Daewoo Tico - wyciek oleju.

02 Sie 2013, 18:11

Witam, w moim nowym nabytku pojawił się pewien problem, a mianowicie zaczął mi wyciekać olej. Ostatnio znajomy przyszły 'mechanik' przelał mi dość mocno olej silnikowy. Usunąłem nadmiar, ale zauważyłem, że zaczął mi wyciekać olej. Będąc szczery - nie wiem, czy wcześniej nie wyciekał[lecz zauważyłbym chyba takie wycieki].

[link wygasł]
Tutaj troszkę mokro wokół zaworu [czegoś]. Jednak nie stąd mi cieknie.

[link wygasł]
Mniej więcej z tego miejsca zauważyłem, że cieknie. Jakoś pośrodku[poniżej].

[link wygasł]
Tutaj kapie.

[link wygasł]
Plama po kilkunastu minutach. Wtedy już dość mocno ciekło.

Przy dodaniu gazu olej mocniej wycieka. Cóż to może być?
kuzara
Nowicjusz

Auto: Daewoo Tico
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1996

02 Sie 2013, 18:23

kuzara napisał(a):Cóż to może być?
Panie to dziura , nieszczelność. Trza załatać. Jest tylko problem w ocenie co tak naprawdę wycieka. Z fotek wynika iż wskazujesz chłodnicę i jej okolice. Nie ubyło Ci czasem płynu w układzie chłodzenia ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

02 Sie 2013, 18:40

Panie to dziura , nieszczelność. Trza załatać.

Ha, no widzisz Pan, nie wiedziałem :D

Dzięki za odpowiedź. Co do płynu, to faktycznie mogłem się pomylić i może to być płyn chłodniczy. Zapach bezwonny, więc stawiałem na olej. Z drugiej strony nie był gorący.
Czyli raczej jest to płyn chłodniczy. Co w takim razie robić? Albo inaczej. Od czego zacząć?
kuzara
Nowicjusz

02 Sie 2013, 18:58

kuzara napisał(a):Od czego zacząć?

Jak to od czego ? Panie.....trza zlokalizować miejsce przecieku. Dokładnie. Potem postępować zgodnie z logiką : np. jeśli jest przetarty wąż to go wymienić lub wykonać ekspresową reperację. Przeciąć w tym miejscu i zastosować złączkę z rurki. Połączenia zacisnąć opaskami. Aby na przyszłość sytuacja się nie powtórzyła umocować wąż ( np. opaskami zaciskowymi ) z dala od ostrych krawędzi.
bonifacy
Stały forumowicz

02 Sie 2013, 19:43

No... Nie do końca. Zapomniałem dodać, że jestem totalnym laikiem. Więc, Panie, logika logiką, ale jak się nie ma żadnej wiedzy, to można sobie zaszkodzić niż dopomóc. Odpaliłem ponownie mą brykę, ale już nie ciekło. Być może to ze względu na to, iż płyn chłodniczy zszedł poniżej MIN. Doleję wody i będę obserwował.
kuzara
Nowicjusz

02 Sie 2013, 19:58

kuzara napisał(a):Zapomniałem dodać, że jestem totalnym laikiem. Więc, Panie, logika logiką, ale jak się nie ma żadnej wiedzy, to można sobie zaszkodzić niż dopomóc.

E......tam Panie...samochód to proste urządzenie , tym bardziej Tico. Przecie to jak konstrukcja kranu do wody. Jak przecieka gdy zamknięty to się go wymienia lub reperuje.Nie mów mi że z tym też sobie nie radzisz , bo inaczej najlepszym rozwiązaniem będzie dla Ciebie wizyta u mechanika.
bonifacy
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX – porównanie wymiarów z NX i RX
    Podczas tegorocznych targów motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Lexus UX. Pierwszy kompaktowy crossover Lexusa określany jest jako najmniejszy i najbardziej przyjazny do miasta. Jak wyglądają jego rozmiary na tle ...
    Volkswagen up! - samochód do miasta
    Około 12 proc. rynku należy w tym roku do Volkswagena up!. Od stycznia do kwietnia 2019 zarejestrowano 682 egzemplarze. To najmniejszy samochód osobowy niemieckiego koncernu. Powstaje od 2011 roku w Bratysławie, wraz ...

02 Sie 2013, 20:10

Paniee... Ja prosty chop lat naście, więc, co jak co, ale do mechanika mi się nie spieszy odchudzać i tak już anorektyczny portfel. Ogólnie to pobawię się jutro i popatrzę. Głównie chodziło mi o jakieś porady, na co zwracać uwagę. Sprawdzę wąż i dam znać. Do oleju raczej nic się nie dostało, więc uszczelka pod głowicą raczej sprawna, co mnie podbudowało na duchu :ok: .
kuzara
Nowicjusz