Dolanie płynu hamulcowego do układu chłodzenia

29 Mar 2021, 12:25

Siemka
dzis niefortunnie i w pośpiechu dolałem ok 50ml płynu hamulcowego (może nawet mniej) do zbiornika na płyn do chłodnicy, w momencie dolaniu płynu w zbiorniku było znacznie mniej niz oznaczenie "min". Pozniej do tego dolałem płynu do chłodnicy zeby zawartość płynu była lekko powyzej max. Wyruszyłem w trase ok 150km, miałem umówioną wizyte.
Mogę olać sprawę czy jak najszybciej wymienić całą zawartość płynu do chłodnicy?
lokalokak1
Obserwowany

29 Mar 2021, 13:16

Trochę źle zrobiłeś bo jak zauważyłeś pomyłkę to trzeba było odpiąć wężyk od zbiorniczka wyrównawczego i spuścić to co zalałeś, przepłukać go i nalać płynu chłodzenia jak należy.

Musisz wiedzieć że płyn hamulcowy posiada właściwości żrące i może zaszkodzić uszczelnieniom układu chłodzenia nawet w niewielkim stężeniu. Dodatkowo źle działa na aluminium.

Ja bym na twoim miejscu jak najszybciej wymienił płyn chłodniczy mimo że wlałeś go niewiele mając na uwadze objętość całego układu chłodzenia.

Warto układ chłodzenia przepłukać przed wymianą.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Mar 2021, 13:44

Jestem zielony w tym, jak to najlepiej zrobić samemu?
lokalokak1
Obserwowany

29 Mar 2021, 15:10

Jak nie robiłeś tego nigdy to najlepiej podjedź gdzieś do warsztatu niech Ci wymienią.

Samemu musiałbyś spuścić cały płyn z układu, nie wszystkie mają korki spustowe i trzeba odłączać węże. Później zalać układ chłodzenia i go odpowietrzyć. Nie wiemy też jaki to samochód i silnik bo nie zawsze jest to takie proste.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Kwi 2021, 17:53

Ja myślę,ze 50 ml to bardzo malutko,gdy to się wszystko rozejdzie po układzie nie będzie mieć mocy degradacyjnej,naturalnie najlepiej byłoby wymienić,ja osobiście bym zostawił,kilka litrów płynu chłodzącego ukatrupiło ,,dziada,,
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Kwi 2021, 20:30

Jako że każdy ma inne zdanie, to ja może powiem coś bardziej zaradczego - jeżeli płynu chłodzącego nie wymieniałeś już dość długo, to go wymień - Płyn chłodzący też należy co jakiś czas wymieniać, bo traci swoje właściwości. A koszt wymiany nie jest aż tak wielki.
Jeżeli wymieniałeś go nie tak dawno, to zostaw. 50ml to nie tak dużo i nic nie powinno się stać. Chyba, że masz chłodnicę aluminiową, wtedy bym bez wahania powiedział - wymieniaj płyn chłodzący.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

V-ósemki w planach Lexusa. Jest nowy patent
    Lexus słynie z cenionych silników V8. Japończycy podkreślają też, że – mimo mody na zelektryfikowane napędy i systemy automatyzujące jazdę – zamierzają nadal produkować samochody dla wymagających entuzjastów ...