Daewoo Lanos - potrzebne opinie.

30 Lis 2011, 23:03

Ale to dopiero za jakieś 2-3lata,narazie mam malucha,potem sie kupi znowu coś nisko budżetowego a na Lanosa będę pomału zbierał :wink:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Gru 2011, 09:09

Tak z ciekawości ile może wynieść takie ubezpieczenie Lanosa dla młodego kierowcy poniżej 25 lat? Zmieści się w kwocie 1,5 tysiąca zł?
krzychu90

01 Gru 2011, 13:38

Rejestrujesz na siebie i masz zero zniżek tak?Jak tak to 1500zł może być minimum ale zależy od ubezpieczalni,najlepszą opcją jest zarejestrować na kogos kto ma zniżki.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Gru 2011, 19:42

Tak, dzięki za info.
krzychu90

06 Gru 2011, 01:31

W przyszłym tygodniu się okaże czy zostanę szczęśliwym posiadaczem Lanosa :)
krzychu90

21 Gru 2011, 18:41

I stało się kupiłem Lanosa 1,6 SX (w biedniejszej wersji bez ABS-u i klimy). Przeszedł przegląd techniczny do wymiany jedynie element zawieszenia - sworzeń wahacza przedni prawy.
Co na początek powinienem wymienić filtry (jakie?), olej silnikowy, pasek rozrządu czy kompletny rozrząd? Co jeszcze?
Pod maską zauważyłem uszkodzony element zaznaczony na zdjęciu na żółto jest pęknięty i posklejany taśmą. Jak się nazywa i za co odpowiada?

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Poza tym w samochodzie czuć benzynę po odpaleniu silnika, co może być przyczyną?
krzychu90

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Różnorodne wersje Golfa na przestrzeni lat
    Debiut Volkswagena Golfa pierwszej generacji w 1974 roku okazał się początkiem imponujących historii pełnej sukcesów. Od tego czasu wyprodukowano ponad 33 miliony egzemplarzy tego modelu. Na szczególne podkreślenie ...

21 Gru 2011, 19:38

Poza tym w samochodzie czuć benzynę po odpaleniu silnika, co może być przyczyną?

Katalizator, sonda lambda, ukł. dolotowy (co do nazwy układu to nie jestem pewien).
Nie wiem, czy ten pękniety element ma coś z tym wspólnego, bo nawet nie wiem co to wiedzieć (wstyd, muszę się douczyć :D)
LOTnick
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Auto: Ford Focus II 1.6 100KM

21 Gru 2011, 20:38

Wymień: wszystkie filtry - powietrza, oleju, paliwa, świece, przewody wysokiego napięcia - dodatkowo olej jeśli trzeba dodatkowo zwróć uwagę na stan opon ;)

Popękany element to prawdopodobnie gumowa rurka dolotu powietrza (zbutwiała ze starości) - idź do sklepu mechanicznego oni wiedzą jak to się dokładnie nazywa a kosztuje około 20 zł ;)
[link do oferty na Allegro wygasł]
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Gru 2011, 20:57

ogólnie silnik wygląda nie zaciekawie wygląda na to że pobiera olej ,zapach paliwa jest bo wydech musi gdzieś puszczać np, na kolektorze albo na łączeniu,tą zaznaczoną rure gumową kup nową gdyż jak jest nie szczelna mogą dostać się zanieczyszczenia do silnika jak przed tą rurką jest przepływka to może być problem z silnikiem ale w lanosie nie ma tego problemu ,kup nową gumkę koszt około 20-30zł,a co do wymiany filtrów to filtr powietrza.paliwa,napewno musisz kupić zmienić pasek rozrządu przynajmniej a jak pompa wody jest dobra to może zostać tak samo rolka ale powinno się zmienić całość ,trochę zrub kilometrów i zobacz czy nie pobiera oleju jak nie to kup filtr oleju i olej najlepiej pułsyntetyk 10w40 a jak pobiera to filtr oleju i zmień olej na np. mineral 15w40orlen czy jakiś inny przynajmniej tani jak masz dolewać pużniej ,możesz sprawdzić płyn w chłodzący do jakiej temperatury chroni przed zamrożeniem jak słabo to zmienić na nowy,zostaje jeszcze kwestia kabli i świec,przygotowanie auta po kupnie to ważna sprawa żeby pużniej nie było problemów,nie jest to tania zabawa
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

21 Gru 2011, 21:01

Po czym twierdzisz ze on bierze olej?

A silnik wyglada, jak kazdy inny nie umyty przez handlarza.

A jak benzyna czuc, to znaczy ze ma problemy ze spalaniem, szybciej to beda niewypaly na cylindrach, niz katalizator, od biedy sonda lambda. Nawet bez katalizatora nie ma byc prawa czuc benzyna, jak smierdzi benzyna to znaczy ze albo mocno sklad miesznaki jest zly(sonda lambda wlasnie) albo nie nastepuje zawsze zaplon na wszystkich cylindrach.

Z tym ze przy walnietej sondzie lambda bys mial spalanie wyzsze o 20-30%, wymien sobie pierw swiece, a potem dalej mozna myslec co jest nie tak jak to nie pomoze.

A co do pyt. co wymienic na poczatku, to najepiej oba filtry(powietrza i paliwa), rozrzad kompletny jak nie wiesz kiedy byl wymieniany, olej wraz z filtrem, plyn hamulcowy oraz chlodzacy(tym bardziej ze zima idzie i troche lipa by byla jakby ci zamarzl). Olej to najzwyklejszy w swiecie 10W40, najtanszy jaki jest w markecie mozesz lac spokojnie. + wspomniane wyzej swiece. No i ta peknieta rurke z dolotu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

21 Gru 2011, 21:33

Co do silnika to samochód był kupiony z przetargu od pewnej firmy za okazyjną cenę - także auto nie było myte ani picowane w żadnym stopniu.
Dzięki za rady spróbuje jutro już kupić parę rzeczy.
Muszę się jak najszybciej wybrać do mechanika, a sprawa tyczy się właśnie wcześniej wspomnianego zapachu paliwa. Dzisiaj znajomy zauważył coś niepokojącego, a konkretniej z prawej strony silnika kapie sobie paliwo :( Także póki co samochód stoi i czeka...
O ile wszystko będzie okej, mam na myśli koszty to muszę potem zacząć szukać w miarę taniego ubezpieczyciela. Obecny to PZU - podobno jedne z większych stawek.
krzychu90

21 Gru 2011, 21:37

Kapiace paliwo to jest pikus, gdzies wezyk masz nieszczelny. Od biedy pompka, ale pewnie wezyk ktorys do wymiany po prostu.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

21 Gru 2011, 21:47

Mam taką nadzieję, że będzie to tylko drobnostka. Jeszcze muszę zaopatrzyć się w zimówki, bo na letnich nie za ciekawie (dzisiaj spadł śnieg u mnie). :D
No i antena się nie chowie skubana, ale nie wiem czy jest sens z tym się bawić.

Na pewno plusem jest blacharka w dobrym stanie, zarówno karoseria i podwozie. Konserwacja to jaki koszt koło 300-400 złotych?
Może uda się nim z 2-3 lata nim pojeździć. Autko już w podeszłym wieku, '98 rocznik.
Ostatnio edytowany przez krzychu90, 21 Gru 2011, 21:51, edytowano w sumie 1 raz
krzychu90

21 Gru 2011, 21:51

Obecny to PZU - podobno jedne z większych stawek.

Niekoniecznie ;) Miałem to samo i z racji tego, że przedłużyłem dostałem najlepszą stawkę ze wszystkich właśnie w PZU ;)

Masz jakieś zniżki? Chyba nie brałeś 1.6 na siebie nie mając zniżek?
a5f5c1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

21 Gru 2011, 21:52

Raczej zwyżki (21 lat) i tak wziąłem na siebie niestety. To mój pierwszy samochód.
krzychu90