Dość niebezpiecznych samochodów

Czy chcesz, aby z ulicy zniknęły niebezpieczne auta?

Tak
8
42%
Nie
6
32%
Nie mam zdania
5
26%
Razem głosów : 19

11 Lis 2009, 12:00

Tiguan czepiasz się o jedno auto które raz prowadziłeś i było w złym stanie technicznym
1 Ja posiadam starsze auto,lecz zadbane
2 Nie wsiadam do takich aut jak Ty opisałeś na samym początku
3 powinni karać kierowców w takich autach, bo to nie auto powoduje zagrożenie lecz kierowca który nim kieruje.
W kodeksie drogowym jest napisane że to kierowca ponosi odpowiedzialność za stan techniczny pojazdu a nie właściciel, jeżeli zgadzasz się na kierowanie to stwarzasz zagrożenie, i to ciebie powinno się ukarać.
Następnym razem odmów i nie lamentuj, że jakim to złomem nie jechałeś, a jak ci to nie odpowiada to zadzwoń na Policje i powiedz Im że kierujesz takim pojazdem i chcesz aby zatrzymali dowód rejestracyjny, wtedy właściciel będzie musiał dokonać niezbędnych napraw, lub oddać na złom :mrgreen:
Co ta ankieta da? NIC bo i tak kierowcy tacy jak kolega który ten temat założył będą nimi jeździć
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

11 Lis 2009, 12:59

Taaak, jak gośc Mnie poprosił, to skąd mogłem wiedzieć, że auto jest w takim stanie...? Dopiero pierwszy raz jechałem nim. Następnym razem będę jeździł swoim autem jak najlepiej i wtedy podwioze gościa. To właściciel jest odpowiedzialny za stan auto.

Załóżmy, ze jeden samochód korzysta 10 osób i są odpowiedzialni za jazdę, a za stan raczej własciciel lub firma. Jeżeli coś nie tak, to powinni uprzedzić właściciela i chcesz ukarać 10 osób za stan techniczny auta...?

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

11 Lis 2009, 13:21

Tak właśnie, chce ukarać 10 osób
Nieznajomość przepisów nie zwalnia cie z odpowiedzialności
Każdy kierowca przed rozpoczęciem jazdy powinien sprawdzić stan techniczny pojazdu, oczywiście " na oko" bo nikomu nie każe się jeździć na stacje diagnostyczną
Kierowca jest karany mandatem (bez punktów), a właściciel traci dowód pojazdu, musi naprawić, pojechać na przegląd i dopiero potem odbiera dowód
Ostatnio edytowany przez artj, 11 Lis 2009, 16:03, edytowano w sumie 1 raz
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

11 Lis 2009, 15:31

Lepiej jechac starym 20latkiem niz 2letnim sprowadzonym roztrzaskanym a potem poskladanym (igla) zeby tylko jechal.

Kazdy jezdzi takim na jakiego go stac.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

12 Lis 2009, 15:35

Hmm... stan techniczny nie zawsze jest odzwierciedleniem wieku auta. Sam jeżdżę autami starymi (Mercedes 190D '87 i Isuzu Trooper 2.6i '89) i założę się, że są w lepszym stanie niż nie jeden 4-6 latek...
Co do świateł - mialem kiedyś BMW 318i z '88 i nie widziałem lepszych świateł niz w tych modelach...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

22 Lis 2009, 23:14

Proste, chodzi io kase - nie podbiją Ci przeglądu, wiecej na tą stację nie pojedziesz... Bo 20 km dalej jest inna stacja.
Ja przegląd traktuje jako info o stanie samochodu, wychodzą wady, których "na oko" nie widać :wink: I jeśli auto jest niesprawne, ale nie powoduje zagrożenia, np. ma wybite silentblocki to auto powinno dostac pieczęć a właściciel uszkodzone cześći wymienić.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Brak snu to jak nadmiar alkoholu u kierowcy
    Powodów zmęczenia i niewyspania może być wiele, przede wszystkim jednak to brak odpowiedniej ilości snu. Zachowania zaspanej osoby za kierownicą są równie niebezpieczne jak tej kierującej pojazdem pod wpływem ...

23 Lis 2009, 00:45

Pozdrawiam kolegę :grin: :grin: :grin:
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9

23 Lis 2009, 00:55

qki007 dziekuje, równiez pozdrawiam :grin: Kręcę sie troche po mieście ale Twojej Alfy jeszcze nie widziałem :wink:
Żeby nie było OT to dopowiem, że z wiekiem auta zmienia sie podejście własciciela, zwłąszcza wśród popularnych samochodów, tuz po kupnie zawsze wypucowany, odkurzony, na siłę usterek sie szuka i wymienia, żeby po kilku latach zmienić podejście na "aby do przodu" ... :???: Oczywiście nie zawsze tak jest no ale.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika