Duze wymagania, niski budzet...15tys.

06 Mar 2010, 02:14

Witam,

Wiem, ze podobne tematy jak ten przewijaja sie juz od dluzszego czasu, ale jak czytam tematy i opinie o autach, ktore mnie interesuja to mam coraz wiecej watpliwosci. Przechodzac do meritum - limit ceny na samochod to 15tys.- chociaz wolalbym sie zamknac w kwocie 13-14 tys. Bedzie to moj pierwszy samochod dlatego chcialbym aby mi starczyl na kilka lat w miare bezawaryjnej jazdy :). Auto ma mi przede wszystkim sluzyc jako transport do pracy i do codziennego uzytku (raczej sedan) dlatego preferowalbym benz. + LPG. Poza tym nie chcialbym auta "mulastego" i silnik 90KM to minimum.

Moi faworyci to: Honda Civic, Mazda 323F, Opel Vectra B i Audi A3.
Nie ukrywam, ze najbardziej podoba mi sie A3, ale widzac po ogloszeniach na otomoto trudno dostac zadabny egzemplarz w rozsadanej cenie i przede wszystkim nie po dzwonie ;), a kupowac gruchota tylko dla znaczka mija sie z celem. Druga wada to duze spalanie, ale kupujac silnik 1,6 jakos bym to przezyl...
Honda Civic V sedan - dobry silnik, ale glosny no i te zawieszenie jak rowniez drogie czesci i slaba blacha. Vectre B odradzaja mi znajomi, ze wzgledu na awaryjnosc.

Wiem, ze za te pieniadze dostalbym dobrego Deawoo Lanosa,Seata Ibize czy Cordobe, Fiata Brava, Punto II lub w ostatecznosci Focusa, ale po prostu nie podobaja mi sie te samochody no i nie ukrywam, ze nie mam zaufania do tych marek. Co mozecie mi poradzic ? barol91 ty jestes tez z moich okolic co polecasz ?
DEKKER
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

06 Mar 2010, 09:32

a nissan primera albo almera? podobaja Ci sie? [link do oferty na Allegro wygasł] autko za 10k i lpg sam sobie zalozysz :wink:
marjan
Początkujący

Miejscowość: Tomaszow Maz

06 Mar 2010, 12:45

za te pieniadze szukalbym jakiegos golfa 4 na pewno znajdziesz zadbany egzemplarz albo te vectre b z silnikiem 2.0dti z ostatnich wypustow nie sa to auta awaryjne a za 15k mysle ze znajdziesz na pewno zadbana
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

06 Mar 2010, 17:19

marjan napisał(a):a nissan primera albo almera? podobaja Ci sie? [link do oferty na Allegro wygasł] autko za 10k i lpg sam sobie zalozysz :wink:

Gdzie ja zaparkuje tym autem, poza tym taki silnik to pewnie spala z 10l/100 benzyny ;) A moze Passat ?
DEKKER
Nowicjusz

06 Mar 2010, 17:46

DEKKER napisał(a):Gdzie ja zaparkuje tym autem, poza tym taki silnik to pewnie spala z 10l/100 benzyny ;) A moze Passat ?

Primery nie zaparkujesz a Passata tak? I myślisz, że ile Passat spali?
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

06 Mar 2010, 18:56

Skoro Passata nie wiesz gdzie zaparkujesz (choć nie wiem dlaczego niby o spalaniu nie wspominając) to Vectre zaparkujesz??? Jeśli już tak chcesz to może Astra II? Albo Peugeot 406? Może Avensis, Carisma albo Corolla?
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak kupić auto - kilka przydatnych wskazówek
    Zakup samochodu to ważna inwestycja, wymagająca namysłu. Przyszli właściciele nowych czterech kółek niejednokrotnie stają w takich momentach przed wielkimi dylematami, które nie sprowadzają się tylko do wyboru ...

06 Mar 2010, 23:07

Passata dostane z LPG a Primere szczerze to nie widzialem. Corolla stara jest szpetna, a nowa za droga. Astra podobno szybko gnije. Peugeot 406 to dosc awaryjne auto patrzac na opinie uzytkownikow tej fury.

A z tych ktore polecilem Honda Civic, Mazda 323F, Opel Vectra B i Audi A3 to co najlepiej brac ?
DEKKER
Nowicjusz

08 Mar 2010, 17:42

Witam.
Przymierzam się do pierwszego autka, które chce sprowadzić z Niemiec przez znajomego.
Auto ma być w miare tanie w utrzymaniu, nie zapowiada się aby w najbliższym czasie jeździło w długie trasy. Ma mi służyć 3/4 lata. Nie szukam autka sportowego ani rodzinnego.
Do wydania będe miał ze wszystkim (auto + opłaty) 15.000 zł. Autko max 10 letnie. Chciałbym wybrac któryś z poniższych:

FORD FOCUS
OPEL CORSA C
OPEL ASTRA
PEUGEOT 206
RENAULT MEGANE
VW POLO

Ktoś podpowie?
sffk
Nowicjusz

Miejscowość: Centrum