Drgania silnika na 4 i 5 biegu PASSAT B6 2.0 TDI

07 Cze 2016, 10:51

Cześć,
Passat B6 2.0 TDI 170KM DSG 2007r.
Mam ogromny problem, mianowicie na 4 biegu (pełny zakres obrotów) oraz na 5 biegu (niski zakres) bardzo telepie mi silnikiem, na innych biegach drgania są tak delikatne, że prawie, że ich nie czuć. Drgania występują podczas przyspieszania oraz podczas "stałej prędkości". Mechanik powiedział mi, że to pompowtryski, więc wymieniłem je na nowe po regeneracji VW, problem dalej występował, więc poszło na poduszkę silnika (tę na sankach), wymieniłem bo faktycznie była rozwalona, dwumasa wymieniona.
Dodam jeszcze, że drgania, troszkę mniejsze niż te podczas jazdy występują również na biegu P.
Podczas pierwszego rozruchu silnika, na zimnym również go zatelepie, wydobywają się dźwięki jakby jakiś pasek tam był luźny, coś takiego, ciężko mi określić.
Panowie pomocy, bo każdy mechanior twierdzi, że na komputerze żadnych błędów nie wyrzuca, więc wszystko jest okej. Na ASO mnie nie stać. :no: :no:
Lissu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2013
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW Passat B6
Silnik: 2.0 TDI 170KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

12 Cze 2016, 06:12

Dziwny przypadek,zacząłbym od sprawdzenia zaworu EGR,jeśli nie to,to być może trzeba wpisać program w sterowk,czyli przeprogramować go na nowo.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

12 Cze 2016, 11:34

Zawór EGR usunięty
Lissu
Nowicjusz

12 Cze 2016, 11:44

Tutaj może być przez to problem,czy pojawiło się to tuż po zaślepieniu EGR?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Cze 2016, 13:48

Zawór EGR i DPF zostały usunięte jeszcze zanim ja stałem się właścicielem samochodu. Jak zakupiłem samochód to drgań nie było, pojawiły się dopiero po około 4-5 miesiącach użytkowania. Dodam, że od wczoraj samochód zaczął się "telepać" już praktycznie na każdym biegu. Na tyle mocno, że wydaje mi się, że gdyby była zima mogłoby to aż wywołać poślizg podczas rozpędzania się...
Gadałem z jednym mechanikiem i powiedział mi, że przyczyną może być olej w skrzyni biegów, być może trzeba go wymienić... Z tym, że ja chce znać diagnozę na 100%, w auto wpakowałem już 7000zł, problem nie zniknął i nie chce pakować więcej, na diagnozy i części, jeżeli to nie pomoże i problem nie zniknie, bo "może" coś jest do wymiany, w taki sposób "możliwe, że to... " wymieniłem już pompowtryski za 4200zł
Lissu
Nowicjusz

12 Cze 2016, 14:01

Jaką masz skrzynię biegów?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota RAV4 czy Honda C-RV?
    W popularnym segmencie SUV-ów Honda C-RV i Toyota RAV4 są od lat liderami sprzedaży na amerykańskim rynku. Renomowana organizacja konsumencka Consumer Reports przeprowadziła badanie porównawcze obu modeli i ...
    Jesień i niespodziewane leśne zwierzęta na drodze
    Teraz, kiedy zmierzch zapada dużo szybciej, a dodatkowo pogoda potrafi być mglista i deszczowa, łatwo można nie zauważyć zwierzęcia wybiegającego na jezdnię. Większość dzików, saren i innych leśnych zwierząt ginie ...

12 Cze 2016, 14:29

Automat DSG 6 biegów, "mokre"
Lissu
Nowicjusz

12 Cze 2016, 18:42

Wina ze strony skrzyni wielce prawdopodobna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

12 Cze 2016, 20:18

Kiedy był wymieniany olej w skrzyni? Czy podczas postoju np.na światłach gdy trzymasz nogę na hamulcu występują drgania i telepanie?
Zrób test nagrzej samochód do właściwej temperatury i poza zabudowanym daj mu w "palnik" i zobacz czy podczas szybkiej zmiany biegów skrzynia zrzuca na neutral.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy

13 Cze 2016, 06:22

Kiedy był wymieniany olej to przyznam ze wstydem, że nie wiem. Podczas postoju na światłach, przy załączonym biegu "D" chodzi idealnie, nie trzęsie, jest wszystko okej. Trochę trzęsie na postoju przy biegu "P".
Samochód jeździ na TAXI więc jest dosyć mocno eksploatowany, trzęsie na zimnym silniku, na "ciepłym". Jak dam w "palnik" to nie zrzuca na neutral. Równo się rozpędza, z tym, że po prostu cały samochód mi rzuca...
Lissu
Nowicjusz

13 Cze 2016, 11:25

Minimalna trwałość takiej skrzyni.to 60tyś km,średnio ok.120tyś.km,200tyś km to wyczyn wyjątkowy,chociaż zdarza się,że potrafią bezproblemowo wytrzymać bezawaryjnie więcej.Kosztowna w naprawach sprawa,rzekłbym bardzo kosztowna.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Cze 2016, 11:45

Czyli zważając na to, że auto ma przejechane już 350tyś km, może psuć się już skrzynia...
Lissu
Nowicjusz

13 Cze 2016, 12:04

Tak,350 tyś km to jest świetny wynik w przypadku tej skrzyni,wytrzymała tyle gdyż była właściwie użytkowana ,poza tym na taxi dogrzana.przez cały czas.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

13 Cze 2016, 13:06

Niestety będzie trudno stwierdzić co mogło się zepsuć , trzeba zrzucić skrzynie i rozebrać ją do ostatniej śrubki.Może to być elektroniczny sterownik skrzyni,może też sprzęgła w skrzyni już umierają.Nie chcę Cię martwić ale musisz być przygotowany na regenerację skrzyni i spory wydatek.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy