Doradźcie mi proszę co kupić=laik!!

20 Lip 2009, 10:58

Witam!
Na początku proszę mnie nie spuścić hasłami typu z"a mała kwota na auto, kup sobie rower" bo to już mnie spotkało na innym forum...

Zacznę od początku-chcielibyśmy z mężem kupić auto, ale kompletnie się na tym nie znamy, więc mamy nadzieję że nam doradzicie.
Chcemy na ten zakup wydać 5,5tys max(ubezpieczenia i rejestracji nie wliczamy w tą kwotę), to auto nie może być 4 osobowe, bo mamy niemowlaczka w domu i musimy upchać do auta fotelik. Nie może być za duże (bardzo mało miejsca przed blokiem, małe pole manewru). Najbardziej zależy nam na większym bagażniku (ciut większym od seicento;)), ponieważ wózek też musi wejść. Zależy nam też żeby nie był "z zasady i doświadczenia" bardzo awaryjny, bo przez części zamienne i ciągłe naprawy nie chcemy zbankrutować.
Będziemy wdzięczni za każdą poradę i uwagę :)
irish
Nowicjusz

Miejscowość: nie posiadam

20 Lip 2009, 12:01

5 drzwiowa Micra K11 z silnikiem 1,3 i koniecznie ze wspomaganiem. Nie psuje się, jest dość spora w środku, łatwo zaparkować. Za 5,5 tyś będzie rocznik koło 96-97 więc jeszcze znośnie. Trzeba tylko uważać na progi bo je lubi ruda ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Lip 2009, 12:28

z 5500zł nikt was tu nie wyśmieje byli tacy co za 500zł kupowali ;)

Ja ze swojej strony mógłbym polecić Opla Astre I prosta konstrukcja, silniki stworzone do gazu przy zakupie trzeba dokładnie obejrzeć stan nadwozia czy rdzy nigdzie nie ma.
Oczywiście trzeba się też liczyć z jakimiś awariami wiadomo samochód nowy nie jest. I myślę ze najwiekrzą zaleta astry jest to że każdy mechanik ją naprawi.
ralf1990
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

20 Lip 2009, 13:10

rowniez jestem za Astra a od siebie dorzuce Lanosa auto przestronne w srodku i bagaznik tez wmiare pojemny,nie musze mowic i konczyc dalej bo wiekszosc wie o co chodzi jak slyszy barola z lanosem :lol: a drugie auto ktore dodam to Felicja Kombi niewiele wieksza od zwyklej Felicji i bagaznik tez pojemny
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] no identyko jak u mnie nawet wyposazenie podobne
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lip 2009, 14:38

A co myślicie o:

albo

http://www.radiobielsko.pl/ogloszenia/s ... zenie.html

??
irish
Nowicjusz

20 Lip 2009, 14:50

Ta Micra ciekawa ale 93 r. i do tego 3 drzwi. Koniecznie szukaj 5 drzwiowego auta bo ładowanie dzieciaka do tyłu przez fotel to katorga. Co do Corsy z silnikiem 1,2 to już bym wolał litrową Micrę...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Gruntownie zmodernizowana Skoda Octavia
    Udoskonalona Škoda Octavia opuszcza już centralne zakłady marki w Mlada Boleslav. Dzięki przeprojektowanej przedniej i tylnej części nadwozia oraz najnowocześniejszym rozwiązaniom z zakresu asystentów prowadzenia, ...

20 Lip 2009, 15:17

ale cyz bagaznik w takiej corsie czy micre bedzie odpowiedni??
a moze tak np Uno [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 15:31

Po 1 UNO ma mniejszy bagażnik niż Corsa i Micra
Po 2 UNO 1,0 nie jedzie
Po 3 UNO gnije na potęgę
Po 4 UNO nie ma wspomagania
Po 5 UNO nie wygląda
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

20 Lip 2009, 16:44

nie koniecznie musi byc 1.0,a co do bagaznika nie przesadzajmy,u mnie przed Lanosem bylo wlasnie Uno z silnikiem 1.4,rodzice zdecydowali sie go kupic poniewaz urodzil sie moj brat ale gdy skonczyl 4lata Uno poszlo do komisu a w zamian wlasnie wzielismy Lanosa ktory sluzy u nas do dnia dzisiejszego od stycznia 2003r
Barol
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 15:22

Posiadamy w domu Astrę I z 1,4 w kombi z 95 r z gazem i jak na razie jesteśmy z tego samochodu dosyć zadowoleni. Nie ma śladów rdzy, nie psuje się (tylko eksploatacja) i co najważniejsze okazuje się autem "do wszystkiego". Żona jezdzi do pracy,na zakupy,na wakacje i pod namiot można się spakować bez ograniczeń.Pod względem mechaniki jest to tak prosty samochód,że ciężko byłoby mu nas zaskoczyć tragiczną awarią...Możemy kupić lepszy samochód ale po co..? skoro ten nam wystarcza.Uważam ,że dla rodzinki takie kombi,to najlepsza propozycja za tę kasę. :smile:
Do tego pali na trasie 7,5 l gazu.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Lip 2009, 17:34

Polecam ww Micre.A moze by tak Ford Fiesta ?
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Rover 600 SDi
Silnik: 2.0 SDi 105 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

21 Lip 2009, 17:43

Seat Cordoba,Daewoo Nexia Sedan (bo to tylko jakos wyglada),Suzuki Swift albo Peugeot 306
Barol
Awatar użytkownika

21 Lip 2009, 18:47

ja polecałbym corse b albo astre f oczywiście 5 drzwi. tak jak tu nie którzy piszą są to proste auta pod względem technicznym (miałem kadeta i wcale o niego nie dbałem i dobrze służył, tylko wymieniałem olej i filtry). jeżeli chodzi o blache to corsy zgniłej jeszcze nie widziałem, a z astrą róznie to bywa, zależy jak kto dba. np moich 2 dwóch kolegów mają takie same astry z 93 i nie gniją, nawet nadkoli z tyłu nie wymianiali. jak jest zadbana to mozna brac.
scrolll
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie

22 Lip 2009, 09:37

sprawa ma się tak, że nissan 5 drzwi jest 1 na naszym terenie, ale ma zerwaną linkę hamulcową, jest nadgnity, lekko stuknięty, i coś tam ma z zawiasami od drzwi... Ahh więc z tej wersji nici.
Dziś jadę z kolegą mechanikiem do komisów i zobaczymy...
A co myślicie o:
irish
Nowicjusz

22 Lip 2009, 09:43

Stara alfa może okazać się skarbonką, co do Colta to ten ma 3 drzwi. Naprawdę weź sobie do serca moją radę i nie oglądaj wogóle aut 3 drzwiowych.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika