Focus mk1 - wskaźnik poziomu paliwa

30 Wrz 2019, 11:33

Witam,

mechanik niedawno wymienił mi pompę paliwa, bo stara się zepsuła. Po wymianie źle działa wskaźnik poziomu paliwa. Gdy bak jest zatankowany do pełna, wskaźnik pokazuje 1/4, gdy bak jest prawie pusty, wskazówka pokazuje na 3/4 i stoi w miejscu (stąd się połapałem, że coś jest źle, bo zużywałem paliwo jeżdżąc, a wskazówka ani drgnęła).

Dodam, że przed wymianą pompy, komputer pokładowy wyświetlał mi błąd P0460 "Czujnik poziomu paliwa - usterka". Mimo to wskaźnik poziomu paliwa działał prawidłowo!

Skąd mogą się brać złe wskazania poziomu paliwa, po wymianie pompy?

Auto to Focus 2003 1.6 benzyna.
WiosnaIdzie
Początkujący

Zdjęcia: 0
Auto: Nie mam

01 Paź 2019, 13:18

Albo uszkodzony pływak na pompie, albo podczas wkładania pompy mechanik wygiął niechcąco pływak.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Paź 2019, 22:11

Czy jest możliwe, że mechanik "odwrotnie" podłączył pompę paliwa? Chodzi mi o połączenie elektryczne. Mam takie przypuszczenie, że jak jest bak pełny, to wskaźnik jest na 0. Wraz ze zużyciem paliwa, wskazówka przesuwa się w prawo, w kierunku 1. Do tej pory było odwrotnie. Wraz ze zużyciem paliwa wskazówka przesuwała się w lewo, w kierunku 0. Czyli jest teraz tak, jakby działała odwrotnie...
WiosnaIdzie
Początkujący

04 Paź 2019, 12:07

WiosnaIdzie napisał(a):Czy jest możliwe, że mechanik "odwrotnie" podłączył pompę paliwa?
Nie da się tak zrobić. Problem tkwi pewnie w nowszej/starszej wersji tego czujnika w baku i stąd masz teraz takie problemy.

W Focusach tak samo jak i w Mondeo było montowane kilka rodzajów liczników oraz pomp paliwa. Tu jest dosyć ważne żeby przy wymianie pompy zmienić na taką samą, dokładnie z tego samego rocznika i takim samym oznaczeniem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

08 Paź 2019, 15:01

Dziękuję za odpowiedź. Jest tak, jak napisałeś. Potencjometr w nowej pompie był "odwrotnie" wyskalowany. Sam mechanik był tym zaskoczony. Skończyło się na tym, że nowy pływak wraz z potencjometrem został usunięty, a na jego miejsce wstawiony stary pływak (do nowej pompy).
WiosnaIdzie
Początkujący