REKLAMA
Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
krikus napisał(a):A możesz coś polecić co by się nadawało do europejskich starszych aut, tzn z lat 90tych ?
Pytam bo w tym temacie jestem ciemny.
bonifacy napisał(a):Ja mam internet i Ty też masz - to szukaj
bonifacy napisał(a):Ty chcesz najtańszym kosztem obrobić potrzeby warsztatowe , czyli kupić uniwersalny tester za psie pieniądze. A tu tak dobrze nie ma.
bonifacy napisał(a):.Jeśli chcesz legala to pozostaje wydatek spory
bonifacy napisał(a):Jeśli chcesz legala to pozostaje wydatek spory na jakiś kombajn diagnostyczny.
krikus napisał(a):To te tańsze są nielegalne czy jak?
Przepraszam a co niby miało by być nielegalnego?bonifacy napisał(a):To firma legalna czy krzak ?
Jak są tacy to by się już dawno wypowiedzielikrikus napisał(a): proszę o wypowiedzi kolejnych osób które się orientują w temacie, lub miały do czynienia z testerami za kilka stów.
Za kilka stów uniwersalnego do wszystkiego co wtedy jeżdziło to nie ma takiego Za kilka/kilkadziesiąt tysiaków z walizką różnych kabli do podłączenia to tak.Ja się za bardzo na tym nie znam , ale widzę że forsujesz temat który jest chyba z góry skazany na porażkę. Nie każde auta z tego okresu miały typowe na dzień dzisiejszy gniazda diagnostyczne . Np. fiaty miały trzy-pinowe. Wtedy co producent to inny protokół łączności. Sprawa się rozjaśniła gdy odgórnie narzucono obowiązek stosowania przez producentów aut systemu OBD2 /EOBD. Dało to w rezultacie ujednolicenie systemów i tym samym możliwość stworzenia taniutkich testerów. Więcej w temacie nie piszę bo uważam że nie ma sensu.Niech się inni wypowiedzą zgodnie z Twoją wolą.krikus napisał(a):Potrzebuję tester diagnostyczny który "zda egzamin" w diagnozowaniu aut z lat 90tych oraz nieco młodszych.
Więc cytuję opis urządzenia -Tester diagnostyczny AutoLink® AL519 Pro przeznaczony jest do pojazdów posiadających system OBDII/EOBDroman54 napisał(a):Ja używam testera AutoLink AL519 Pro.
I co Twój tester obsłuży np. forda,opla czy fiata z tego okresu ?Pewnie zdarzą się wyjątki ale z końca owego dziesięciolecia i to bardzo sporadyczne. Uważam że ROMANIE54 twój post nic nie wnosi do tematu.krikus napisał(a):co by się nadawało do europejskich starszych aut, tzn z lat 90tych ?