Hyundai i40 - wyciek w chłodnicy

28 Mar 2021, 16:50

Witam, zlokalizowałem wyciek w chłodnicy, i pytanie moje jest takie czy już tylko wymiana chłodnicy mnie ratuje czy jeszcze mogę się czymś poratować.
Dodam zdjęcie podglądowe z internetu chłodnicy (będzie widać wyraźniej) z zaznaczonym miejscem gdzie cieknie. Jeżeli ktoś wie jak fachowo ten korek (wypustka) się nazywa to proszę o info być może tam jest jakaś uszczelka albo cos. Z góry dzięki za informacje.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

crcrlukasz
Obserwowany

30 Mar 2021, 13:37

To nie jest korek tylko element montażowy chłodnicy który wchodzi w taką gumę. Przypuszczam że jak nie jest pęknięta chłodnica to wyciek może być z pod węża gumowego nałożonego na ten dolny króciec. Sprawdź to dokładnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Mar 2021, 14:23

witam, dzięki za odpowiedz,
to co ja nazwałem korkiem brałem pod uwagę że stamtąd może cieknąc dlatego bo jak naciskałem z góry na chłodnice to z pod tej gumy pojawiał się płyn, wąż sprawdziłem wstępnie wyeliminowałem ale jeszcze raz wszystko wytarłem do sucha i będę obserwował
w ciągu ostatnich 12 dni zrobiłem około 800 km ubyło mi około 300 ml wiec moim zdaniem wyciek nie jest duży(raczej to nie wyciek tylko jak już jest rozgrzany to po prostu wypluwa ten płyn) ale nie bardzo mogę go zlokalizować wydaje mi się to jakaś błahostką dziś zrobiłem zdjęcia dodam może ktoś mi cos podpowie
crcrlukasz
Obserwowany

30 Mar 2021, 14:55

crcrlukasz napisał(a):w ciągu ostatnich 12 dni zrobiłem około 800 km ubyło mi około 300 ml wiec moim zdaniem wyciek nie jest duży(raczej to nie wyciek tylko jak już jest rozgrzany to po prostu wypluwa ten płyn) ale nie bardzo mogę go zlokalizować wydaje mi się to jakaś błahostką dziś zrobiłem zdjęcia dodam może ktoś mi coś podpowie
Przy takim ubyciu gdzieś musi być nieszczelność w układzie. Jak pogoda jest taka jak teraz to ciężko namierzyć taki wyciek bo mokro na dworzu ale jak wytrzesz i wysuszysz ten dół chłodnicy to postaraj się zaobserwować najlepiej to miejsce zaraz po jeździe na trasie. Chodzi o to żeby zobaczyć moment kiedy układ pracuje pod sporym ciśnieniem a na trasie tak jest bo ciecz szybko krąży.

Na zdjęciach widzę że chodzi co o górę chłodnicy? Jeżeli tak to zdejmij ten plastik nad nią co widać. Będziesz miał lepszy dostęp do niej żeby się lepiej przyjrzeć. Widać tam trochę korozji ale to chyba nie na samej chłodnicy a na tek osłonie (belce mocującej) która jest nad nią.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Kwi 2021, 16:47

Kolego,jeśli jest taki ubytek niezbyt duży,kup Kleen Flo do uszczelniania układu chłodzenia,zielona plastikowa buteleczka 250 ml,w moim przypadku załatwił problem na amen i to bez pacierza przy ubytku ok.litra na 1000 km,ten preparat jest całkowicie płynny,od 8 lat mam spokój.Ale pamietaj,tylko ten preparat płynny,ten sprawdziłem jest genialny,są inne w proszku np.W miejscu wycieku tworzy twardą glazurę,krąży w układzie cały czas i atakuje natychmiast drobne niesczelności przy kontakcie z powietrzem tylko,warto zastosować profilaktycznie w sprawnym układzie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Silnik 2UR-GSE
    Powody do dumy mają również inżynierowie odpowiedzialni za stworzenie jednostki V8 2UR-GSE. To wolnossący motor, który jest sercem sportowych Lexusów z ostatnich lat. Dzisiaj jednostkę znajdziemy pod ...