19 Gru 2020, 22:55
Dzień dobry drodzy forumowicze,
W niedalekiej przyszłości (początek nowego roku), ze względu na różne zmiany będę zmuszony zakupić "nowe" używane auto, do dojazdów z dzieckiem do żłobka/innego miejsca, czasami do pracy.
Historię opiszę zgodnie z tematem "przeczytaj zanim.."
BUDŻET: tu zaczyna się pierwszy problem. Po długim zastanowieniu chciałbym na samochód wydać (wraz z pakietem startowym i ubezpieczeniem) do 20k PLN. Jeżeli okaże się, że lepiej dołożyć kilka tyś do czegoś lepszego/pewniejszego, co utrzyma swoją wartość dłużej, to w razie czego do tysięcy więcej będzie też akceptowalne.
REJON: +/- 100km od Katowic. W przypadku znalezienia czegoś ciekawego również mam możliwość dotarcia w okolice Piły.
UŻYTKOWANIE: głównie przejazdy pomiędzy miastami + dotarcie w miesicie do celu. Mniej więcej 35-50km kilka razy w tygodniu. Rocznie przewiduję w okolicy 7tyś- 10tyś km. Auto będzie używane tylko gdy oboje z żoną będziemy musieli się przemieszczac tego samego dnia. Długie trasy, wyjazdy weekendowe i wszystko inne będzie wykonywane obecnie posiadanym samochodem.
WŁASNE POTRZEBY: nie jestem zakochany w samochodach, raczej traktuję je, tsk jak ktoś w innym temacie określił, sprzęt RTV/AGD.
Zależy mi na znalezieniu samochodu bezpiecznego ( z racji przewożenia małego dziecka) oraz niezawodnego ( mam świadomość, że wizyty u mechanika się pojawią zgodnie z twierdzeniem "nowe się może zepsuć, stare musi"). Ze względu na uprzedzenia żony, auto nie może być małe-czyli klasa A odpada.
Musi być: klimatyzacja, 4-5drzwi.
Z dodatkowych gadżetów fajnie by było mieć to: dodatek ułatwiający życie w zimie czyli podgrzewane szyby, czujniki parkowania (rozważam dołożenie), isofix
Typy nadwozia: każde będzie ok.
Moje typy: poczytałem forum, różne artykuły i w sumie trudno mi cokolwiek powiedzieć. Zastanawiałem się nad Hondą Civic (UFO), Astra, Focusem, Renault Clio (mam awersję co do tej marki po problemach z elektryką w posiadanym kiedyś megane 2), Fiatem Punto, peugeotem 208, 301... Jednakże ze względu na brak wiedzy w motoryzacji ciężko się mi na cokolwiek zdecydować
Z góry dzięki za pomoc.