Duży spadek napięcia Kia Ceed

03 Paź 2019, 11:58

Witam. Chciałem zapytać specow od elektryki co może być pzyczyną dużego spadku nap. po przekręceniu kluczyka tzn. nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły po podpięciu miernika jest 12,90 a jak zapalę kontrolki spada na ok 12 V . Czy komputer - systemy jakieś mogą zabierać tyle prądu > ? Pytam bo podczas rozruchu wtedy zapala mi się ESP ABS czy jest spadek napięcia poniżej 10,5 V - Akumulator jest nowy .
pociec
Nowicjusz

04 Paź 2019, 08:13

powodem sspadku napięcia jest grzanie wiec bo sprawdziłem - ale pytanie dlaczego auto grzeje je za kazdym razem nawet na goracym silniku >>??
pociec
Nowicjusz

04 Paź 2019, 11:14

W przypadku takiego problemu gdzie świece żarowe grzeją na rozgrzanym silniku mamy w sumie trzy rzeczy przez które ten problem może występować. Po pierwsze warto sprawdzić czujnik temperatury który może wskazywać błędne odczyty, dalej może to być uszkodzony kabel który idzie do niego lub jest jakaś przerwa w obwodzie, no i na koniec uszkodzony przekaźnik do świec żarowych.

Sprawdzałeś może czy pokazują się jakieś błędy?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Paź 2019, 17:17

błędów brak --- a może to być tak , że te auta tak mają zaprogramowane ?
pociec
Nowicjusz

05 Paź 2019, 19:35

Zacznij od sprawdzenia przekaźnika świec - czy nie są sklejone styki robocze. Jak przekaźnik będzie ok, to do sprawdzenia jest czujnik temperatury - czyli jaką pokazuje temperaturę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Paź 2019, 19:38

czy przekaźnik może być uszkodzony mimo , że słychać ze działa ? - czujnik temperatury płynu masz na myśli > ?
pociec
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Paź 2019, 09:26

pociec napisał(a):czy przekaźnik może być uszkodzony mimo , że słychać ze działa ?

Mogą być sklejone styki. Nie wiemy co tam w nim cyka. Zazwyczaj są to właśnie styki robocze. Ale zawsze należy zacząć od eliminowania rzeczy najłatwiejszych. Tak więc warto wyjąć przekaźnik i przemierzyć styki robocze, czy nie mają przejścia.
pociec napisał(a):czujnik temperatury płynu masz na myśli > ?

Tak. Nie wiem ile masz czujników - dwa czy jeden. Może być jeden podwójny - do wskaźnika i do sterownika. Mogą być dwa - jeden do wskaźnika, do sterownika silnika , a drugi do sterownika grzania świec.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000