Dylemat, auto do 20k

02 Lis 2017, 17:17

Witam,
Jakiś czas temu założyłem tu temat odnośnie kupna auta ale budżet był do 5 tys. Byłem na paru oględzinach i stwierdziłem że muszę go zwiększyć. Sprzedalem motocykl a kasę która była przeznaczona na jego tuning także wpadła do budżetu na auto. Chciałem mieć to i to ale tak się chyba nie da - przynajmniej tak jak ja to sobie wyobrażałem :) Mam więc 20k i jest to taka maksymalna kwota. Szukam autka :
1. W benzynie, dużo km rocznie nie bd robił
2. Mocowo też bez przesady, ma być dynamicznie ale nie chce żeby był to demon prędkości, za mały staż mam za kółkiem.
3. Pojemność silnika też nie chciałbym aby była za duża, ze względu na OC.
4. Gabaryty. I tu jest problem. Jak miałem 5tys to celowalem w małe autka. Mając więcej pieniędzy chciałbym coś większego, przestronnego, cenie sobie komfort. Tymbardziej że połowa kursów będzie z pasażerami. Nie mam upodobań co do nadwozia. Może być to większy hatchback, sedan, obojętnie.
5. Wyposazenie - chciałbym żeby było ponad przeciętne.

I tu mam dylemat, czy kupić małe, młode rocznikowo autko, które nie spełnia moich wymagań typu Ibiza z 2009, Hyundai i20 itd. Czy pójść niżej z rocznikiem ale wyżej z segmentem. Podoba mi się superb I. Kolega ma, mega przestronne autko z fajnym wyposażaniem. Czytałem że mercedes w203 też jest ok. Octavia w bogatszej wersji także wchodzi w grę. Bmw e46 - tu mam mieszane uczucia bo mimo fajnego wyposażania i gabarytów, czytałem, że ciężko fajny egzemplarz znaleźć. Jednak dodaje go do puli bo mam znajomego co ma warsztat bmw i pomógłby mi z wyborem. Macie jeszcze jakieś propozycje? Warto w ogóle celowac w taki segment i z takimi wymagania i z taką kwota? Czy zejść na ziemię i kupić coś mniejszego co będzie jeździć. Bo jednak nie chce mieć np podgrzewanej tylnej kanapy kosztem zajechanego silnika.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam! :)
Wismec
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 08 2017
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

03 Lis 2017, 11:47

Pomoże ktoś?
Wismec
Nowicjusz

03 Lis 2017, 12:33

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to Honda Civic VII lub Astra H. Sam mam Hondę tylko VI i teraz kupiłbym pewnie VIII ale sam potrzebuje już czegoś większego. Ale to tylko taka moja propozycja, niech wyopowiedzą sie bardziej doświadczeni forumowicze.
SJ12
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 12 05 2008
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Honda Civic VI
Silnik: 1.5 V-TEC 114KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

03 Lis 2017, 14:19

Od siebie dodam:
Volvo s60 - 2.4 170KM, jak za duża pojemność to poszukaj 2.0T 180 KM. W większości bogate wyposażenie.
Lexus IS 200 - 2.0 155KM
Honda Accord VII 2.0
Shepard
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2016
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault Megane I classic
Silnik: 1.6 16v 110
Typ: Sedan/Limuzyna

03 Lis 2017, 14:34

Pojemnosc nie ma wcale większego wpływu na OC, jezeli masz małe zniżki to niestety BMW jest na pierwszym miejscu w rankingu najwyższych cen.
Wyższy segment to większe koszta eksploatacji, takie auta sprawdzaja sie na wyjazdy, podróże, małe pierdziawki są dobre na oszczedną jazde po mieście. Dobrym wyborem jest wg mnie wieksze auto z LPG, bagażnika zostanie, jezdził bedziesz tanio. Fajnie wyposażoną masz Mazdę 6 tylko może rdzewieć szybciej niż w203. Superb to bardzo rozsądny wybór tylko nie każdemu pasi z wyglądu i ma łatkę emeryta ale to bezproblemowe auto
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

03 Lis 2017, 15:20

Zerknę na te propozycje. Zastawiam się nad e39 zamiast e46. Kolega mówił że w tej kasie mniejszą minę można trafić + dobre wyposażanie. Co myslicie? Superb mi się podoba głównie dlatego że ma mnóstwo miejsca z tyłu. Na wszystkie propozycje zerknę, dzięki! :)
Wismec
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Lexus UX
    Auto zbudowane jest na nowej platformie oznaczonej GA-C, zapewniającej niskie położenie środka ciężkości pojazdu, a tym samym stabilną jazdę i sportowe możliwości. UX ma 4495 mm długości, 1840 szerokości i 1520 wysokości. ...

03 Lis 2017, 15:23

Niby ok, tylko E39 z małym silnikiem się brać nie opłaca, bo nie jedzie a pali jak smok, a sam piszesz że dużego silnika się boisz bo nie masz doświadczenia.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

03 Lis 2017, 20:13

Faktycznie, raporty ze spalania są dosyć wysokie. Rozglądam się też za a6 ale myślę że taka Skoda czy Volvo będzie mniej zużyte niż bmw czy Audi. Superb może i faktycznir ma przypisanych takich stereotypowych właścicieli ale jakoś mi się podoba :)
Wismec
Nowicjusz

05 Lis 2017, 22:49

A kia magentis albo hyundai sonata? Często można znalezc takie autka jeszcze od pierwszego właściciela. A stosunek cena/jakość wydaje się być ok
Wismec
Nowicjusz

05 Lis 2017, 22:54

W tej cenie znajdziesz też Peugeota 407 rocznik około 2008.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2017, 23:00

Ooo zerknę, a powiesz coś o tych dwóch modelach co podałem?
Wismec
Nowicjusz

05 Lis 2017, 23:18

Magentisa mało znam, więc się nie wypowiadam. Sonata jest chwalona za duże wnętrze. Tak jak peugeot 407. Tylko że Sonata w środku wygląda nieszczególnie. trzeba ją polubić za taki wygląd. Ale wszystko to kwesta gustu. Mnie bardziej podoba się 407. Z tego co kojarzę, to w Sonatach były montowane nawet w benzyniakach koła dumasowe. Chyba w 2,0 ale to trzeba sprawdzić.
Podaliśmy ci kilka aut do wyboru - poprzeglądaj oferty, parametry i coś wybierz. Zresztą wystarczy, że wejdziesz na allegro, ustawisz odpowiednio filtry i poszukasz coś, co ci pasuje i ci się podoba. A my zweryfikujemy twój wybór.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2017, 09:29

Pierwszy raz słyszę aby Pug 407 był chwalony za wielkość wnętrza. Jest całkiem odwrotnie jak na swoją klasę.

Sonata i Magentis to typowe kanapowozy skrojone pod gusta amerykanów - gumowate prowadzenie, komfortowe podróżowanie, dużo plastiku we wnętrzu. Nie są problematyczne pod względem awaryjności.

P.S. Koła dwumasowe są praktycznie w każdym wonossącym benzyniaku powyżej 140KM i turbodoładowanym pow. 120KM
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

06 Lis 2017, 16:45

dzida napisał(a):Pierwszy raz słyszę aby Pug 407 był chwalony za wielkość wnętrza.

Ja sobie chwalę. A do szczupłych nie należę... :) Zarówno bagażnik jak i w środku jest dużo więcej miejsca niż w Nubie II. Z tym, że cały czas piszę o 407SW. Nie wiem jak jest z miejscem w zwykłej 407-ce.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lis 2017, 18:21

ogólnie 407 jest ganiony za miejsce na tylnej kanapie (tj. nie jest lepiej jak w kompaktach)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010