Dwupasmowy wjazd na trzypasmowe rondo.

02 Lip 2013, 23:15

Witam, mam pewne obiekcje co do nastepujacej sytuacji: dwupasmowy wjazd na trzypasmowe rondo. Wjezdzam na rondo z prawego pasa lecz nie mam zamiaru skrecic w pierwszy zjazd na rondzie( tak mowia przepisy ze prawy pas jest do zjazdu w prawo, nie powinno sie jechac po obwodzie), wiec mam zamiar zajac srodkowy pas owego trzypasmowego ronda. Czy mam pierwszenstwo zajecia tego pasa przed uczestnikiem ruchu po mojej lewej stronie? Czy wjezdzajac na rondo z lewego pasa jestem zmuszony zajac najdalszy(wewnetrzny) pas ronda? Jak to jest?
Alunir
Obserwowany

Prawo jazdy: 0- 0-2011
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Mercedes
Silnik: 2.2 CDI 116Km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

03 Lip 2013, 10:14

Jeśli chcesz konkretną odpowiedź, wrzuć schemat albo fotkę tego ronda.. Jeśli są strzałki na pasach pomalowane będzie inaczej niż gdy ich nie ma..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Automaster Show 2013 / relacja
    Na lotnisku w Kamieniu Śląskim 28 kwietnia odbyła się impreza Automaster Show 2013. Dla fanów motoryzacji przygotowanych było kilka testów sprawnościowych: jazda na trolejach czy test Stewarta, ale każdy mógł ...