Drgania kierownicy na luzie

10 Maj 2017, 18:21

Czym moga byc spowodowane drgania kierownicy na biegłu jałowym? Po wrzucaniu na D jest natychmiast okay
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

17 Maj 2017, 08:54

A możesz napisać więcej szczegółów odnośnie tego o jaki samochód oraz markę i przede wszystkim silnik chodzi? Drgania kierownicy mogą wynikać z kilku czynników jak np: uszkodzona poduszka silnika,czy drążki kierownicze. Podaj szczegóły abyśmy mogli doradzić.
Dabtuner
Aktywny

17 Maj 2017, 22:10

ja potrzebuje wiedziec niezaleznie od modelu, auto wyswietla sie w profilu pod awatarem
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Maj 2017, 16:04

A jak dodasz lekko gazu też jest ok? Silnik na biegu jałowym nie trzęsie się?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

21 Cze 2017, 06:07

Jeżeli trzęsie się silnik to sprawdź w pierwszej kolejności poduchę, jeżeli tylko jest to drżenie kierownicy to zacznij od zawieszenia ( drążki, sworznie itd), olej w skrzyni był wymieniany?
SfinxTurbo
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.9 CDTI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

22 Cze 2017, 17:29

SfinxTurbo napisał(a):jeżeli tylko jest to drżenie kierownicy to zacznij od zawieszenia ( drążki, sworznie itd), olej w skrzyni był wymieniany?
nie wiem czy czytasz ze zrozumieniem jeżeli auto nie jest w ruchu i telepie na luzie to chyba zawieszenie nic do tego nie ma, wymiana oleju też nie bardzo
fate napisał(a):ja potrzebuje wiedziec niezaleznie od modelu,
nigdy nie da sie określić jakiejś usterki niezależnie od modelu. Każdy ma inny napęd inaczej skonstruowany układ napędowy i wiele innych czynnikow. Namierzyles już usterkę???
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

22 Cze 2017, 19:04

jakby sie uspokoiło albo żadko wrzucam N, nie namierzyłem, na D za to teraz jakby trzesie sie jakby nad schowkiem ale tez wentylatory chodza na maxa i halasuja moze przez to
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

23 Cze 2017, 16:30

fate napisał(a):jakby sie uspokoiło albo żadko wrzucam N, nie namierzyłem, na D za to teraz jakby trzesie sie jakby nad schowkiem
Masz automat więc N i P to takie same przełożenia z tym że na P masz dodatkowo blokadę kół. Na tych pozycjach silnik nie jest obciążony i obroty mogą być minimalnie wyższe. Jak zapinasz D to wtedy masz zapięty bieg i puszczając hamulec pojedziesz jeżeli poduchy przy skrzyni będą słabe to na tym przełożeniu możesz mieć lekkie drgania ale raczej nie na kierownicy.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999