Daewoo Matiz - czy warto kupić?

16 Maj 2007, 09:58

Witam Wszystkich Bardzo Serdecznie !!! :D

Przymierzam się do kupna samochodu.
Biorąc pod uwagę fakt, że będą to moje pierwsze „cztery kółka”, zależy mi na niskich opłatach, oraz w miarę możliwości ekonomicznej jeździe.
W przedziale do 900 cm3 nie mam zbyt dużego pola manewru.

Zastanawiam się nad kupnem Matiza z 2000 roku. Kwalifikuję się on do aktualnie najniższego progu opłat. Samochód z wyglądu bardzo mi się podoba.
Znajomi proponowali mi jeszcze Fiata Seicento, ale biorąc pod uwagę gabaryty samochodu i komfort jazdy, jakoś bardziej jestem przekonany do Matiza.

Zwracam się do Was z prośbą o kilka komentarzy na temat tego samochodu.
Czy warto kupić ten samochód, czy raczej zdecydować się na wyższe ubezpieczenie i poszukać czegoś w przedziale do 1300 cm3.

Jeżeli tak, to czy należy brać tutaj pod uwagę instalację gazową?

Pozdrawiam !!! :D
krzyyysztof_mgk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Dobczyce

16 Maj 2007, 17:16

To już lepiej poszukaj do 1300 cm3. Pomysł z gazem bardzo dobry; instalacja musi mieć komputer sterujący gazem i emulator wtrysku benzyny (taki "oszukiwacz" dla komputera auta. Dla jednopunktowego wtrysku benzyny w zupełności wystarcza instalacja II generacji - j.w. Dla wtrysku wielopunktowego korzystniejszą jest instalka z sekwencyjnym wtryskiem gazu w fazie lotnej... :D :wink:
Nie wiedzieć - też radość!
malken
Aktywny

Miejscowość: Poznań

17 Maj 2007, 23:41

Raz jechałem Polonezem trasą Katowice - B-B, tuż przed samym Bielskiem Matizowi jadącemu parędziesiąt metrów przede mną wjechał przed maskę z bocznej drogi maluch. Pogoda nie była za ciekawa, mżawka, nikt nie jechal zbyt szybko, okolo 90 km/h no i przez tego malucha kierowca Matiza depnął po chamulcach i odbil w lewo. Przechyliło go najpierw na lewe koła, potem na prawe, znow na lewe a potem Matiz zrobił dachowanie z lewego pasa w poszerzający się w tym miejscu pas zieleni. Na szczęście dla Matiza zatrzymały go krzaki. Hm, z Matiza zostało naprawdę niewiele, a gościu skonczył z poważnymi urazami kręgosłupa... Chciałeś opinię, więc oto ona: osobiście nigdy nie ufałem małym autkom, a po tym co widziałem nie tylko z udziałem owego Matiza, ale i paru innych małych samochodów, stwierdziłem że ja chcę żyć. I tak oto kiedyś Mondeo uratowało mi życie, w wypadku w którym z Matiza nie wyszedłby nikt :)
DFireCrow

23 Maj 2007, 14:00

szczerze?Nigdy w życiu....

wolałbym Seicento (broń boże z gazem)...

Pozdrawiam
mex500
Początkujący

Miejscowość: Małopolska

23 Maj 2007, 16:35

mex500: możesz rozwinąć myśl..."broń Boże z gazem..."? :shock:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

28 Maj 2007, 10:02

a ja ci polecam ten samochód... takim jeździ moja babcia i wcale se nie psuje
ale wszystko zależy czy chcesz mieć samochód niezawodny czy troszke lepiej wykonany, szybszy - który będzie się psuł...
Matiz jest wart swojej ceny
POLECAM :!: :!: :!:
don't worry be happy :wink:
Leo;))
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

28 Maj 2007, 13:20

fiat uno:)
Servis Calibra
mikas24
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie

28 Maj 2007, 14:10

Daewoo nie kupuj nie opłaca się już lepiej Seicento lub Fiat Tipo (moja siora posiada) Rozejrzyj się szerzej nie bierz pierwszego, lepszego 8)
Daroo
Początkujący

01 Cze 2007, 21:13

Są ZA i są PRZECIW. Nie rozumiem myśli Daroo ,,Nie kupuj nie opłaca się" Dlaczego się nie opłaca??????? Daewoo ma mało awaryjne, ekonomiczne i trwałe jednostki napędowe oprócz tego autka tej marki są małe, zwinne i tanie. Ale coś kosztem czegoś. Poziom bezpieczeństwa w tych autkach jest mierny. Więc jeśli nie zamierzasz zbytnio szaleć(miej się na baczności) to autko powinno zdać egzamin.
Szerokości, przyczepności
miko
Początkujący

Miejscowość: południe polski

02 Cze 2007, 12:12

Matiz jest mały i nie wiem czy bezpieczny :roll:
Daroo
Początkujący

04 Cze 2007, 15:17

wszystko tylko nie daewoo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
kup lepiej sobie polo ewentualnie jakiegos małego japończyka
rafart
Nowicjusz

04 Cze 2007, 15:22

święte słowo!!
Daroo
Początkujący

06 Sty 2008, 01:44

bzdura, chyba myslicie ze Deawoo to ruskie auta ;) sa to dobre samochody dla mas, do miasta wrecz idealne, chociaz mam na mysli te wieksze egzemplarze (Tico, Matiz odpada).

aha jesli masz ograniczone fundusze (do 5 tysiecy) to nie tykaj sie japonczykow, zrobilem za namowa forumowiczow ta glupote, kupilem Toyote, za jedna czesc zaplacisz tyle co za 10 czesci do Deawoo
TheArt
Nowicjusz

07 Sty 2008, 10:50

Witam!
Zależy jak chcesz to auto użytkować. Jeśli w większości będziesz poruszał się po mieście i z rzadka wyjeżdżał na dłuższą trasę to jest to dobry zakup. Zresztą, na urlop jeżdzę do miejscowości oddalonej ok 250km, czasami do innych miast i nie narzekam. Oczywiście prędkości oszałamiających nie osiągniesz, ale jedzie się dobrze. Mi trochę przeszkadza brak podparcia w fotelu na odcinek lędźwiowy kręgosłupa, ale trzeba siedzieć za kółkiem parę godzin żeby to poczuć zmęczenie pleców. Poza tym mam prawie 2 metry wzrostu i nie wale głową w podsufitkę, aczkolwiek przeszkadza trochę przyciemnienie na szybie i niebo nad horyzontem widze juz przez nie. Jeżdżę Matizem juz parę lat i nic się nie zepsuło, wymieniam tylko cz. eksploat.
Opinie żeby nie kupować Daewoo są pewnie od ludzi którzy nigdy tymi autami nie jeździli i mająje za koreańską tandetę. Tak nie jest. Wnętrze Matiza jest plastikowo-szare ale w końcu to tanie małe autko. Niedawno koleżanka zastanawiała się czy kupić Matiza czy Yaris. Doradziłem jej Matiza i jest zadowolona. Patrząc na koszt zakupu i części oraz bezawaryjność myślę że się nie opłaca kupować japońca a tym bardziej Fiata. Chyba że chcesz lepiej wyglądać w oczach sąsiadów. Poza tym 4 drzwi w Matizie (a nie 2 w Seicento) to świetna rzecz! Polecam
Clay
Nowicjusz

07 Sty 2008, 16:17

kolego moj tata mial matiza nowego z salonu jezdzil przez 7 lat nic sie nie psulo wymienial tylko czesci i gaz (pasek rozrzaadu , tarcze itd) zainstalowal gaz 2000zl i zwrocilo sie po roku Gaz + matiz = Super jazda naprawde polecam tez nim jezdzilem mozna nim sie spakowac na wycieczke za granice na 2 tygodnie ale trzeba dokupic boksa :D
Ledon
Początkujący