Droga jedno jezdniowa, jednopasowa, dwukierunkowa - wypadek.

21 Mar 2010, 18:44

Witam, przepraszam jeśli pytanie w złym dziale, lecz zależy mi na czasie. Mam problem: na drodze jedno jezdniowej z jednym pasem ruchu, dwukierunkowej (wyposażonej w mijanki) miałem kolizję. Droga posiada wyłącznie znak 3,5t, brak tam żadnych oznaczeń odnoszących się do pierwszeństwa. Podczas deszczu droga hamowania zarówno u mnie jak i współuczestnika wydłużyła się skutkując zderzeniem czołowym. Szerokość jezdni to ok 2,5-3m, z brakiem możliwości zjazdu (wysoki krawężnik z jednej strony oraz nasyp z drugiej). Jak określić czyja była wina?
Bardzo proszę o poradę bądź wskazanie miejsca gdzie mógł bym znaleźć rozwiązanie problemu.
Z góry dziękuję i pozdrawiam - Artek.
ChaosCK82
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

21 Mar 2010, 20:59

Ale przecież na mijankach jest znak dla której strony jest na danym odcinku mijanka. To nie jest tak, że jest "trzeci" pas i korzystają z niego samochody jadące z przeciwnych kierunków.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

21 Mar 2010, 21:36

Nie ma i nigdy nie było żadnych znaków informujących dla której strony jest mijanka, wnioskuje że z mijanki powinien skorzystać pojazd dla którego jest po prawej stronie (względem kierunku jazdy). Dla mnie była po lewej, jednak do kolizji doszło 4m za mijanką (tzn. ja przejechałem), jednak ok. 50m wcześniej również była identyczna mijanka, czy (jeśli dobrze rozumuję) tamten kierowca dla którego obie były po prawej stronie, nie powinien poczekać w pierwszej (50m wcześniej) mijance?
ChaosCK82
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

22 Mar 2010, 01:47

ChaosCK82 napisał(a):Nie ma i nigdy nie było żadnych znaków informujących dla której strony jest mijanka, wnioskuje że z mijanki powinien skorzystać pojazd dla którego jest po prawej stronie (względem kierunku jazdy). Dla mnie była po lewej, jednak do kolizji doszło 4m za mijanką (tzn. ja przejechałem), jednak ok. 50m wcześniej również była identyczna mijanka, czy (jeśli dobrze rozumuję) tamten kierowca dla którego obie były po prawej stronie, nie powinien poczekać w pierwszej (50m wcześniej) mijance?

jeśli chodzi o kulturę to ty powinieneś poczekać na swojej, jeśli o winę to macie prawie pewną współwinę, ew. winny będzie ten co był bliżej osi jezdni
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...