Doradzicie?? :)

01 Sie 2009, 13:40

O Alfę trzeba dbać, jak o każde inne auto, to będzie służyło, a to że się tak sypie to mity przekazywane z biegiem lat, motory TS mają gorszą renomę, zawieszenie jest tak samo trwałe i wrażliwe na polskie drogi jak zawieszenie chociażby Audi A4 - a wszyscy wiemy że A4 kiepsko je znosi ze względu na aluminiowe elementy zawieszenia, i naprawy wcale nie są tańsze od Alfy.
Siniki JTD to najlepszy kompromis pomiędzy osiągami nie najgorszymi, którymi Alfa może się pochwalić jak i spalaniem które też jest umiarkowane, do tego wiemy ,że silniki JTD to jedne z najlepszych jednostek obecnie produkowanych, i przede wszystkim nie klekoczące tak jak te w Audi czy VW.
Wracając jeszcze do zawieszenia znacznie lepiej prowadzi się Alfa Romeo niż wspomniane Audi A4 czy VW Passat, no i przede wszystkim za Alfą się jeszcze oglądają nieraz na ulicy a za Passatem nie bardzo, bo gdzie głowy nie wykręcisz tam Golf albo Passat ;)
Polecam Alfę 156 JTD najlepiej po FL z silnikiem 2.4 JTD 175 koni.
Chyba że ktoś woli mniejsze to 147 1.9 JTD 140 koni o ile fundusze pozwalają.
stasiowski121

01 Sie 2009, 13:54

Ja kupiłem Alfę 2 tygodnie temu, teraz będę wymieniał rozrząd, filtry, oleje itp. i jakoś nie ma problemu z częściami wszystko jest dostępne w sklepie od ręki. Ceny również podobne do innych marek. Mam też do wymiany górne wahacze ale chyba już wymienię całość bo nie ma sensu teraz wszystkiego rozkładać a potem za rok znowu.
Tak jak już kiedyś pisałem - Alfa jest samochodem dającym frajdę z jazdy a nie wołem roboczym. Jeżeli ktoś myśli że naładuję tam kamieni, worek kartofli itp. i będzie tłuk się po dziurach z dużą prędkością to na pewno nie będzie z niej zadowolony.
Kamilp
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001

01 Sie 2009, 14:05

ja tez mam alfe i jak najbardziej polecam to auto. jeżdzi rewelacyjne, wyglada pieknie, nie psuje sie, spelnia moje wszystkie wymagania. Do tego mocne i ekonomiczne, bo w dieslu. No i nie jest tez ich takduzo jak wszystkich innych marek, typu VW. Warto znaleźć dobry egzemplarz, i potem sie cieszyc z jazdy przez lata. Tylko trzeba po prostu o auto dbac, a nie raz na 5 lat sprawdzic czy wszystko jest ok.
SimplyTheBest
Nowicjusz

Miejscowość: PL

01 Sie 2009, 14:39

awaryjność samochodu zawsze zależy od jego użytkownika....jak ktoś dba o auto to od razu widać zachowanie samochodu podczas jazdy. Alfa Romeo jest samochodem wytrzymałym, ale trzeba również o nią dbać a nie "piłować" na każdym lepszym czy gorszym odcinku drogi....
Ostatnio edytowany przez Pedryl91, 01 Sie 2009, 22:46, edytowano w sumie 1 raz
Pedryl91
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków

01 Sie 2009, 21:38

maria napisał(a):To nie musi być auto rodzinne bo przeważnie jeżdże sama. Może być małe sportowe. Auto służy mi tylko do jazdy po mieście, dłuższe trasy zdarzają się bardzo rzadko. Duże auta takie jak mercedes, accord odpadają i to nie ze względu na parkowanie;)

Seat Ibiza III z silnikiem 1.9 TDI. Ładne autko, nie jest takie małe, ale mniejsze od kompaktów, bardzo dobry, ekonomiczny silnik. Samochód marzenie :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...