Czyja wina? Wyprzedzanie na podwójnej ciągłej

15 Lut 2018, 18:23

Ja jechalam pojazdem A z drogi podporządkowanej, pojazd B mnie przepuscil, pojazd C wyprzedził pojazd B na podwójnej ciągłej i kiedy ja juz wyjezdzalam pojazd C we mnie uderzył. On ma uszkodzona tylna prawa felgi a ja lewa cześć przedniego zderzaka. Czyja to jest wina?
paula1810
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 2015
Auto: Opel Astra

15 Lut 2018, 18:45

Normalnie pojazd C nie mógł wykonać manewru wyprzedzania na skrzyżowaniu wiec wina powinna leżeć po stronie pojazdu C, chyba że pojazd B wykonywał skręt w prawo wiec może być wtedy potraktowane jak wymuszenie z Twojej strony.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2018, 17:17

Winnym kolizji jest kierowca pojazdu A, czyli ty. Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej masz ustąpić pierwszeństwa WSZYSTKIM pojazdom poruszającym sie po drodze z pierwszeństwem. Nie ważne tu jest czy ten pojazd jedzie prawidłowo, czy też popełnia jakieś wykroczenia.
Natomiast kierowca pojazdu C ( który wyprzedzał/omijał pojazd B, który cię przepuścił, popełnił wykroczenie typu wyprzedzanie na skrzyżowaniu ( jeżeli to skrzyżowanie było oznakowane ) oraz najechanie/przekroczenie linii ciągłej. I tak zapewne policja orzekła - ciebie ukarali mandatem za nieustąpienie pierwszeństwa, czyli obarczyli winą za kolizję, a kierowcę pojazdu C ukarali za powyżej opisane wykroczenia.
To, że pojazd B zatrzymał się celem wpuszczenia cię przed siebie, wcale nie uprawnia cię do skorzystania z tego. Kierowca pojazdu B poprostu zrobił ci tzw. niedżwiedzią przysługę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Cze 2018, 22:55

A mnie zastanawia, bo coraz więcej osób montuje sobie w samochodach. Czy nagranie zrobione takim zwykłym sprzętem może pomóc w rozstrzygnięciu o winie podczas kolizji? jak to wygląda prawnie, ktoś wie?
andrzej98
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1992
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: opel corsa
Silnik: 1.4 60 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1996

13 Mar 2019, 19:48

MotoAlbercik ma zdecydowanie rację zasada ograniczonego zaufania.
To że pojazd B z grzeczności Cię wpuszczał to nie oznacza że teraz cała droga należy do Pana i nie należy upewnić się co do możliwości włączania się do ruchu tym bardziej wyjeżdżając z drogi podporządkowanej. Chociaż pojazd C popełnia naruszenie zakazu wyprzedzania na skrzyżowaniach – 5 pkt. karnych.
Gość104264

31 Mar 2019, 13:37

Po prostu kierowca pojazdu B zrobił tak zwaną niedźwiedzią przysługę...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prawidłowe wyposażenie apteczki samochodowej
    Obecnie w aucie musimy mieć apteczkę zgodną z normą DIN 13164 która przewiduje następujące wyposażenie: 1) Plaster 5mx2,5cm 1szt 2) Plaster z opatrunkiem 10x6cm 8szt 3) Nożyczki 1szt 4) Chusta trójkątna 2szt ...