Dość niebezpiecznych samochodów

Czy chcesz, aby z ulicy zniknęły niebezpieczne auta?

Tak
8
42%
Nie
6
32%
Nie mam zdania
5
26%
Razem głosów : 19

11 Lis 2009, 12:00

Tiguan czepiasz się o jedno auto które raz prowadziłeś i było w złym stanie technicznym
1 Ja posiadam starsze auto,lecz zadbane
2 Nie wsiadam do takich aut jak Ty opisałeś na samym początku
3 powinni karać kierowców w takich autach, bo to nie auto powoduje zagrożenie lecz kierowca który nim kieruje.
W kodeksie drogowym jest napisane że to kierowca ponosi odpowiedzialność za stan techniczny pojazdu a nie właściciel, jeżeli zgadzasz się na kierowanie to stwarzasz zagrożenie, i to ciebie powinno się ukarać.
Następnym razem odmów i nie lamentuj, że jakim to złomem nie jechałeś, a jak ci to nie odpowiada to zadzwoń na Policje i powiedz Im że kierujesz takim pojazdem i chcesz aby zatrzymali dowód rejestracyjny, wtedy właściciel będzie musiał dokonać niezbędnych napraw, lub oddać na złom :mrgreen:
Co ta ankieta da? NIC bo i tak kierowcy tacy jak kolega który ten temat założył będą nimi jeździć
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

11 Lis 2009, 12:59

Taaak, jak gośc Mnie poprosił, to skąd mogłem wiedzieć, że auto jest w takim stanie...? Dopiero pierwszy raz jechałem nim. Następnym razem będę jeździł swoim autem jak najlepiej i wtedy podwioze gościa. To właściciel jest odpowiedzialny za stan auto.

Załóżmy, ze jeden samochód korzysta 10 osób i są odpowiedzialni za jazdę, a za stan raczej własciciel lub firma. Jeżeli coś nie tak, to powinni uprzedzić właściciela i chcesz ukarać 10 osób za stan techniczny auta...?

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

11 Lis 2009, 13:21

Tak właśnie, chce ukarać 10 osób
Nieznajomość przepisów nie zwalnia cie z odpowiedzialności
Każdy kierowca przed rozpoczęciem jazdy powinien sprawdzić stan techniczny pojazdu, oczywiście " na oko" bo nikomu nie każe się jeździć na stacje diagnostyczną
Kierowca jest karany mandatem (bez punktów), a właściciel traci dowód pojazdu, musi naprawić, pojechać na przegląd i dopiero potem odbiera dowód
Ostatnio edytowany przez artj, 11 Lis 2009, 16:03, edytowano w sumie 1 raz
artj
Początkujący

Miejscowość: Polska

11 Lis 2009, 15:31

Lepiej jechac starym 20latkiem niz 2letnim sprowadzonym roztrzaskanym a potem poskladanym (igla) zeby tylko jechal.

Kazdy jezdzi takim na jakiego go stac.
RNI
Aktywny

Zdjęcia: 3
Miejscowość: RNI

12 Lis 2009, 15:35

Hmm... stan techniczny nie zawsze jest odzwierciedleniem wieku auta. Sam jeżdżę autami starymi (Mercedes 190D '87 i Isuzu Trooper 2.6i '89) i założę się, że są w lepszym stanie niż nie jeden 4-6 latek...
Co do świateł - mialem kiedyś BMW 318i z '88 i nie widziałem lepszych świateł niz w tych modelach...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

22 Lis 2009, 23:14

Proste, chodzi io kase - nie podbiją Ci przeglądu, wiecej na tą stację nie pojedziesz... Bo 20 km dalej jest inna stacja.
Ja przegląd traktuje jako info o stanie samochodu, wychodzą wady, których "na oko" nie widać :wink: I jeśli auto jest niesprawne, ale nie powoduje zagrożenia, np. ma wybite silentblocki to auto powinno dostac pieczęć a właściciel uszkodzone cześći wymienić.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430
    Wyjątkowym samochodem Lexusa był również IS 430, opracowany na targi SEMA w 2003 roku. Choć auto na pierwszy rzut oka przypominało po prostu nieco stuningowanego sedana IS, zmiany były znacznie istotniejsze. Pod maską ...
    Nie daj się zaskoczyć zimie i zadbaj o swoje auto
    Szron na szybach, temperatury spadające poniżej zera i pierwsze opady śniegu oznaczają jedno – to ostatni dzwonek, aby przygotować swoje auto do zimy. Okres zimowy jest nie tylko testem dla aut, ale w szczególności ...

23 Lis 2009, 00:45

Pozdrawiam kolegę :grin: :grin: :grin:
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9

23 Lis 2009, 00:55

qki007 dziekuje, równiez pozdrawiam :grin: Kręcę sie troche po mieście ale Twojej Alfy jeszcze nie widziałem :wink:
Żeby nie było OT to dopowiem, że z wiekiem auta zmienia sie podejście własciciela, zwłąszcza wśród popularnych samochodów, tuz po kupnie zawsze wypucowany, odkurzony, na siłę usterek sie szuka i wymienia, żeby po kilku latach zmienić podejście na "aby do przodu" ... :???: Oczywiście nie zawsze tak jest no ale.
Trabant-moj mały świat...
Hajs
Początkujący
Awatar użytkownika