Doładowywanie akumulatorów

17 Lis 2009, 16:16

Witam
jako, że jestem nowy to witam wszystkich jak zły dział to przenieście

Mam taki pomysł
mam w domu elektroniczny prostownik taki co nie przeładuje akumulatora dobija sobie ile mu trzeba i co jakiś czas sprawdza czy nie trzeba ładować. Samochód stoi pod jatą teraz noce dość zimne a wiadomo jak akumulatorki lubią zimno wymyśliłem sobie że złoże sobie że zamontuje sobie gniazdo w samochodzie do którego będę podpinał ten prostownik ma pytanie czy muszę ciągnąć 2 przewody do akumulatora od tego mojego gniazda?? czy wystarczy 1 a masę będę miał gdzieś z metalowej części samochodu obok tego gniazda co sobie zamontuję.
Ostatnio edytowany przez bobi113, 21 Lis 2009, 13:45, edytowano w sumie 1 raz
bobi113
Nowicjusz

Miejscowość: internet

17 Lis 2009, 17:11

wystarczy tylko plusowy przewód, tylko bądź pewny tej masy
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

17 Lis 2009, 17:21

Najprościej będzie, gdy sprawdzisz, czy przy wyłączonym zapłonie masz napięcie w gnieździe zapalniczki. Tu bywa różnie, w Poldoroverze z tego, co pamiętam, mam prąd na zapalniczce gdy silnik nie pracuje i zapłon nie jest włączony, a w Nexii 1.5 SOHC dopiero, jak jest zapłon.
Zapalniczka ma bezpiecznik duży, 25 czy 30 A, tak więc prąd potrzebny do doładowywania akumulatora (do 10 A max) na spokojnie przepuści.
Ale tu trzeba uważać, żeby większy prąd nie poszedł, zwłaszcza, gdy akumulator będzie rozładowany, choć w zasadzie, bezpiecznik powinien większy prądzik zatrzymać.
Generalnie, jak jeździsz samochodem choć raz na tydzień w trasę co najmniej 10 km, a akumulator jest w choć średnim stanie i alternator jest w pełni sprawny a silnik pali od pierwszego kręcenia - to doładowywać aku nie ma potrzeby, alternator go "wykarmi".
Szczera dyplomacja jest tak prawdziwa jak sucha woda albo drewniana stal. J. Stalin.
oprawca_1978
Początkujący

Miejscowość: Zegrze

17 Lis 2009, 18:58

wielkie dzięki za pomoc w sobotę pewnie będę walczył z tematem więc zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze raz dzieki
bobi113
Nowicjusz

Miejscowość: internet