Diesel do 11tys.

21 Lis 2010, 13:46

Witam, zdecydowałem się na wymianę Polówki na coś większego i bardziej ekonomicznego(przy okazji też trochę bardziej dynamicznego :twisted: ), a więc jakiś diesel.
Co mi poradzicie w tym przedziale cenowym?
Nie chcę żeby był zbyt stary tak po roku 1997.
Ma być w miarę ekonomiczny i możliwie jak najbardziej bezawaryjny.
Zastanawiałem się nad Volvo V40 1.9, najlepiej jakby się udało 99r. w wersji 95KM ale słyszałem że głowice, które tu wykonane są z aluminium lubią pękać i tu moje pytanie czy zdarza to się bardzo często czy jest to przesadzone(w internecie sporo takowych informacji o tych głowicach pisali ludzie, którzy gdzieś o tym usłyszeli/przeczytali dlatego najlepiej jakby na to pytanie odpowiedział ktoś kto przez jakiś czas użytkował V40 z którymś z silników diesla o poj. 1.9) Spotkałem się też z opiniami że głowice w tych silnikach pękały przeważnie w V/S40, a w Carismach w których też były montowane głowice pękały dużo rzadziej co wydaje mi się trochę dziwne bo to ten sam silnik. Najbardziej interesował by mnie rocznik 1999 ze względu na unowocześnienie silnika i wzmocnienie zawieszenia.

Co sądzicie o tym aucie i co ewentualnie moglibyście polecić zamiast Volvo? ;)
Czekam na opinie i porady ;)

Pozdrawiam
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

21 Lis 2010, 15:33

Poszukaj opla vectry B:

[link do Otomoto wygasł]
Ostatnio edytowany przez pinio124, 24 Lis 2010, 02:14, edytowano w sumie 1 raz
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

21 Lis 2010, 15:38

Volvo jak najbardziej godne polecenia, ale raczej nie pakowałbym się w kilkunastoletniego diesla, bo trzeba się liczyć z przebiegiem min. 300tys. km. Oczywiscie dla odpowiednio eksploatowanego auta to żaden przebieg, ale nie wiadomo jak się trafi. Nie lepiej poszukać benzyny 1.6, która będzie spalać może 2L więcej, ale odwdzięczy się bezawaryjną eksploatacją?
barney
Początkujący

Miejscowość: polska

21 Lis 2010, 15:46

Ja bym powiedział, że liczyć się z przebiegiem > 500 tyś km :twisted:
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1992

21 Lis 2010, 22:31

pinio124 napisał(a):Poszukaj opla vectry B:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ta Viki poskładana z tego co było pod ręką i do tego jedyny słuszny przebieg :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

22 Lis 2010, 21:50

Volvo to bardzo dobry wybór,ale poszukałbym jeszcze Passata w wersji sedan. Autko bardzo solidne i mało awaryjne,powiedziałbym ze typowo rodzinne.
AutoMisala
Początkujący

Miejscowość: RYBNIK

22 Lis 2010, 22:19

W Oplach ten silnik 2.0 DTI mi nie pasi
A co do Passata obawiam się jego aluminiowego zawieszenia, brałem pod uwagę też Audi A4 z tym samym zawieszeniem i to mnie odrzuciło.
Jeszcze dodam że samochód będzie jeździł na trasie ok. 40km w jedną stronę+powrót 5 dni w tygodniu(ok. 5km po mieście reszta trasa).
A i nie potrzebuję samochodu typowo rodzinnego, rozważam nad V40 ponieważ S40 mi się nie podoba :P I możecie proponować różne typy aut. ;)
A i po wielu godzinach spędzonych na 4um miłośników V40 stwierdzam że w przypadku tego auta to tylko i wyłącznie rocznik 1999 z 95KM 1.9Di.
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6
Typ: Sedan/Limuzyna