Daewoo leganza - nie odpala, akumulator ?

25 Maj 2013, 12:50

Witam,
pisałem już o moim problemie w innym miejscu bo przypuszczałem, że to był immobiliser ale teraz sprawa wygląda następująco:
tydzień temu chciałem pojechać lecz nie mogłem zapalić silnika natomiast kontrolki się włączyły, radio działało, szyby elektryczne również..minął tydzień i już wiedziałem jak naprawić niby ten immobiliser ale teraz się okazało, że nawet nic nie chce się włączyć tzn. kontrolki, cała elektryka, radio itp. i teraz na myśl przyszedł mi akumulator.
Czy jest możliwe, że nie mogę odpalić samochodu przez ten akumulator ? Akumulator jest nowy (ja samochód mam od 4 miesięcy a mam paragon od poprzedniego właściciela, że akumulator był wymieniany rok temu) więc przypuszczam, że po prostu się rozładował. Czy przez to tak się dzieje ? Z góry dziękuję, liczę na Waszą pomoc :)
pozdrawiam
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam

25 Maj 2013, 14:44

Zmierz napięcie na klemach akumulatora, bez obciążenia jak ma poniżej 11.8 V to albo trzeba go naładować albo wymienić jeśli ładowanie nie daje oczekiwanego skutku.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

26 Maj 2013, 12:56

Światła postojowe się zaświecają, czy też jest ciemność?
Jak jest ciemność, to jak kolega wyżej napisął - zmierz napięcie na klemach aku. Jak napięcie jest powyżej 11V to przezyść klemy, przeczyść miejsce, gdzie kabel asowy jest przykręcony do karoserii i sprawdz ponownie.
Jak aku ma mniej niż 11V, to go naładuj i zobaczymy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Cze 2013, 13:20

Akumulator naładowany i wszystko ok :) I jeszcze odblokowany ten immobiliser i nie ma problemu już.
Dzięki za pomoc
michalpos
Początkujący

Auto: nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dla posiadaczy Outlandera pierwszej i drugiej generacji
    Polski oddział Mitsubishi opracował program umożliwiający zakup nowego modelu Mitsubishi Outlander 2013 w niezwykle korzystnych warunkach posiadaczom Outlandera poprzednich generacji. Lojalni klienci otrzymają bezpłatnie ...
    Suzuki Jimny
    Jimny jest obecnie najtańszym osadzonym na ramie autem terenowym, które jest oferowane w polskich salonach. Jego ceny zaczynają się od 64 900 zł. W tej kwocie otrzymamy pojazd napędzany silnikiem o pojemności 1,3 litra ...