Doładowanie

20 Lut 2008, 20:48

mam pytanie teraz cisn. doladowania mam 0.8 0,9 bar czy podwyszenie tak na 1 1.3 bara cos da w mocy ,mam inercoler
artekk
Początkujący

Miejscowość: k-kozle

21 Lut 2008, 10:29

No jasne że coś da. Podniesienie ciśnienia doładowania to jest naprawde efektywny sposób na podniesienie mocy. Tylko też nie przesadź.
Pozdro.
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

21 Lut 2008, 21:29

bo slyszalem ze do 1,3 bara jest efekt a wiecej bez zmiany dawki paliwa nic nie daje
artekk
Początkujący

Miejscowość: k-kozle

31 Mar 2008, 22:07

dokładnie tak jak mówisz, wtedy trzeba już wymieniać wtryski na wydajniejsze, pompe paliwa, zestroić kompa, ale przy większym ciśnieniu, trzeba pomyśleć tez na wyczynowymi tłokami, korbowodami, zaworami, wałkami, bo seryjne nie wytrzymają długo takiego doładowania. A i zależy czy turbina jest na tyle wydajna :lol:
k_maro01
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

31 Mar 2008, 22:07

dokładnie tak jak mówisz, wtedy trzeba już wymieniać wtryski na wydajniejsze, pompe paliwa, zestroić kompa, ale przy większym ciśnieniu, trzeba pomyśleć tez na wyczynowymi tłokami, korbowodami, zaworami, wałkami, bo seryjne nie wytrzymają długo takiego doładowania. A i zależy czy turbina jest na tyle wydajna :lol:
k_maro01
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecinek

31 Mar 2008, 23:21

k_maro01 napisał(a):dokładnie tak jak mówisz, wtedy trzeba już wymieniać wtryski na wydajniejsze, pompe paliwa, zestroić kompa, ale przy większym ciśnieniu, trzeba pomyśleć tez na wyczynowymi tłokami, korbowodami, zaworami, wałkami, bo seryjne nie wytrzymają długo takiego doładowania. A i zależy czy turbina jest na tyle wydajna :lol:

zdaje mi się że jak ktoś decyduje się na takie doładowanko to i wymienia cały ten osprzęt co wymieniłeś....bo nie wymienienie tych części grozi ,, zarżnięciem " silnika xD.... oczywiście czym większe ciśnienie i większa dawka paliwa tym moc jest większa...ale lepiej z tymi rzeczami za bardzo nie eksperymentować ..... bo w trakcie jazdy na wysokich obrotach może przez maske kopuła silnika ci wylecieć :lol: :lol: :lol:
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na duże samochody ciężarowe (TIR’y)
    Duże samochody ciężarowe, potocznie zwane TIR-ami, można bardzo często spotkać na polskich drogach, nawet tych przebiegających przez miasto. W pobliżu tego rodzaju pojazdów, ze względu na ich rozmiary i masę oraz ograniczone ...

01 Kwi 2008, 18:09

conest997 napisał(a):zdaje mi się że jak ktoś decyduje się na takie doładowanko to i wymienia cały ten osprzęt co wymieniłeś....bo nie wymienienie tych części grozi ,, zarżnięciem " silnika xD

No to właśnie po to sie inwestuje między innymi w kuty układ korbowo tłokowy żeby na tym coś poszaleć :)
To jest wiadome że jak sie traktuje seryjny silnik cały czas ostro to on powie papa wcześniej niż sie to wydaje ale nawet po wszystkich poważniejszych modyfikacjach odpowiedzialnych za bezpieczeństwo silnik również długo nie bedzie służył ale wiadomo że wówczas będzie on wytrzymalszy i poszalejemy dłużej :)
Tuningowi diesli - NIE
arek_89
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska

01 Kwi 2008, 20:27

arek_89 napisał(a):
conest997 napisał(a):zdaje mi się że jak ktoś decyduje się na takie doładowanko to i wymienia cały ten osprzęt co wymieniłeś....bo nie wymienienie tych części grozi ,, zarżnięciem " silnika xD

No to właśnie po to sie inwestuje między innymi w kuty układ korbowo tłokowy żeby na tym coś poszaleć :)
To jest wiadome że jak sie traktuje seryjny silnik cały czas ostro to on powie papa wcześniej niż sie to wydaje ale nawet po wszystkich poważniejszych modyfikacjach odpowiedzialnych za bezpieczeństwo silnik również długo nie bedzie służył ale wiadomo że wówczas będzie on wytrzymalszy i poszalejemy dłużej :)

No dokładnie.... chyba że się zainwestuje w części typu ,, Szybcy i Wściekli "
ps. ciekawe ile samochodów wykorzystali do jednej sceny... :lol: ....
Samochód jest bogiem, prędkość nałogiem, nitro zabawą a tuning podstawą ;-)
conest997
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Olsztyn
Auto: BMW E36 coupe 2.0 170 km