Do miasta - segment A lub B do 20 tys.

11 Cze 2018, 21:04

Cześć, szukam samochodu dla żony do 20 tys. Będzie to drugi samochód w rodzinie, typowo do jazdy po mieście - żona ma do pracy 6 km w jedną stronę. Prawdopodobnie jednym z większych dystansów, jakie będzie pokonywał ten wóz będzie przejażdżka do rodziców - 25 km. Z tego powodu stawiam na segment A lub B i benzynę. To co się dla mnie liczy to niezawodność, nieduże koszta utrzymania oraz bezpieczeństwo. Nie chciałbym kupować nic starszego niż 10 lat. W opcji - zakładając, że samochód zostanie w rodzinie na dłużej i instalacja zdąży się zwrócić - dobre znoszenie LPG przez silnik. To, co się liczy dla żony to w miarę możliwości nowoczesny wygląd z zewnątrz, oraz ładny wygląd wnętrza i wyposażenie. Narzeka też na aktualne 60KM w Renault Clio II - chciałaby trochę więcej mocy. Oczywiście minimum wyposażenia to wspomaganie, klima manual i elektryczne szyby, mile widziane wbudowane radio i zestaw głośnomówiący.

Na początku postawiliśmy na Fiata 500, o którym słyszałem niezłe opinie. Na pewno jest on urokliwy i ma naprawdę super wnętrze i wyposażenie, ale niestety - obejrzeliśmy dwa egzemplarze i oba były lepione - solidna warstwa szpachli na progu. Po przejażdżkach pięćsetkami mam taki problem, że każdy inny samochód pasujący do wymagań wygląda dla mnie w środku jak z kartonu.

Macie jakieś propozycje? A może sprawdzone egzemplarze Fiata 500? Notabene - czy w tym modelu silnik 1.2 (70KM) nadaje się do jazdy, czy to męczarnia nawet po mieście?
rysiek1234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 05 2008
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Clio 2
Silnik: 1.2 60KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Toyota Publica 1961 rok
    Po sukcesie modelu SA Toyota pracowała nad nowym małym autkiem miejskim na rodzimy rynek. W 1961 roku w sprzedaży pojawiła się Toyota Publica. Oferowana z nadwoziami sedan, kombi, cabrio, a nawet pick-up, szybko okazała się ...