Diesel czy benzyna

22 Lis 2013, 21:50

Ja tam bym się nie zastanawiał wybrałbym benzynę dlatego bo po daje nieporównywalnie więcej frajdy z jazdy . A już na pewno nie popełniłbym tego błędu i nie kupiłbym małego diesla jak już to minimum 2.4 140 koni. Co do spalania jak niektórzy tu lubią przeżywać trzeba napisać prawdę taki ropniak 2.4 czy 2.5 na takim krótkim dystansie spali minimum 8/9 l/100 km i do tego zamulając a takie 2.0 w benzynie spali litr więcej albo tak samo .Diesel sprawdza się w długiej trasie na krótkich dystansach więcej strat niż pożytku bo spalanie jak w benzyniaku a prawdopodobieństwo drogich awarii jest bardzo duże a jak poprzedni właściciel pomylił ropniaka z vtikiem to mamy przechlapane .
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

22 Lis 2013, 22:06

noisy napisał(a):Można jezdzic na lewej ropie mając starszy silnik.

Nie mówimy o opałówce czy rzepakówce, mowa o normalnej ropie takiej jaka tankują TIRy na tych stacjach co pozostałe auta. Więc można jeździć każdym, generacja nie ma znaczenia.
I podstawa to mieć stałych "dostawców" którzy leją z dystrybutora do kanistra a nawet i bezpośrednio do baku. :wink:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Lis 2013, 22:32

Nie kupiłbym lewej ropy i nie sponsorowałbym kombinatorów ,ja biorę fakturę nam około 10 groszy drożej ale leje na jakiej stacji paliw mi pasuje i nie sponsoruje krętaczy. Mimo to i tak przy dzisiejszej cenie wybrałbym benzynę jak drogo zawsze można założyć lpg tylko jest jedno ale czy gaz nie podrożeje w oczach jakoś lawinowo w najbliższym czasie.
ak83
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wejherowo
Prawo jazdy: 01 04 2001
Auto: honda civic Type-r
Silnik: k20a2

22 Lis 2013, 23:02

ak83 napisał(a):Nie kupiłbym lewej ropy i nie sponsorowałbym kombinatorów

Nikogo nie sponsoruje, ja tylko oszczędzam.

ak83 napisał(a): leje na jakiej stacji paliw mi pasuje i nie sponsoruje krętaczy

I to właśnie Ty sponsorujesz, z tym że tych co siedzą na stołkach (grube ryby)
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

23 Lis 2013, 10:30

Kazdy z nas sponsoruje nierobów. Chyba ze załozy farme bedzie orał pole i utrzymywał sie poza obiegiem pieniadza :wink:

p.s. ładny of :)
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa napęd AWD-i w hybrydach Toyoty?
    Elektryczny napędem na cztery koła AWD-i całkowicie różni się od tradycyjnych napędów 4x4 pod względem konstrukcji i zasady działania. Wyjaśniamy, jak AWD-i jest zbudowany, jakie daje korzyści i dlaczego pojawia ...