DS4 2,0 HDI 100kW 136KM długie odpalanie...

12 Kwi 2023, 06:42

Witam
Jak to jest z tym odpalaniem - u mnie kreci okolo 2-3 sekundy i odpala nie wykonujac przy tym zadnych szarpniec czy problemow, czasami jednak zdarza mu sie odpalic od tzw strzala czyli praktycznie od razu (do tej pory zdarzylo mi sie to dwa czy trzy razy, a posiadam go okolo pol roku).
Dlaczego o to pytam - jezdzilem Fabia z silnikiem ATD i tam praktycznie zawsze odpalala od strzala...
Na yt ogladalem ostatnio filmik z Passatem 2,0 TDI ktory odpalal podobnie jak moj i tam winny i do wymiany byl talerzyk z zaworem ktory odpowiadal za ustawienie synchronizacji miedzy walkiem a walem. Czy w silnikach HDI wystepujacych w DS4 z 2013 roku tez jest podobny mechanizm? Mechanik twierdzi, ze nie.
Nie pytalbym o to gdyby nie zdarzalo mu sie odpalic czasami od razu.
Za wszelkie wskazowki bede wdzieczny.
PS: Przebieg auta to ok 190tys km i nie wazne czy zimny czy cieply zawsze odpala podobnie.
albatrosmw
Nowicjusz

12 Kwi 2023, 07:54

Na takie odpalanie ma wpływ sporo czynników takich jak paliwo, świece, akumulator itd.

Próbowałeś może podgrzewać go dwa razy świecami przed odpaleniem i była jakaś różnica?

Kolejna sprawa to czy jak jest ciepły odpala tak samo długo jak zimny?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Kwi 2023, 09:30

albatrosmw napisał(a):Mechanik twierdzi, ze nie
i ma rację. To całkowicie inna konstrukcja.
Żeby auto odpaliło musi być spełnionych kilka warunków a najważniejszym jest ciśnienie paliwa, jak już pompa jest trochę zużyta może to trwać dłużej jak No w twoim przypadku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

12 Kwi 2023, 18:20

Wiec tak...
Paliwo leje ciagle na jednej stacji - verva, swiec o ile dobrze zdazylem zauwazyc to samochod uzywal tylko w zime i to tez nie zawsze - w momencie kiedy bylo ponizej zera na lewym malym blacie zapalala sie kontrolka od swiec - teraz sie wogole nie zapala wiec wydaje mi sie ze ich nie uzywa... Ale sprobuje przekrecic zaplonem dwa razy i sprawdze...
Akumulator jest chyba nowy choc nie sprawdzalem, zadnych problemow z nim nie mialem a wydaje mi sie ze go wymienili do sprzedazy...
Jesli chodzi o zimny/cieply to odpala tak samo - dla mnie wyznacznikiem jest odpalanie na zimnym np po nocy w garazu i na to staram sie zwracac uwage.
Co do pompy to przy takim przebiegu to chyba jeszcze za wczesnie by mowic o jej zuzyciu, ale byc moze sie myle.
Chodzi mi glownie o to, ze przesiadajac sie z poczciwej skody zauwazylem roznice w czasie rozruchu, ale byc moze to tak najzwyczajniej w swiecie ma byc... W skodzie przy przebiegu okolo 300tys, lanym roznym paliwie i oryginalnymi od nowosci (choc tego nie mozna byc do konca pewnym) wtryskami zawsze odpalala tak samo - jedynie przy temperaturze ponizej -10 jak nie ujela za pierwszym razem to za drugim zawsze... Stad moje zaskoczenie w hdi.
albatrosmw
Nowicjusz

12 Kwi 2023, 18:25

A co do innej konstrukcji silnikow hdi i tdi to czy w hdi tez tak jest ze musi zlapac synchronizacje walka z walem i wtedy dopiero odpala? Podobno niektore silniki jesli jej nie maja od razu to wogole nie odpalaja a niektore dopiero wtedy kiedy sobie ja ustawia i dlatego czasami to tyle trwa... Przynajmniej tak wyjasnial to Pan z kanalu Ekg na yt. Tam winnym byl talerzyk i zawor i po ich wymianie jak reka odjal zaczal odpalac praktycznie na dotyk...
albatrosmw
Nowicjusz

12 Kwi 2023, 19:51

albatrosmw napisał(a):tez tak jest ze musi zlapac synchronizacje walka z walem i wtedy dopiero odpala?
niie mam pomysłu nawet gdziie można spotkać te silniki , teraz wszystko jest na synchronizacji
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

12 Kwi 2023, 21:12

Zajmujemy sobie czas pierdołami . Oczekujemy że będzie pyk i już . Naoglądamy się na YT . Pali , jeżdzi ?? Sekunda , dwie , trzy do odpalenia ? Nie macie innych problemów ? Ten czas na zgłębianie zagadnienia można by było spożytkować na bardziej szczytne cele . Choćby na to czy zbierać kupę po piesku czy nie . :mrgreen:
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

13 Kwi 2023, 07:22

3 sekundy rozruchu to zdecydowanie zbyt długo i dobrze że drąży temat, bo zaraz się rozkręci atmosfera i całkiem mu auto stanie.

Przyczyną może być też filtr paliwa (woda w filtrze), cofające się paliwo.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

13 Kwi 2023, 19:33

galakty napisał(a):3 sekundy rozruchu to zdecydowanie zbyt długo i dobrze że drąży temat, bo zaraz się rozkręci atmosfera i całkiem mu auto stanie.
A to by zrobił porządną diagnostykę komputerem z podglądem parametrów bieżących . Np. obroty silnika podczas rozruchu ( czy aby rozrusznik za wolno kręci ) czy jak szybko buduje ciśnienie na szynie wtryskowej . Z tym że trzeba fejsa z szybkim prockiem bo trzy sekundy to krótki czas i coś może ulecieć z danych . Jak na razie to są domysły z waszej strony i nic poza tym
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

15 Kwi 2023, 05:55

Aktualizacja - ponizej dwa opalenia, jedno po nocy w garazu, a drugie po pracy (okolo 16 stopni na dworze)...
Krotkie pytanie i prosze o krotkie podpowiedzi - jest w miare normalnie czy szukac?

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

albatrosmw
Nowicjusz

15 Kwi 2023, 07:13

Całkowicie normalne
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

15 Kwi 2023, 09:19

Na tych filmikach odpala normalnie... Z opisu wynikało że 3 sekundy trwa kręcenie rozrusznikiem, a Ty od razu po włożeniu kluczyka kręcisz i jest ok.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

16 Kwi 2023, 06:52

Jestem laikiem w tym temacie i porownanie mam jedynie ze skoda, ktora odpalala naprawde od razu a po przesiadce tu wedlug mnie jest o wiele dluzej stad moje zdziwinie i pytania na forum.
Ale jesli tak to przepraszam za fatyge :)
Pozdrawiam.
albatrosmw
Nowicjusz