Diagnostyka samochodu tester jaki sprzęt?

26 Sie 2013, 19:59

Witam,mam prośbę otóż chciałbym zacząć swoją przygodę z diagnostyką samochodową,tyl,że nie wiem jaki najlepiej sprzęt do tego kupić,budżet nie jest zbyt duży bo mógłbym na to wydać max 500 zł (niestety tak to jest jak się jest jeszcze uczniem),posiadam VW GOLFA 3 1.8 z 94r,i mam pytanie,czy jakimkolwiek sprzętem mógłbym zdiagnozować swojego staruszka? pomyślalem ze mógłby być nijakim królikiem doświadczalnym,prosze o pomoc,z góry dziekuję.
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

26 Sie 2013, 21:40

W Twoim przypadku to najlepiej na początek możesz kupić jakiś tani tabelek kkl:
http://viaken.pl/pl/vag-kkl-line-kable- ... -piny.html
żeby zacząć coś robić na początek taki sprzęt do nauki i zabawy na 100% wystarczy:D, sam od czegoś takiego zaczynałem:D. Jak dobrze pokombinujesz zrobisz tym nie tylko grupe vw:), a w pakiecie masz przejściówkę z OBD2 na OBD1 do Twojego golfika:), jak chodzi o coś uniwersalnego to w tym przedziale funduszowym może być coś takiego ale to już jest typowo do prostej diagnostyki:
[link do oferty na Allegro wygasł]

Powodzenia życzę i w razie jakichś problemów zapraszam jak będe w stanie to pomogę:D
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998

28 Sie 2013, 19:18

Witam,dziękuję za szczerą odpowiedz,przeczytalem oferte i pewnie zdecyduje sie na zakup z pierwszego linku,oswoje się z tym i przejdę dalej :)
a co polecasz aby poszerzać zakres swojej wiedzy? książki? (jeśli tak podaj tytuły) internet? )

aha i najwazniejsze pytanie,jak Ty zaczynałeś swoją przygodę z diagnostyka?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Sie 2013, 19:45

Hehe jak ja zaczynałem:) od spinacza biurowego i swojego opla omegi b:), później audi a6 <też moje> i taki kabelek vagowski jak Ci podesłałem:). Następnym zakupem był launch diagun i vcp do grupy vw. A co do materiałów to przede wszystkim własna praca i pomoc na forach i internet ciężko jest znaleźć jakąś literaturę w tym temacie, ewentualnie jakiś programik lub poradnik odnośnie działania różnych czujników w samochodzie jak i jakieś parametry pracy tych czujników.
Ale jak coś to zawsze możesz tu zapytać:) a jak chcesz to podaj maila podeśle Ci jakieś materiały:)
przemek217
Awatar użytkownika

29 Sie 2013, 10:07

Super,ej jestem w szoku w ogóle,że ktokolwiek chce mi pomóc,zawsze ktoś odprawia mnie z kwitkiem..
Mój mail [email widoczny po zalogowaniu]

Fajnie,ja zamawiam ten sprzęt co mi przesłałeś w pierwszym linku,dziś go zamówię i będę próbował coś na czasie pokombinować (mam nadzieje,ze dojadę do szkoły autem heh) po tych moich próbach.

Jak będziesz miał czas to podeślij jakiekolwiek materiały,w moi przypadku to wszystko się przyda,ja zakupiłem jeszcze taką książkę pt "Diagnostyka Samochodów Osobowych" to jest wydawnictwo WKŁ Krzysztofa Trzeciaka więc też na pewno jakoś mnie to wspomoże,a i jeszcze jedno czy byłbym coś w stanie np zepsuć? bo to też ważna kwestia. :D
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

28 Maj 2014, 18:37

Możesz sprawdzić historię pojazdu po numerze VIN o ile auto było serwisowane w autoryzowanym serwisie, będziesz miała tam wszystkie informacje co było w nim robione, wymieniane przy jakim przebiegu itp... to sprawdzisz jak ktoś udostępni Ci numer VIN i tak jak pisałem o ile auto było serwisowane, niestety niektóre marki serwisy niechętnie podają takie dane, lub trzeba za to zapłacić. Dobrze sprawdza się to w grupie VW i BMW w innych markach nie wiem może ktoś inny coś Ci podpowie. A resztę sama niestety musisz sprawdzać podłużnice czy są proste nie spawane czy pokiereszowane, ewentualne różnice w odcieniu lakieru czy miejsca gdzie tego lakieru nie powinno być, grubość lakieru (czy nie ma pod nim tony szpachli) ale musisz być przy aucie osobiście, możesz jeszcze podjechać na diagnostykę na sprawdzenie geometrii.

Nawet VW reklamuje ,,Sprawdź auto przed zakupem" teraz zauważyłem na samej górze tego tematu jest reklama:)
przemek217
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy w Europie
    TOYOTA GAZOO Racing Trophy to nowe zawody dla właścicieli tylnonapędowego coupe GT86 w wersjach rajdowych i wyścigowych, wyprodukowanych przez TOYOTA Motorsport GmbH (TMG). Mieszcząca się w Kolonii firma jest m.in. siedzibą ...

05 Lis 2014, 13:02

Do prostej diagnostyki i najczęściej występujących błędów jest fajny tester AutoLink na Asyk.eu można kupić, do tego dobrze dokupić interfejs, zawsze dobrze mieć coś takiego w domu,bo usługi elektryka za zwykłe skasowanie błędu kosztuje majątek.
Maniak1
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2007
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Skoda
Silnik: 1,9 sdi
Paliwo: Diesel

05 Lis 2014, 14:31

@Maniak1 ten tester AutoLink to jest niestety badziewie (testowałem, korzystałem na próbę), nic więcej nie robi jak tylko silnik i to niestety nieudolnie. Podsumowując SZKODA KASY.
przemek217
Awatar użytkownika

03 Cze 2016, 13:59

Nie działa :/ też nie polecam. Ostatecznie jednak i tak się zdecyduje chyba wybrać do jakiejś SKP. Do tej pory korzystałem z[reklama], ale przeniosłem się na drugą stronę Wisły i nie po drodze mi do nich
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 22 Cze 2016, 09:21, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
dawidbady35
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 03 2000
Auto: Opel

05 Wrz 2016, 09:13

U nas w warsztacie w którym pracuję korzystamy z testerów diagnostycznych Magneti Marelli model VISION i bez problemu wszystkie błędy jesteśmy wstanie zidentyfikować. Tak wiem, że nie są to najtańsze urządzenia lecz jeżeli chcemy mieć sprzęt dobrej klasy i jakości to za takie coś trzeba zapłacić.
Dilstor
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 11 2009
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Citroen C3
Silnik: 1.4 73KM
Rok produkcji: 2011

05 Wrz 2016, 10:14

Kolego @Dilstor sama identyfikacja błędów w samochodzie to mniej niż pół sukcesu. To że sprzęt łączy się ze sterownikiem i czyta błędy nie znaczy że musi kosztować 12tysięcy lub więcej bo można kupić dużo taniej tester który robi to samo.
przemek217
Awatar użytkownika

01 Gru 2016, 12:32

Poszukajcie sobie diagnoskopów Austriackiego producenta to diagnoskopy porządne, no i łatwe w obsłudze, menu mają bardzo intuicyjne.
Marynarz32
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 03 1983
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Audi A3

06 Mar 2017, 19:53

Odświeże ponieważ też chce kupić jakiś tester. W ogóle nie mam pojęcia o tym sprzęcie może że 2 razy miałem takie coś w rękach. Kwotę jaką mogę przeznaczyć to okolo 500 zł. oczekuje od sprzętu aby odczytywalo podstawowe błędy ,możliwość kasowania ich, dostęp mam do aut częściej nowszych od 2005 w górę. Najczęściej 2010 w górę. Szukam czegoś czym będę mógł się łączyć z wieloma markami nie tylko vag. Na aukcjach jest tego tak wiele że ciężko coś wybrać a tym bardziej jak się nie miało z tym styczności. Może ktoś z was ma lub zna jakiś sprzet za który warto zapłacić.?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Mar 2017, 08:49

To ma być samodzielne urządzenie na którym od razu odczytasz błędy czy takie z którym będziesz się komunikował za pomocą smartfona? W ten sposób zawęzimy sporo poszukiwania :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999

07 Mar 2017, 08:54

Szczerze mowiac nie robi mi to roznicy. Na smartfona rozumiem ze wystarczy tylko sciagnac jakas aplikacje?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4