Silnik krokowy a check

04 Cze 2016, 17:25

Witam
Na rozgrzanym silniku podczas pracy na gazie falowały obroty, ale w górę a nie w dół, to znaczy silnik nie gasł, tylko co kilka sekund skakał do około 1800 obr/min. Teraz odłączyłem silnik krokowy i auto trzyma około 1000 obrotów, nie gaśnie i nie faluje. Żeby nie było za dobrze, pali się lampka check, nawet gdy z powrotem podłączyłem krokowca.
Czy to oznacza, że silnik krokowy jest uszkodzony? I dlaczego silnik nie gasł po odłączeniu krokowego?

edit: mówiąc o odłączeniu krokowca mam oczywiście na myśli samą wtyczkę
edit: minęło trochę czasu i check przestał się palić, jednak zastanawia mnie dlaczego silnik pracował mimo odłączenia krokowca
adasiel
Nowicjusz

Auto: Volvo s40
Silnik: 1.6 109KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

06 Cze 2016, 17:16

W moim Clio I gdy odpiąłem wtyczkę od krokowca obroty wzrastały i to znacznie,miałem nierówną pracę silnika,gdy stwierdziłem,że krokowiec jest sprawny,wyregulowałem zawory,silnik zaczął równiutko pracować,zdecydowanie ciszej.Możesz mieć uszkodzonego krokowca,przyczyn jednak może być więcej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Cze 2016, 20:59

Kiedyś "bawiłem" się też śrubką przy przepustnicy i zauważyłem, że im bardziej ją domykałem, tym obroty coraz bardziej malały. Prawdopodobnie silnik by zgasł, gdybym do końca zamknął przepustnicę. Tak powinno być przy sprawnym krokowcu?
adasiel
Nowicjusz

Auto: Volvo s40
Silnik: 1.6 109KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

10 Cze 2016, 09:11

adasiel napisał(a):dlaczego silnik nie gasł po odłączeniu krokowego?

Jak odłączyłeś krokowca, to prawdopodobnie silnik przeszedł w tryb awaryjny, co potwierdziła kontrolka silnika. Sterownik silnika zaczął regulować składem mieszanki wg wgranych map. Niestety w trybie awaryjnym silnik spala o wiele wiele więcej paliwa, ponieważ dawki składu mieszanki są stałe.
Żeby się nie rozpisywać, przeczytaj ten artykuł. Może to cię naprowadzi co może być uszkodzone. Jednak ja uważam, że albo próbnie możesz podmienić krokowca ( jeżeli nie musisz za niego płacić, bo naprawa metodą prób i błędów to jedno wielkie nieporozumienie ) albo poprostu pojedż do dobrego diagnosty, niech podłączy się pod kompa i sprawdzi parametry pracy silnika. Dobry diagnosta napewno znajdzie w czym jest problem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000