DYCHA na auto - ekonomia, czyli rozsądek! Proszę o radę...

31 Mar 2015, 10:40

Moi drodzy!

Przyszedł ten czas i .... kupiłem w końcu auto :) Już straciłem wszelką nadzieję, że znajdę coś odpowiedniego w tym budżecie do 10k. Ale mój znajomy dał mi znać, że jego sąsiad ma na sprzedanie Golfa IV i 1.9 TDI 90KM w ciekawej wersji Generation...

Wiem wiem, że to nudny golf i nie za bardzo polecany na formum. Ale pojechałem i zobaczyłem. Na plus przemawiało, że facet jeździł nim od 2006 roku (wcześniej sprowadzany). Wszystko co wymieniał ma udokumentowane fakturami. Silniczek ma obecnie 221800 tys., jak go sprowadzał miał niecałe 103 tys (pokazywał zdjęcia i dokumenty zakupu).

Zastanawiałem sie chwilę, ale po prześwietleniu auta u mechanika podjąłem decyzję, że zakupie ten egzemplarz. Niemniej z tyłu głowy cały czas miałem Wasze uwagi :D Koniec w końcu pokierowałem się daleko posuniętym rązsądkiem i tanią (mam nadzieję) eksploatacją auta, który jest znany większości mechanikom.

Udało mi się dość mocno stargować, bo ostatecznie kupiłem za 9200 zł (a był wystawiony za 9900 zł). Z najpilniejszych napraw mam do zrobienia hamulce i nieszczęsne mikrostyki w obu drzwiach. Najważniejsze, że silniczek zdrowy :)

Diesla wykluczałem od samego początku, ale spadają na mnie obecnie nowe obowiązki z firmie i będę sporo jeździł, czyli przebiegi rzędu 22 tys. rocznie nie będą jakimś dużym osiągnięciem :)

Podsumowując. Bardzo serdecznie wszystkim aktywnym na formum dziękuję za pomoc i bardzo cenne porady. :ok:

P.S. Próbuję teraz sprzedać swoje niezawodne Saxo za 3 koła, możecie mi poradzić, gdzie mogę je w ramach formum pokazać / ogłosić ? :roll:

Z pozdrowieniami!
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 09 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Saxo / VW Transp. T5
Silnik: 1.2 / 1.9 TDI 2005r
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

31 Mar 2015, 16:40

Jest dział sprzedam samochód. Pamiętaj podstawą są dobre zdjęcia, potem dobry opis :ok:
W razie czego możemy polecić Saxo w którymś z tematów. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

31 Mar 2015, 20:43

Wrzuć jakieś zdjęcia no i szerokości :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2015, 11:51

Zgodnie z prośbą wrzucam parę fot mojego nowego nabytku :yes:

Z góry uprzedzam, że wiem o kilku zapewne widocznych na zdjęciach mankametnów:

- malowane były dwa przednie błotniki - dość nieumiejętnie o czym przyznał od razu się właściciel - niestety auto nie było garażowane i zaczęło coś się niepokojącego na nich pojawiać. Maska nie była ruszana (sprawdzałem z fachowcem :yes: )
- autko w zeszłą wiosnę dostało strzała w tył - zmieniany był zderzak i jedna lampa. Nie wiem, ale maska też chyba była malowana. Na wszystko jest dokumentacja. Zapraszam do galerii:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Najważniejsze, że silnik jest suchy i w dobrej kondycji a nadwozie nie jest zespawane z przystankiem autobusowanym. Jak będę dysponował większym budżetem, to następne autko będzie już oryginalniejsze :roll:

BTW. Chyba mało kto wrzuca po zakupie fotki, bojąć się zapewne fali krytyki :lol: hih Zaraz spróbuję ogłosić Saxo, może ktoś się to znajdzie :ok:
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 12:39

No i gra gitara :ok: Masz auto z dobrym silnikiem, o ładnej bryle, proste i poniekąd o klasycznej sylwetce. Ważne, że stan nienaganny i historia znana. A wielu o tym zapomina i potem słyszy się "o matko bosko nigdy więcej ..." :)
Killaz
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 09 06 2013
Auto: VW Golf
Silnik: 1.6 MPI
Rok produkcji: 2009

02 Kwi 2015, 13:02

Według mnie fajna golfina :ok: Auto ekonomiczne, do bólu proste, niezawodne (o ile kupi się przynajmniej odrobinę zadbany egzemplarz), praktyczne, bardzo łatwo odsprzedawalne, no i silnik - legenda, który zniesie nawet codzienną miejską jazdę. Dobry zakup :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

02 Kwi 2015, 13:05

Dzięki Panowie, a już bałem sie, że mnie zhejtujecie :oops:

Gdyby nie to, że auto w jednych rękach jeździło 9 lat i historia (przynajmniej z tego okresu) jest przejrzysta, to nie pakowałbym sie się w "wieśgolfa" :wink:
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 13:15

Jav napisał(a):Dzięki Panowie, a już bałem sie, że mnie zhejtujecie

Gdyby nie to, że auto w jednych rękach jeździło 9 lat i historia (przynajmniej z tego okresu) jest przejrzysta, to nie pakowałbym sie się w "wieśgolfa"

Nie no za co miałbyś zostać zhejtowany skoro to twoja kasa i to twój wybór. Przy okazji fajna sztuka. Powodzenia :D
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2015, 18:31

Sprzedający wychodzi na uczciwego skoro przyznał się do wypadkowości,ogólnie ładny gofer :ok:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

02 Kwi 2015, 21:46

Bardzo ładny Golf. Jak przebieg oryginalny, to jeszcze długo nim pojeździsz :)
Ma radio 2din czy mi się zdaję, bo zdjęcie trochę niewyraźne?
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

02 Kwi 2015, 22:04

Tak, chyba tak. Ma cos nadbudowane nad radiem i nie bardzo wiem co to :-) Ale przez to niestety nie ma kieszeni na tel. i potrwel.
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

02 Kwi 2015, 22:17

Gratuluję zakupu :) Oby golfik jak najdłużej bezawaryjnie służył :ok:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

02 Kwi 2015, 23:25

Jav napisał(a):Tak, chyba tak. Ma cos nadbudowane nad radiem i nie bardzo wiem co to :-) Ale przez to niestety nie ma kieszeni na tel. i potrwel.

To pewnie masz kaseciaka beta, a nad nim zmieniarkę płyt CD(po prawej stronie u góry, powinno pisać CD Changer, ew w jakimś innym miejscu)
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI