Diesel do 5 tys np astra

16 Sie 2010, 22:26

siemka. Czytałem juz podobne tematy i wiem że ciężko znaleźć coś dobrego za 5 k ale jak się chce to sie znajdzie. prośbę do was mam taką : podajcie modele na które warto zerknąć w tej cenie i w dieslu. oczywiście wolnossący też może być. To bedzie moje pierwsze autko dlatego dobrze by było kompaktowe. golf 2 odpada ,polo2 odpada, astre już biore pod uwage , zx też , podoba mi się także primera 2.0d - czy to dobry model? nie chce benzynki bo kocham klekot :razz: aha no i ważna rzecz- jestem z podlasia więc wyboru dużego nie mam

P.S. - w123/4 też odpada
murarz24
Nowicjusz

Miejscowość: Suwałki

17 Sie 2010, 07:20

murarz24 napisał(a):siemka. Czytałem juz podobne tematy i wiem że ciężko znaleźć coś dobrego za 5 k ale jak się chce to sie znajdzie. prośbę do was mam taką : podajcie modele na które warto zerknąć w tej cenie i w dieslu. oczywiście wolnossący też może być. To bedzie moje pierwsze autko dlatego dobrze by było kompaktowe. golf 2 odpada ,polo2 odpada, astre już biore pod uwage , zx też , podoba mi się także primera 2.0d - czy to dobry model? nie chce benzynki bo kocham klekot :razz: aha no i ważna rzecz- jestem z podlasia więc wyboru dużego nie mam

P.S. - w123/4 też odpada

corsa bedzie bardziej ekonomiczna 1,5 D
PISAĆ
klimakielce
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE

17 Sie 2010, 09:59

Z mojej strony Punto 1.7TD.Małe spalanie (w trasie da się zejść nawet poniżej 5l),dość tanie utrzymanie jak i ceny części.Ma pojemne wnętrze jak i bagażnik.Jeśli trafisz na zadbany egzemplarz to będziesz w 100% zadowolony.Ja osobiście moge go polecić.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Sie 2010, 11:47

hmm a co powiedzie więcej na temat primery? wiem ze wielka ale mam jedna oferte . ponoc spalanie powyżej 6l ma :???: ale podoba mi sie bardzo :grin:

do klimakielce : corsa bedzie bardziej ekonomiczna od czego? od astry czy zx?

a co powiecie na temat dynamiki? czy taka corsa/astra bedzie zrywniejsza od primery??

co do punta to duzy przebieg ma a mój father jest mechanikiem i nie chce brać turba z takim przebiegiem więc pozostaje wolnossak- punto 1 ma słaby wygląd . ta primerka chodzi mi po głowie -mam oferte ok 230kkm za 5200zl. co sądzicie? paliwko moge mieć załatwione tańsze dobrej jakości więc te 6l nie jest straszne :smile:
murarz24
Nowicjusz

17 Sie 2010, 11:57

A ja polecę to auto:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Cena trochę wyższa, ale jest już wliczony pakiet startowy (rozrząd, filtry) i opony zimowe.

Silnik w tej wersji niezniszczalny, przejedzie jeszcze drugie tyle bo jest mniej wysilony niż TDI. Poza tym bagażnik 550 litrów :grin: , sylwetka też daje radę i nawet dziś taki sedan fajnie wygląda.

Pozdrawiam

[ Dodano: 17 Sierpień 2010, 12:59 ]
murarz24 napisał(a):hmm a co powiedzie więcej na temat primery? wiem ze wielka ale mam jedna oferte . ponoc spalanie powyżej 6l ma :???: ale podoba mi sie bardzo :grin:

do klimakielce : corsa bedzie bardziej ekonomiczna od czego? od astry czy zx?

a co powiecie na temat dynamiki? czy taka corsa/astra bedzie zrywniejsza od primery??

co do punta to duzy przebieg ma a mój father jest mechanikiem i nie chce brać turba z takim przebiegiem więc pozostaje wolnossak- punto 1 ma słaby wygląd . ta primerka chodzi mi po głowie -mam oferte ok 230kkm za 5200zl. co sądzicie? paliwko moge mieć załatwione tańsze dobrej jakości więc te 6l nie jest straszne :smile:

Pamiętaj że Primera to nieco droższe koszty napraw, częsci do nissanów do najtańszych nie należą
mario_pil
Początkujący

Miejscowość: Wałcz
Auto: Scenic II + Carisma

17 Sie 2010, 12:44

To co za problem kupić Punto TD z cofniętym licznikiem z tych 250tys na 130tys,jest jakaś różnica?Wszystko się sprzeda :lol: :lol:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault 5 Turbo
    Pod koniec lat 70. Renault przestały wystarczać zwycięstwa w 24-godzinnym wyścigu w Le Mans i Formule 1. Marka chciała również wystartować w rajdach samochodem napędzanym turbodoładowanym silnikiem. Wymyślone przez ...
    Paliwo można produkować nawet z wody morskiej
    Naukowcy z Uniwersytetu Stanforda opracowali nowatorską metodę produkcji wodoru z wody morskiej z użyciem energii elektrycznej. Rozpowszechnione dziś elektrolizery wymagają stosowania czystej wody, gdyż woda morska powoduje ...

17 Sie 2010, 12:50

vento fajne jest tez mi sie podoba ale przebieg :/ no i ciekawe jak blachy . silnik spoko tyle że już przy 300kkm to turbina chcąc nie chcąc zużyta troche jest wiec rozsądniejsze by było kupienie wolnossaka. a ten vw to ma słabą moc jak na turbo (75km to tyle ma 2.0D nissana) ale też biore pod uwage i vento ale problem jest taki : jestem z podlasia - tutaj na giełdach królują golfy 3 benzyniaki :neutral: vento było jedno z nieciekawa blachą . proszę o szczegółowe info o primerze kto miał kto jeździł czy jako autko dla ucznia <-- zapomniałem poinformować jestem uczniem > bedzie dobre? dojazd do szkoły, na siłke i takie tam
murarz24
Nowicjusz

17 Sie 2010, 13:33

murarz24 napisał(a):vento fajne jest tez mi sie podoba ale przebieg :/ no i ciekawe jak blachy . silnik spoko tyle że już przy 300kkm to turbina chcąc nie chcąc zużyta troche jest wiec rozsądniejsze by było kupienie wolnossaka. a ten vw to ma słabą moc jak na turbo (75km to tyle ma 2.0D nissana) ale też biore pod uwage i vento ale problem jest taki : jestem z podlasia - tutaj na giełdach królują golfy 3 benzyniaki :neutral: vento było jedno z nieciekawa blachą . proszę o szczegółowe info o primerze kto miał kto jeździł czy jako autko dla ucznia <-- zapomniałem poinformować jestem uczniem > bedzie dobre? dojazd do szkoły, na siłke i takie tam

Turbo zawsze musisz sprawdzić, prawidłowo użytkowane wytrzyma długo, katowane padnie po 50 tys. km w każdym aucie. To vento może mieć już turbo po regeneracji, nie jest powiedziane że ma turbinka nastukane 300 tys. To samo z blachami, jak auto po dzwonku to będzie gnić, jeśli bezwypadkowe czy garażowane to nie będzie rdzewieć. Poza tym kupienie diesla z małym przebiegiem w takiej cenie jest raczej nierealne, jeśli jest mały przebieg to kręcony niestety prawie na pewno. Lepiej mieć autentyczny przebieg 300 tys. niż skręcony z 500 na 200 tysięcy.

Reasumując zadzwoń do właściciela i wypytaj o turbo i blachy, jeśli gościu jest w porządku to powie Ci co i jak, raczej ściemniał nie będzie - blachy i turbo łatwo sprawdzić.

Nissan fajny, ale 2,0D przyspisza jak rower. :lol: Silnik na turbince to zawsze dużo większa frajda z jazdy. :mrgreen:
mario_pil
Początkujący

17 Sie 2010, 15:50

no tak ale mój ojciec jest nie do przekonania i nie weźmie turbo z przebiegiem 200+ chyba że igła a te na giełdzie vento to progi miało nieciekawe. z kolei ten nissan to od znajomego więc pewniejszy. nissan niby wolnossak ale ma 70kucy a vento td 75 więc różnicy nie ma dużej tyle że turbo może lepiej wkręcić na obroty a vento lżejsze zapewne jest ale mi na prędkości nie zależy - chce żeby bez problemu do 80kmh bujał (no może 90) w porywach 100 . boję sie tego spalania jak czytam że mieszana trasa to z 6,5 łyknie :sad: dla mnie pewnie z 7,3 wypije bo nowicjusz jestem ehh fajne autko ale to już klasa średnia auta D.

droga jaką mam do szkoły to ~~8km trasy (80-90kmh) no i 3 skrzyżowania na mieście na siłkę to 1 skrzyżowanie więcej więc w codziennym użytku to będzie ~73% trasy :wink:
murarz24
Nowicjusz

17 Sie 2010, 17:15

Jakiego przebiegu oczekujesz po 17 letnim dieslu? Masz przykład zadbanego vento z kompletem dokumentów, książką serwisową, nawet z instrukcją. Już po samym opisie w ogłoszeniu widać, że ktoś dbał o to auto i zna je w każdym calu. Na prawdę wolisz kupić coś w gorszym stanie z przekręconym licznikiem na 170 tysięcy bez żadnych papierów i uwierzyć na słowo, że ktoś przez 17 lat robił dieslem 10 tysięcy kilometrów rocznie? Jeśli tak to szukaj samochodów w komisach - tam żaden nie ma więcej niż 200tyś km.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin

17 Sie 2010, 17:28

kolego murarz24, faktycznie przesadzasz z tym przebiegiem. Pomijając fakt, że na Allegro prawie wszystkie auta są z przekręconym licznikiem to ty myślisz, że 15-17 letnie auto kupisz z jakim przebiegiem? 100k km? Jak chcesz to kup takie auto z takim przebiegiem tylko, że faktyczny przebieg to będzie pewnie 350k km.

Co do Primery to jak z pewnych rąk to bym się skusił. Japończyki z tych lat słyną z bezawaryjności, jeżeli auto jest zadbane. A uwierz mi, że znaleźć teraz zadbane auto z tych roczników jest ciężko.
Frugo
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Sie 2010, 19:09

dla mnie to mówicie? wiem że nie ma możliwości za tą cenę dlatego szukam wolnossaka bo ten to może być i z 310 kkm natomiast turbo to już przy takim stanie licznika chcąc nie chcąc zbliża sie ku regeneracji- chciałbym i TD ale właśnie turba są wyżyłowane poza tym wejdź na alledrogo i zobacz jaki mam wybór diesli do 5tys w suwałkach :???:

[ Dodano: 17 Sierpień 2010, 21:32 ]
1.primera jednak odpada. co powiecie o nissanie sunny 2.0D ? nie mam pojecia czy sedan czy hatch bo tylko ogłoszenie jest ale to chyba trwałe auto?

2. mam ogłoszenie o passacie 1.9td 94r 2xpoducha, elektr. lusterka,alu, sedan za 4500pln też bez zdjęcia - czy to możliwe że tak tanio taki wypas?

aha i co jest mniejsze- passat czy vento? co jest mniej awaryjne?
murarz24
Nowicjusz

17 Sie 2010, 20:54

Sunny na ogół to udane auto.
Passat coś za taniawy ale można podjechać obejrzeć jak nie masz daleko.
Passat czy Vento,Vento jest troche mniejsze od Passata a awaria to na jednym poziomie.
Barol
Awatar użytkownika

19 Sie 2010, 14:09

barol91 napisał(a):Vento jest troche mniejsze od Passata a awaria to na jednym poziomie.

Fakt Vento jest mniejsze, ale z tego co pamiętam to wersji sedan bagażnik Vento jest większy niż Passata, ma 550 litrów, to taka ciekawostka tylko.
mario_pil
Początkujący

19 Sie 2010, 15:29

No tutaj masz racje.
Barol
Awatar użytkownika