Negatywne badanie techniczne z powodu papierów

05 Lip 2013, 18:00

Witam

Podczas badania technicznego diagnosta wystawił mi negatyw "pojazd nie spełnia wymagań technicznych art 66 ustawy (N)". Szczegóły są następujące POJAZD SPRAWNY TECHNICZNIE, usterki skutkujące uznaniem stanu technicznego za niezadowalający - "oczywiste omyłki w dowodzie rejestracyjnym związane z danymi technicznymi pojazdu". DMC pojazdu w dowodzie 1720 kg, a na tabliczce znamionowej 1770 kg. Odesłał mnie do Wydziału Komunikacji gdzie mieli rzecz od ręki poprawić w dowodzie. W Wydziale w Poznaniu nie mogą poprawić bo nie mają podstawy. Szukam w Wydziale w Gorzowie (tam była 1 rejestracja w Polsce) i oryginalne dokumenty zagraniczne to dowód rejestracyjny belgijski bez wydrukowanej masy, masa nagryzmolona długopisem 1720 mało czytelnie. Do tego dokument z badania technicznego w Polsce gdzie diagnosta podobno potwierdził masę 1720.
Belgijski dowód oraz dokument z pierwszego badania w Polsce mają przesłać do Poznania, w tej chwili jeszcze nie został przesłany, ale rezultat jest łatwy do przewidzenia. Wydział w Poznaniu nie poprawi masy w dowodzie rejestracyjnym (bo niby na podstawie czego?) a na stacji nie uzyskam pozytywnego badania technicznego. Proszę o jakieś sugestie co robić?
Tonrad
Obserwowany

Auto: Volvo S40

05 Lip 2013, 18:07

Tonrad napisał(a): Proszę o jakieś sugestie co robić?
Udać sie do serwisu/Volvo :?: /i uzyskać swiadectwo homo na tej pojazd.Mysle ze wtedy bedziesz miał problem rozwiazany..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

05 Lip 2013, 18:29

Dzięki
Ale w lokalnym serwisie Volvo nie mają takiego świadectwa, odesłali mnie do centrali Volvo Polska, z którym jeszcze nie zdążyłem się skontaktować. Jednak według serwisu lokalnego samochód jest z innego rynku i centrala Volvo Polska może nie mieć takiego świadectwa.
Tonrad
Obserwowany

Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...
    Targi TTM 2019
    Dla każdego mechanika i właściciela warsztatu targi branżowe to dobra okazja do obejrzenia najnowszych produktów i urządzeń do codziennej pracy. W jednym miejscu można zobaczyć, dotknąć, porozmawiać z producentem, ...