Daewoo Lanos 1.5 16V 100KM 2000r. Falujące obroty gasnący silnik

02 Lut 2024, 18:00

Cześć, mam pewien problem z Lanosem 1.5 16V 100KM 2000r.

Mianowicie, czasami nie zawsze falują obroty na biegu jałowym, często też utrzymują się między 1000-1500 dłuższy czas szczególnie na zimnym silniku, a po wciśnięciu sprzęgła spadają. Tak samo przy obciążeniu np. nawiew, ogrzewanie szyby spadają znacznie obroty, auto zaczyna się trząść, a przy naciskaniu np. podnoszenia szyb przygasają światła delikatnie.

Do tego raz na jakiś czas przy skręcaniu na skrzyżowaniu w ostatniej fazie hamowania i wciśnięciu sprzęgła, obroty spadają poniżej 500, czasem zapala się kontrolka akumulatora i po chwili auto gaśnie, odpalam i jadę dalej normalnie.

Przy delikatnym naciskaniu gazu na postoju, obroty wzrastają z opóźnieniem.

Czasami przez kilka dni nie występują te objawy a innym razem przez kilka kilometrów zgaśnie kilka razy.

Co było robione i sprawdzone:
- Nowy akumulator i rozrząd,
- Nowe płyny, oleje i filtry,
- Przeczyszczony silnik krokowy, przepustnica i przewody,
- Przeczyszczone klemy akumulatora,
- Nowy tłumik środkowy i końcowy,
- Akumulator trzyma napięcie, ładowanie w normie,
- Świece też wyczyszczone.

Przypuszczam, że przyczyną tego wszystkiego jest nieprawidłowa praca silnika czyli coś związane z obrotami ale nie wiem gdzie szukać. Chyba, że może to być jeszcze wina alternatora ?
MarcinNowak
Obserwowany

09 Lut 2024, 12:13

- przeczyść połączenia masowe w silniku i od alteratora do akumulatora
- można wymienić regulator napięcia mimo że niby napięcie ładowania OK ale może pada alternator
- reset komputera na 20 min i programowanie silniczka krokowego z uwzględnieniem obciążenia (klimę pod koniec włączyć albo nawiew na full i ogrzewanie szyby)
- jak wchodzi z opóźnieniem na obroty to czujnik położenia przepustnicy albo czujnik temp powietrza (któryś z nich jak nie podpiąłem kiedyś to mi szarpał i nie wchodził na obroty - do wymiany albo sprawdź czy podpięty)
markkk
Nowicjusz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 0- 0-2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Lanos 1.4
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

09 Lut 2024, 22:44

Połączenia i wszelki wtyki przeczyszczone, reset z programowaniem zrobiony, więc zobaczymy bo czasami na kilka dni był spokój i dalej to samo. Tyle co mogłem sam zrobiłem, nie mam za bardzo warunków, żeby grzebać dalej. Dzięki
Jeżeli nie to, to jeszcze spróbuje wymienić regulator i czujnik położenia wału i dam znać czy pomogło.

Do tego dziś zauważyłem dość świeży olej wokół dwóch fajek (wcześniej zastanawiałem się skąd wyciek bo blok był uwalony olejem).

Chciałem LPG zakładać bo niski przebieg 80 tys ale chyba sobie podaruje i pojeżdżę aż padnie albo dozbieram na coś nowszego.
MarcinNowak
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault City K-ZE - elektryczny model z segmentu A
    Renault City K-ZE. Jest to w pełni elektryczny samochód miejski, który należy do samochodów klasy A o stylistyce SUV. Będzie także sprzedawany na światowych rynkach. Poprzez światową premierę modelu Renault ...
    Koenigsegg Regera hybrid – 2,8 sek., 1500 KM
    Kto da więcej za sportową hybrydę? W tej kategorii, hybrydowe coupe ze Szwecji jest absolutnym zwycięzcą i najmocniejszym seryjnie produkowanym autem z napędem spalinowo-elektrycznym na świecie. Napędza go benzynowy silnik ...