Doładowywanie akumulatorów

17 Lis 2009, 16:16

Witam
jako, że jestem nowy to witam wszystkich jak zły dział to przenieście

Mam taki pomysł
mam w domu elektroniczny prostownik taki co nie przeładuje akumulatora dobija sobie ile mu trzeba i co jakiś czas sprawdza czy nie trzeba ładować. Samochód stoi pod jatą teraz noce dość zimne a wiadomo jak akumulatorki lubią zimno wymyśliłem sobie że złoże sobie że zamontuje sobie gniazdo w samochodzie do którego będę podpinał ten prostownik ma pytanie czy muszę ciągnąć 2 przewody do akumulatora od tego mojego gniazda?? czy wystarczy 1 a masę będę miał gdzieś z metalowej części samochodu obok tego gniazda co sobie zamontuję.
Ostatnio edytowany przez bobi113, 21 Lis 2009, 13:45, edytowano w sumie 1 raz
bobi113
Nowicjusz

Miejscowość: internet

17 Lis 2009, 17:11

wystarczy tylko plusowy przewód, tylko bądź pewny tej masy
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

17 Lis 2009, 17:21

Najprościej będzie, gdy sprawdzisz, czy przy wyłączonym zapłonie masz napięcie w gnieździe zapalniczki. Tu bywa różnie, w Poldoroverze z tego, co pamiętam, mam prąd na zapalniczce gdy silnik nie pracuje i zapłon nie jest włączony, a w Nexii 1.5 SOHC dopiero, jak jest zapłon.
Zapalniczka ma bezpiecznik duży, 25 czy 30 A, tak więc prąd potrzebny do doładowywania akumulatora (do 10 A max) na spokojnie przepuści.
Ale tu trzeba uważać, żeby większy prąd nie poszedł, zwłaszcza, gdy akumulator będzie rozładowany, choć w zasadzie, bezpiecznik powinien większy prądzik zatrzymać.
Generalnie, jak jeździsz samochodem choć raz na tydzień w trasę co najmniej 10 km, a akumulator jest w choć średnim stanie i alternator jest w pełni sprawny a silnik pali od pierwszego kręcenia - to doładowywać aku nie ma potrzeby, alternator go "wykarmi".
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

Miejscowość: Zegrze

17 Lis 2009, 18:58

wielkie dzięki za pomoc w sobotę pewnie będę walczył z tematem więc zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze raz dzieki
bobi113
Nowicjusz

Miejscowość: internet
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...