Wypadek lewoskręt

28 Mar 2019, 15:14

Witam, w dniu 26.03 miałam wypadek na skrzyżowaniu, skręcałam w lewo. Ustąpiłam pierwszeństwa 2 samochodom, następnie został już tylko autobus z włączonym lewym kierunkowskazem (był jeszcze mocno przed pasami, na załączonym zdjęciu nie widać, bo nie wymierzyłam sobie rysunku na tą istotną część :( ). I nie widziałam nikogo więcej, więc podjęłam się opuszczenia skrzyżowania. Pod koniec manewru uderzył we mnie samochód (cały zadek skasowany).
Po przyjeździe policji o nic mnie nie pytali, sprawdzili tylko czy nie piłam i zrobili jakiś protokół związany z opisem szkody mojego samochodu.
Sprawa będzie dalej wyjaśniana, zostałam wezwana na komisariat. I teraz moje pytanie - czy skoro go nie widziałam i miał np wyłączone światła/wyprzedzał autobus prawym pasem przed skrzyżowaniem/jechał z bardzo dużą prędkością/przejeżdżał na żółtym.
Czy jest szansa na współsprawstwo wypadku?

Z prawa to ja oczywiście jestem sprawcą, bo to ja wykonywałam manewr w którym powinnam ustąpić.
Wstawiam zdjęcie skrzyżowania z mojej perspektywy i ubogi rysunek z droga przemieszczania się (tak dla pobudzenia wyobraźni :D ). Kropka na środku to miejsce gdzie przepuszczałam innych.
Przed wizyta na komisariacie mam zamiar przejść się do Straży Miejskiej w celu wybłagania o urywek nagrania z monitoringu (skrzyżowanie nagrywane, jak i te 2 ulice). Dodam jeszcze, że wypadek był o 20.
Yash
Obserwowany

Zdjęcia: 6

31 Mar 2019, 12:19

Nie widzę żadnego zdjęcia. Dobrze by było jakbyś też podała miejscowość i skrzyżowanie jakich ulic to było i opis skąd dokąd jechałaś/skręcałaś.
Ale pomijając to wszystko raczej ty będziesz winna. To, że tamten jechał z pominięciem niektórych przepisów, dla twojej sprawy nie ma znaczenia - tak czy inaczej był na pierwszeństwie. iskierka szansy jest tylko wtedy, jak udowodni mu się, że wjechał za sygnalizator na żółtym, albo że wjechał na skrzyżowanie na czerwonym. Wówczas może się okazać, że będzie to tylko jego wina, albo współwina. Zależy jak zdecyduje policja bądź sąd.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Mar 2019, 13:27

Faktycznie się nie podgraly, u mnie na profilu są w zdjęciach. Z tego co czytałam, przy przekroczeniu prędkości jest spora szansa na współwinę, a w niektórych przypadkach czytałam nawet o winie całkowitej.
Yash
Obserwowany

Zdjęcia: 6