Czyszczenie klimy a wymiana filtrów

08 Mar 2019, 09:30

Cześć,
kupiłem dwunastoletnie auto, chciałbym wyczyścić klimę, wentylację i wymienić filtr powietrza, kabinowy (no i olej i filtr oleju) - czy ma znaczenie w jakiej kolejności to zrobię? Najpierw czyszczenie, pozniej filtry?

No i co i jak najskuteczniej wyczyścić? Czy ma znaczenie zakład, czy tu raczej nie ma czego popsuć? :)

Zauważyłem też dziwną rzecz: ogrzewanie działa jakby... losowo, raz grzeje mocno, innym razem prawie w ogóle, wyłączę silnik, włączę i znowu grzeje. Co to może być? Dziękuję bardzo
Hal9000
Początkujący

08 Mar 2019, 09:50

Zacznijmy od tego jakie to auto i wersja klimatyzacji manualna czy automatyczna.
Kolejność serwisu do woli aczkolwiek ja zawsze robie wszystko na raz.
Na pewno gdy wymieniasz olej musisz wymienić filtr oleju.
Gdy robisz klime musisz zmienić filtr kabinowy.
Filtr powietrza mozna zmienić w każdej chwili, tak samo z paliwowym
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Mar 2019, 09:57

Jakie masz auto?

Hal9000 napisał(a):czy ma znaczenie w jakiej kolejności to zrobię? Najpierw czyszczenie, pozniej filtry?
Dokładnie najpierw czyścisz i wymieniasz filtry. Podczas czyszczenia klimy wyciągasz filtr i najlepiej odgrzybić parownik specjalnym preparatem z sondą. Dodatkowo można zrobić odgrzybianie poprzez ozonowanie ale ono nie zastąpi tego pierwszego.

Na pewno nie psikać różnymi preparatami bezpośrednio w kanały wentylacyjne.

Można zajrzeć do samej dmuchawy i delikatnie ją wyczyścić.

Hal9000 napisał(a):ogrzewanie działa jakby... losowo, raz grzeje mocno, innym razem prawie w ogóle, wyłączę silnik, włączę i znowu grzeje. Co to może być?
Tu problem może być z klimatronikiem, dobrze by było sprawdzić czy po czyszczeniu coś się zmieni. Jak nie to warto sprawdzić czy nie ma błędów ewentualnie wyczyścić czujnik temperatury wewnętrznej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Mar 2019, 13:54

Dzięki za odpowiedzi!
To jest Chrysler 300C 1. generacji, nie jestem pewien jaka to dokladnie klima, ale wyglada tak: https://oge-market.com/Img.ashx?Id=9969

Zastanawialem sie czy po prostu nie jest tak, ze jesli przewody sa zagrzybione, to najpierw powinno sie nimi zajac, bo syf poleci na nowe filtry (?).
Nie wiem czy wszystko jest ok, zauwazylem tez takie cuś, ze jesli ustawiam na 20 stopni to jest mi za zimno, a na 20.5 po chwili za cieplo, jesli to moze cos powiedziec o problemie ;)
Hal9000
Początkujący

09 Mar 2019, 17:19

Hal9000 napisał(a):To jest Chrysler 300C 1. generacji, nie jestem pewien jaka to dokladnie klima, ale wyglada tak
To jest automatyczna klimatyzacja dwustrefowa.

Hal9000 napisał(a):Zastanawialem sie czy po prostu nie jest tak, ze jesli przewody sa zagrzybione, to najpierw powinno sie nimi zajac, bo syf poleci na nowe filtry (?).
Dokładnie czyścisz przed założeniem nowego filtra. Po jego założeniu możesz przeprowadzić odgrzybianie poprzez otwór którym wylatują skropliny z pomocą preparatu z sondą o którym pisałem ale wcześniej warto wszystko dobrze wyczyścić.

Hal9000 napisał(a):Nie wiem czy wszystko jest ok, zauwazylem tez takie cuś, ze jesli ustawiam na 20 stopni to jest mi za zimno, a na 20.5 po chwili za cieplo, jesli to moze cos powiedziec o problemie
A próbowałeś ustawić 21 lub więcej? Przy obecnych wahaniach temperatury zewnętrznej i tym że raz świeci słońce a raz nie czasem klimatyzacja potrzebuje chwili zanim zadana temperatura ustabilizuje się. Musisz ją jeszcze poobserwować, najlepiej jak będzie na zewnątrz powyżej 12-13 stopni.
Cichy77
Forumowicz VIP

11 Mar 2019, 09:23

Poprobuje w takim razie, wielkie dzieki za wyjasnienie
Hal9000
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...

11 Kwi 2019, 08:57

właśnie ile będzie kosztować wyczyszczenie klimy ? Moje dziecko wlało do wylotników plyn-do-baniek-mydlanych. To będzie droższe czyszczenie czy w normalnej cenie ???
Ostatnio edytowany przez Kao, 11 Kwi 2019, 09:37, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
tomol9548
Obserwowany

11 Kwi 2019, 16:54

tomol9548 napisał(a):Moje dziecko wlało do wylotników plyn-do-baniek-mydlanych. To będzie droższe czyszczenie czy w normalnej cenie ???
Tych kanałów nikt nie czyści ręcznie w środku więc to dodatkowy koszt. Pytanie ile tego płynu było i jak głęboko poleciał. W tym przypadku tylko wycena indywidualna.
Cichy77
Forumowicz VIP