Dobry klucz do kół + za mocno dokręcone śruby

19 Sty 2017, 20:08

Czołem!
Poszukuję dobrego klucza do odkręcenia kół w. Posiadam fabryczny klucz (czyli krótki i lekko "pod kątem"), przez co ostatnio przy kopaniu klucza ułamałem 2 śruby w jednym kole. Dalej nie próbowałem, bo spodziewałem się podobnego efektu. Zakładam, że przy wymianie opon pracownik poszalał z dokręceniem. Czy jest jakiś sposób na zminimalizowanie szans na urwanie kolejnych śrub przy odkrecaniu reszty? Lepszy klucz może tu pomóc?
kvgth
Nowicjusz

Zdjęcia: 8
Prawo jazdy: 16 05 2043
Auto: Corsa D
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

19 Sty 2017, 20:23

Najbezpieczniej pneumatykiem, wulkanizatorzy(ciężarowych) mają też takie specjalne klucze do ciężkiej roboty. Mnie w busie kiedyś takim specjalnym odkręcał, ale też ostrzegał o możliwości urwania śruby. Także pneumatyk najpewniejszy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

19 Sty 2017, 22:20

Przeca tam masz śruby więc nie rozumiem dlaczego się urywają przy odkręcaniu :shock: Gdyby były nakrętki to tak ,jest taka możliwość. Chyba że zastosowałeś inne śruby , nie fabryczne , nie oryginalne. Te fabryczne są nie do ukręcenia, możesz je kopać kluczem do woli . Inne są za miękkie , przeciągają się gwinty przy mocnym dokręceniu , korodują i stąd problemy. Lepszy klucz nie rozwiąże Twojego problemu.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi