Daihatsu Feroza benzyna w oleju 1.6 70Kw

20 Wrz 2020, 11:55

Witam,

Mam problem z moją feroza mianowicie do oleju dostaje się benzyna a samochód ma problem z odpalaniem na ciepłym silniku, kręci ale nie łapie jak jest zimny zapali 3 razy a 4 już nie trzeba odczekać 15 minut i zmów zapala. Silnik nie kopci przyspiesza całkiem dobrze obroty nie falują, nie czuć w samochodzie zapachu benzyny ale mam wrażenie że ubywa jej z baku stanowczo za dużo jak na kilometry które robię. Gdy kupiłem auto olej był normalny wymieniłem oleje płyny i dopiero wtedy zaczęło przybywać oleju. Samochód jeździ tylko w lekkim terenie więc kilometrów dużo nie robi. Proszę o sugestie gdzie szukać problemu.
Tomek89898989
Nowicjusz

20 Wrz 2020, 12:39

Tomek89898989 napisał(a):do oleju dostaje się benzyna

W najlepszym wypadku pierścienie na tłokach, w gorszym cylinder/cylindry.
Niestety, musisz się naszykować na remoncik. Im dłużej będziesz zwlekał, tym gorzej - olej traci swoje właściwości smarne i powoli zacierasz silnik.
Tomek89898989 napisał(a): Samochód jeździ tylko w lekkim terenie więc kilometrów dużo nie robi.

I to nie jest dobra wiadomość - im krótsze czasy i częstsze odpalanie, tym gorzej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Wrz 2020, 08:02

Dziękuję za odpowiedź. Czy jest jakiś cień szansy ze to nie silnik tylko np czujnik temperatury, pompa paliwa? Silnik nawet jak jest ciepły pracuje jak by cały czas był na ssaniu. Od zakupu auta zrobiłem nim może 300 km, gdy go kupowałem olej był trochę zużyty ale benzyny w nim nie było na pewno czyżbym aż takiego pecha miał.
Tomek89898989
Nowicjusz

21 Wrz 2020, 08:46

Benzyna do oleju może dostawać się tylko i wyłącznie przez komorę spalania. Innej drogi niestety nie ma.
Ale zawsze warto podjechać do mechanika i z nim pogadać. Jak będzie auto widział, to może stwierdzić coś innego. Jednak ja bym nie był takim optymistą w tym przypadku. Im szybciej odwiedzisz mechanika, tym lepiej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

28 Wrz 2020, 11:33

Ehhh samochód stał kilka dni i teraz nie chce zapalić rozrusznik kręci iskra jest świece mokre od benzyny czyli pompka podaje paliwo. Diagnostyka po zwarciu pinów nie pokazuje błędów. Do mechanika jest kawałek drogi przydało by się tam na kołach zajechać. Co jeszcze mogę sprawdzić?

Okazało się że przekaźnik 12v się zawiesił, akurat ten problem jest rozwiązany.
Tomek89898989
Nowicjusz