Daewoo Tico - Hamulce przednie

13 Wrz 2010, 18:02

Niedawno kupiłem Tico i zauważyłem że strasznie grzeją się przednie felgi/tarcze a do tego mój Tico po 250km spalił prawie 2razy tyle co powinien-ok 9l paliwa.. Odkręciłem koła i zobaczyłem że klocki coś nierówno łapią tzn. wewnętrzna (od śrub mocujęcych koło;)) strona tarczy jest gładka (tak z 1/2 może 1/3 wysokości klocka) a zewnętrzna zardzewiała. Klocki mają jeszcze okładzinę. A i dodam że hamulce słabo się spisują a o zablokowaniu koł na asfalcie nie ma mowy..
Jaka może być tego przyczyna? Co można z tym zrobić?
Może wymiana tarczy i klocków? Co myślicie o tym zestawie za 80 zł? [link do oferty na Allegro wygasł] Da radę na tym jeździć?
Kamil84
Nowicjusz

Miejscowość: Powiat lubartowski

13 Wrz 2010, 21:40

Kamil84 napisał(a):Jaka może być tego przyczyna? Co można z tym zrobić?

Musisz zdemontować całe zaciski bo prawdopodobnie masz zapieczone na prowadnicach i dlatego zacisk dziala tylko od strony tłoczka... :!: :!:

[ Dodano: 13 Wrzesień 2010, 21:44 ]
Kamil84 napisał(a):zauważyłem że strasznie grzeją się przednie felgi/tarcze a do tego mój Tico po 250km spalił prawie 2razy tyle co powinien-ok 9l

To jest właśnie powodem tego ze układ hamulcowy caly czas blokuje/zaciski przednie :!: :!: /
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Wrz 2010, 22:58

Migi60 napisał(a):Musisz zdemontować całe zaciski bo prawdopodobnie masz zapieczone na prowadnicach i dlatego zacisk dziala tylko od strony tłoczka...

ale pisząc "wewnętrzna" nie miałem na myśli od silnka tylko patrząc na tarczę - wnętrze - bliżej środka tarczy i na zewnątrz - bliżej krawędzi tarczy

a i możliwe żeby tylko czasem łapało? bo ostatnio jak na zimno podniosłem, odkręciłem koło to lekko się kręciło

to najpierw porządnie oczyścić i nie łapać się za żadne wymiany tarcz itp? bo moje tico ma 83 tys km, oryginalne hamulce ale ostatnio stało 1,5 roku sporadycznie używane co 1-2 miesiące
Kamil84
Nowicjusz

13 Wrz 2010, 23:22

Kamil84 napisał(a):ale ostatnio stało 1,5 roku sporadycznie używane co 1-2 miesiące

Tu właśnie masz przyczynę tego ze hamulce Ci blokują ...

[ Dodano: 13 Wrzesień 2010, 23:23 ]
Ps. Póki co to na razie nic nie wymieniaj tylko zrob tak jak Ci pisałem wyzej...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Wrz 2010, 12:00

Migi60 napisał(a):Musisz zdemontować całe zaciski

Czy ja jako laik w tych sprwach poradzę sobie na podstawie książki napraw?;) Czy trzeba na coś szczególnie uważać - żeby czegoś nie urwać czy coś?
Kamil84
Nowicjusz

18 Wrz 2010, 12:18

Kamil84 napisał(a):Czy trzeba na coś szczególnie uważać - żeby czegoś nie urwać czy coś?

Przewodow h-ca nie musisz odkręcać a wiec uwazaj jedynie zebyś nie urwał śrub mocujących zacisk h-ca i to wszystko..
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...