Dodge Durango 5.7 hemi z 2015r .

21 Sty 2023, 13:38

Witam od lipca ub.r posiadam Dodge Durango 5.7 hemi z 2015t moc 364km. Od samego początku gdy go kupiłem ciężko odpala. Jakby miał słaby prąd. W związku z tym że mało z niego korzystam nie przywiązywałem do tego uwagi ale myślałem że tak ma być duży silnik itp. Dziś spotkałem gościa takim samym autem i poprosiłem go żeby uruchomił silnik. Odpalił na dotyk. Pomyślałem że to może wina akumulatora i podałem mu prąd z kabli z innego auta ale to nic nie pomagało. Czy ktoś może mi podpowiedzieć co może być że ciężko odpala?
Krawiec1976
Nowicjusz

• 21 Sty 2023, 15:41

Winny może być np. rozrusznik. Albo np. połączenia elektryczne między rozrusznikiem a aku albo masa między karoserią a silnikiem. Sprawdź też sobie napięcie ładowania. Silnik duży, więc warto też spojrzeć, czy masz właściwy aku - powinien być 80Ah o jak największym prądzie rozruchowym. Przy 80 Ah to by było około 800A.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

21 Sty 2023, 16:07

Akumulator mam mniejszy 74 ah. Ale nie powinno być lepiej gdy podaje prąd na kablach z innego auta? No różnicy nie ma
    Krawiec1976
    Nowicjusz

21 Sty 2023, 16:31

Krawiec1976 napisał(a):Akumulator mam mniejszy 74 ah

Hmmm. Tutaj trzeba by sprawdzić prąd rozruchowy, ale raczej to nie będzie, bo to nie jest wielka róznica.
    Krawiec1976 napisał(a):Ale nie powinno być lepiej gdy podaje prąd na kablach z innego auta?

Pytanie jaki aku jest w tym drugim aucie...
    Rozrusznik w twoim aucie ma coś koło 1,5 KW, co przy 12 voltach daje 125A. Więc teoretycznie ten 74 Ah powinien dać radę - zapewne będzie miał coś koło 700A rozruchu. Ja bym jednak poszedł w stronę rozrusznika i połączeń elektrycznych. Biorąc oczywiście pod uwagę, że niekoniecznie musi to być wina układu rozruchowego - może to być też wina silnika - wtryskiwacze, ciśnienie paliwa itd.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

21 Sty 2023, 16:36

Polecisz kogoś kto by mi to ogarnął. Tu u mnie niestety kolejki straszne a poza tym nikt nie chce brać się do takiego auta. Jestem w stanie pojechać dalej ake niech ktoś to mi zrobi
    Krawiec1976
    Nowicjusz

21 Sty 2023, 16:43

Auto z LPG. Instalacja założona we wrześniu ale przed założeniem było to samo. No i po uruchomieniu rano straszny smrud spalin
    Krawiec1976
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
      Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

21 Sty 2023, 19:24

Krawiec1976 napisał(a):Auto z LPG.

Nic wczesniej nie pisałes na ten temat...Kolejna więc sprawa do sprawdzenia - zakręć na noc zawór na butli LPG i rano zobaczysz czy lepiej odpala.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

21 Sty 2023, 20:16

Ale przed założeniem instalacji LPG było to samo
    Krawiec1976
    Nowicjusz

22 Sty 2023, 09:25

Sam rozrusznik sprawdzałeś czy to czasem nie jego wina? Miałem w jednym samochodzie podobny problem i okazało się że rozrusznik wymagał regeneracji.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Sty 2023, 11:02

W tygodniu zaczynam od sprawdzenia bo jeszcze tego nie zrobiłem. Jestem umówiony u mechanika . Dam znać
    Krawiec1976
    Nowicjusz

07 Lut 2023, 08:21

Witam. Problem rozwiązany . Wymieniłem rozrusznik i odpala na strzała. Ale pojawił się nowy. Po rozłączeniu skrzyni biegów żeby auto można było holować i naprawie rozrusznika pojawił się problem ze po pierwszym odpaleniu auta z rana zapała się ABS kontrola trakcji i napęd. Błąd. Zgasze auto odpalę i już jest ok wszystko. Czy to wina że odblokowaniem skrzynie do holowania. Pozdrawiam Krzysztof
    Krawiec1976
    Nowicjusz

07 Lut 2023, 08:29

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Krawiec1976
    Nowicjusz

07 Lut 2023, 08:29

Podpowiedżcie co to za przycisk
    Krawiec1976
    Nowicjusz

07 Lut 2023, 09:52

Masz w instrukcji, znalezione na szybko i przetłumaczone: "Ten zakres odłącza zarówno przód, jak i tył wały napędowe od zespołu napędowego. Do wykorzystania holowanie za innym pojazdem" i dodatkowo ostrzeżenie "Ty lub inne osoby możecie odnieść obrażenia lub zginąć, jeśli pozostawić pojazd bez opieki podczas transferu skrzynię w położeniu NEUTRALNYM bez uprzedniego pełnego otwarcia zaciągnięcie hamulca postojowego. Sprawa transferu. Położenie NEUTRALNE wyłącza oba przednie i tylne wały napędowe z układu napędowego i pozwoli pojazdowi toczyć się, nawet jeśli transmisja jest w PARK. Hamulec postojowy należy zawsze stosować, gdy kierowcy nie ma w pojeździe."
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35