... Taka moja opinia :)
Logic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 09 04 1994
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Range Rover Sport
Silnik: 3.0 Diesel 255KM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2013, 20:35

Tylko znowu pytanie czy ja zmieniałem pas ruchu? Wg. mnie jechałem swoim pasem ruchu.
klamocik

19 Lut 2013, 20:47

Trochę dziwnie narysowane, ale z tego co widzę to tam z tych trzech pasów robią się cztery, a ty jechałeś swoim pasem ruchu przejeżdżając jednocześnie przez przerywaną linie .. Tak więc na to wychodzi że on zmieniał pas a Ty po prostu trzymałeś się swojego
Logic
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 09 04 1994
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Range Rover Sport
Silnik: 3.0 Diesel 255KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2012

19 Lut 2013, 20:49

Tak wyglądało skrzyżowanie jeszcze jesienią
klamocik

20 Lut 2013, 11:56

Dla uproszczenia przedstawiam schemat tej sytuacji. Może niektórym to trochę objaśni.

klamocik

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Najpiękniejsze samochodowe trasy Europy
    Nie trzeba być fanem przygód agenta 007, by pamiętać, jak w jednym z filmów brawurowo pędził on na trasie nicejskiej swoim samochodem. James Bond wsławił się wieloma rzeczami – począwszy od niewątpliwego ...

21 Lut 2013, 10:43

Jaśniej by było, jakbyś zrobił zdjęcie z góry - na tym drugim zdjęciu nie widać dokładnego rozmieszczenia tych znaków poziomych. Ewentualnie narysuj jak dokładnie te znaki lecą, bo ten rysunek nie pokrywa się ze zdjęciem - na zdjęciu widać linie ciągłe, kórych nie ma na rysunku. Widać też linie przerywaną i ciągłą obok siebie, a na rysunku tego nie ma. Na zdjęciu widać 5 pasów a nawet 6, a na rysunku 4 pasy.
Narysuj te linie dokładnie tak samo jak są w rzeczywistości.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Lut 2013, 11:23

Ty jesteś pojazdem nr 1, on nr 2 na tym rysunku, tak? Biorąc pod uwagę tylko rysunek to dla mnie jest wina obojga, bo obaj zmieniacie pas.
Los_Dawidos
Aktywny

Prawo jazdy: 05 08 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra